Ένα κομμάτι αν θέλεις στείλε μου!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην λαχταρήσετε αυτό το κέικ με σοκολάτα και αχλάδια
Ένα κομμάτι αν θέλεις στείλε μου!
Της Αγάπης Μαργετίδη
 
Καλές οι σαλάτες, οι σούπες και τα υγιεινά φίλοι μου, όμως όταν ανεβάζω φωτογραφίες γλυκών και δη με σοκολάτα, γνωρίζω εκ των προτέρων πως θα γίνει χαμός.  Ακριβώς αυτό έγινε προχτές όταν φωτογράφισα το υπέροχο σοκολατένιο cake με το αχλάδι.   Μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχα σχόλια του τύπου «δεν μας λυπάσαι», «αμάν πια», «στείλε μου ένα κομμάτι» και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις λατρείας. Γελάω, γιατί θυμήθηκα ένα παλιό τραγούδι που λέει «ένα λουλούδι αν θέλεις στείλε μου, και πάλι φίλε μου, απόψε».  Αντικαταστήστε τη λέξη λουλούδι με τη λέξη κομμάτι, τραγουδήστε μου, γράψτε το στο YouTube και κάτι θα κάνω για σας!
 
Δεν γράφω κάτι άλλο, θα προχωρήσω γρήγορα στη συνταγή γιατί είμαι σίγουρη πως αδημονείτε.  Επιτρέψτε μου μόνο μια περιγραφή και φύγαμε. Κατ’ αρχάς, λόγω ελλείψεως αλευριού, το εσωτερικό του γλυκού θυμίζει lava cake κι αυτό ξέρω πως το αγαπάτε όλοι.  Το κυριότερο όμως είναι στη γεύση και τα αρώματα.  Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παντρεύεται με τη σοκολάτα και το κάρδαμο σε έναν υπέροχο συνδυασμό.  Το επίσης λεπτό άρωμα του αχλαδιού και η βουτυράτη του υφή παντρεύονται με το τραγανό των φουντουκιών και το άρωμα από το ψήσιμό τους που σπάει τη μύτη μας.  Δεν είναι καθόλου δύσκολο γλυκό, ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρο.  Α, και δεν έχει και γλουτένη, το είπαμε αυτό; 
 
 
CAKE ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,  ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΚΑΡΔΑΜΟ & ΑΧΛΑΔΙΑ
 
Για 6 – 8 άτομα.  Κάνουμε σκόνη στο blender ή το multi 150 γρ. φουντούκια.  Για να μην πολτοποιηθούν και γίνουν σαν λάσπη, πρώτον δεν τα βάζουμε όλα μαζί εάν το μηχάνημά μας είναι μικρό και δεύτερον το κάνουμε με διακεκομμένες κοφτές κινήσεις.  Δεν πειράζει καθόλου εάν μείνουν και κάποια μικρά κομματάκια.   Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 150 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (βλ. tips) με 120 γρ. ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.  Αρωματίζουμε με 1 γεμάτο κ.γλ. τριμμένο κάρδαμο και προσθέτουμε και 1 καλή πρέζα αλάτι.  Λιώνουμε σε bain-marie 130 γρ. κουβερτούρα και την αφήνουμε να χλιάνει.  Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι 3 αυγών (τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου).  Προσθέτουμε τους κρόκους στο μπολ με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.  Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη σκόνη των φουντουκιών.  Ανακατεύουμε.  Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μίγμα με σπάτουλα σιλικόνης ως εξής : πρώτα βάζουμε περίπου το 1/3 της μαρέγκας και κατόπιν το υπόλοιπο, ανακατεύοντας απαλά για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και από έξω προς τα μέσα, μέχρι το μίγμα να είναι ενιαίο και να μην διακρίνεται καθόλου το άσπρο της μαρέγκας.  Στρώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου περίπου 23 εκ. ή δύο μικρότερα με λαδόκολλα και βάζουμε το μίγμα.  Καθαρίζουμε ένα αχλάδι, το κόβουμε κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.  Κόβουμε κάθε μισό σε πολύ λεπτές φέτες, κρατώντας το σχήμα του αχλαδιού.  Τις μεταφέρουμε με προσοχή με την βοήθεια μιας σπάτουλας και τις τοποθετούμε πάνω στο μίγμα απαλά για να μην βυθιστούν.  Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγα χοντροσπασμένα φουντούκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 45΄.  Η μύτη του μαχαιριού με το οποίο δοκιμάζουμε αν το γλυκό είναι έτοιμο, δεν θα βγει εντελώς στεγνό γιατί το cake παραμένει μαλακό επειδή αφενός δεν έχει αλεύρι και αφετέρου τα αχλάδια αφήνουν λίγα υγρά.  Όταν το βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει πριν επιχειρήσετε να το μεταφέρετε σε πιατέλα, γιατί το υγρό εσωτερικό του είναι εύθραυστο με κίνδυνο να διαλυθεί.  Το ίδιο θα συμβεί κι αν θελήσετε να διπλασιάσετε τις ποσότητες για να φτιάξετε ένα μεγαλύτερο γλυκό : μοιράστε το σε περισσότερα μικρά σκεύη αντί να το βάλετε σε ένα μεγάλο. Ούτως ή άλλως έχει πολύ πλούσια γεύση και η μεγάλη ποσότητα λιγώνει, εξ ου και γράφω στην αρχή πως προορίζεται για 6 – 8 άτομα, εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για σοκολατολάγνους που δεν τους τρομάζει τίποτα.
 
 
Tips
 
  • Όπως γνωρίζουμε, δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα κατάλληλα για όλα τα εδέσματα.  Ο συνδυασμός ελαιολάδου και σοκολάτας είναι καταπληκτικός, αρκεί να επιλέξουμε το κατάλληλο ελαιόλαδο.  Κατ’ αρχάς μιλάμε για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων.  Για να είμαι σίγουρη για την επιλογή μου απευθύνθηκα στους ειδικούς και συγκεκριμένα στους ανθρώπους της εταιρίας Oliverse, πιστοποιημένους ελαιολόγους και συμβούλους παραγωγών ελαιολάδου, των οποίων σεμινάριο και γευσιγνωσία με γευστικά παντρέματα εδεσμάτων και διαφόρων ποικιλιών ελαιολάδου είχα παρακολουθήσει πρόσφατα. Οι ειδικοί με συμβούλευσαν να χρησιμοποιήσω ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής της ποικιλίας μανάκι ή κορωνέικη.  Τα φρέσκα φρουτώδη αρώματα και η γευστική ένταση αυτών των ποικιλιών αναδεικνύουν τα αρώματα της σοκολάτας και εξισορροπούν με τον καλύτερο τρόπο τη γλυκύτητα και τη λιπαρότητα του cake.  Με παρότρυναν επίσης να τολμήσω να στάξω λίγες σταγόνες από το ίδιο ελαιόλαδο σε ένα κομμάτι του γλυκού, όπως κάνουμε και στα αλμυρά εδέσματα, ως άρτυμα.  Εννοείται πως το έκανα και αναφώνησα «θαύμα παιδί μου, θαύμα»!  Τολμήστε το κι εσείς.
Όσο καλύτερης ποιότητας σοκολάτα χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο εύγευστο γλυκό θα έχουμε.  Προτείνω μια κουβερτούρα με ποσοστό σε κακάο 65 – 75 %.
Για να έχετε ατόφιο το άρωμα του κάρδαμου, προτιμήστε να το αγοράσετε σε ολόκληρα λουβιά, τα οποία πρώτα θα σπάσετε στο γουδί για να απελευθερώσετε τα σποράκια, θα πετάξετε το εξωτερικό περίβλημα και κατόπιν θα τα κονιορτοποιήσετε, πάντα στο γουδί.   
Χρησιμοποίησα τα άκρως αρωματικά και όμορφα αχλάδια ποικιλίας φετέλ. Συνδυάζουν ζουμερή σάρκα και βουτυράτη υφή.  Επιλέξτε τα ώριμα αλλά σφιχτά.
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v