Από τη θεωρία στην πράξη

Ένα υπέροχο κέικ μανταρίνι είναι η αφορμή για να διαπιστώσετε αν μάθατε το μάθημά σας για το τέλειο κέικ!
Από τη θεωρία στην πράξη
Της Αγάπης Μαργετίδη
 
Θυμάστε τα μισητά τεστ με τα οποία μας αιφνιδίαζαν στο σχολείο;  Πώς λεγόντουσαν να δείτε;  Έκτακτο ή πρόχειρο διαγώνισμα, κάπως έτσι.  Ναι, νομίζω πρόχειρο διαγώνισμα το έλεγαν, γιατί ήταν εκτός των επισήμων εξεταστικών περιόδων.  Πω, πω, οποία φρίκη. Χειρότερο από αυτό δεν είχε.
 
Και να που είμαι τώρα εγώ αυτή που θα σας εξετάσει.  Έτσι είναι, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο!  Για να δω λοιπόν, εμπεδώσατε τα μαθήματα για το τέλειο cake https://www.in2life.gr/bonagapi/tips/article/645156/oi-hrysoi-kanones-ths-mageirikhs-rotontas-pas-sthn-polh.html  https://www.in2life.gr/bonagapi/tips/article/645629/tips-gia-ena-teleio-keik--meros-v.html ή κοροϊδευόμαστε;  Το καλό που σας θέλω!  Να ξέρετε πως θα είμαι αυστηρή αλλά και δίκαιη (αυτές τις βλακείες μας έλεγαν και στο σχολείο, όπου βλακείες είναι ο επιεικέστερος όρος που μπορώ να χρησιμοποιήσω …). 
 
 
Το υπέροχα αρωματικό σημερινό cake γίνεται με τα ζουμερά μανταρίνια του χειμώνα.  Προσπαθήστε να βρείτε πραγματικά μανταρίνια κι όχι τις συχνά άνοστες κλεμεντίνες που ναι μεν δεν έχουν κουκούτσια, αλλά υστερούν πολύ σε άρωμα.  Όταν έφτιαξα το cake προ καιρού, είχα βρει μανταρίνια τύπου Χίου, που ήταν εξαιρετικά.  Αυτή την εποχή ίσως να έχουν βγει ήδη τα πραγματικά χιώτικα, τα οποία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα.
 
CAKE ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ
 
  • Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του cake μήκους περίπου 30 εκ. και την βάζουμε στο ψυγείο, ή απλώς στρώνουμε την φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, που θα πρέπει να εξέχει αρκετά από την φόρμα για να μπορέσουμε κατόπιν να τραβήξουμε εύκολα το ψημένο cake για να το ξεφορμάρουμε.  Επιλέγοντας το αντικολλητικό χαρτί όμως, σίγουρα η ζύμη δεν θα στρώσει ομοιόμορφα στις γωνίες, γεγονός που θα χαλάσει ελαφρώς την όψη του γλυκού.  Παρόλα αυτά, λόγω του γλάσου που μπαίνει από πάνω, οι ατέλειες θα κρυφτούν. Γενικώς όλα εξαρτώνται από το πόσο τελειομανείς είμαστε. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό 110 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 1 φλ. τσ. ζάχαρη και το ξύσμα από 4 μανταρίνια, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει.  Κατά διαστήματα σταματάμε το μηχάνημα για να σπρώξουμε το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου. 
  • Προσθέτουμε 2 αυγά ένα ένα και χτυπάμε πάντα με το φτερό μέχρι να ενσωματωθούν. 
  • Στύβουμε τα 4 μανταρίνια και μετράμε τον χυμό τους για να έχουμε 1 φλ. τσ.  (ανάλογα με το μέγεθός τους, είναι πιθανόν να χρειαστούμε κι άλλα μανταρίνια).  Ανακατεύουμε τον χυμό με 1 φλ. τσ. γάλα. 
  • Κοσκινίζουμε 3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κ.γλ. baking powder και 1 καλή πρέζα αλάτι. 
  • Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις στον κάδο του μίξερ εναλλάξ τα στερεά και τα υγρά υλικά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά.  Κάθε φορά που προσθέτουμε τα υλικά, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα, χωρίς όμως να το παρακάνουμε.  Τέλος, για να είμαστε σίγουροι πως το μίγμα είναι απόλυτα ομοιογενές, ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
  • Βγάζουμε την φόρμα από το ψυγείο και την αλευρώνουμε.  Την αναποδογυρίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι (εννοείται ότι αυτό το βήμα δεν ισχύει αν έχουμε επιλέξει τη μέθοδο του αντικολλητικού χαρτιού).  Ρίχνουμε το μίγμα του cake και ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.
  • Ψήνουμε για περίπου 50΄.  Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να είμαστε σίγουροι ότι το cake έχει ψηθεί μέχρι μέσα.
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο και σε 15΄ περίπου το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
  • Ετοιμάζουμε το γλάσο : Ανακατεύουμε τον χυμό από 4 μανταρίνια με 200 γρ. ζάχαρη άχνη και γλασάρουμε το cake.  Περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο μέχρι να κόψουμε το πρώτο κομμάτι.  Οι ποσότητες για το γλάσο είναι ενδεικτικές γιατί ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να κάνουμε το γλάσο λιγότερο ή περισσότερο πηχτό, να κάνει ένα ενιαίο λιγότερο ή περισσότερο παχύ στρώμα σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του cake, ή απλώς με ένα κουτάλι να το ρίχνουμε με ζιγκ ζαγκ κινήσεις και όπου κάτσει.  Μπορούμε επίσης να παραλείψουμε εντελώς το γλάσο, αν και του πάει τόσο πολύ, που δεν θα το έκανα στη θέση σας.
 Πώς τα πήγατε λοιπόν;  Άριστα, είμαι βέβαιη, είμαι πολύ περήφανη για σας!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v