Για μια ώρα ανάγκης

Η Αγάπη μας ετοιμάζει κουκλίστικα και πεντανόστιμα μικρά κέικ λεμονιού
Για μια ώρα ανάγκης
Της Αγάπης Μαργετίδη
 
Σας έχω πει πως ό, τι και να φτιάξω, το βγάζω πλέον φωτογραφία για να έχω στοκ για μια δύσκολη στιγμή;  Ε να, σήμερα κάτι τέτοιο συμβαίνει.  Δεν αισθάνομαι και πολύ καλά, το κεφάλι μου πάει να σπάσει και σαν να αρχίζει να γδέρνεται ο λαιμός μου από τα μισητά ξυραφάκια.  Αν βρω αυτόν που με κόλλησε, την έχει βάψει. 
 
Για μαγείρεμα ούτε λόγος.  Δεν γίνεται όμως να σας αφήσω στα κρύα του λουτρού.  Ευτυχώς λοιπόν που βρήκα στις φωτογραφίες μου τα όμορφα και πολύ νόστιμα μικρά κεκάκια που μοσχοβολούν λεμόνι.  Θυμάμαι πως τα είχα φτιάξει μια μέρα που είχα περίσσευμα από lemon curd, την βελούδινη αυτή κρέμα λεμονιού που σας είχα δείξει παλιότερα. https://www.in2life.gr/home/cooking/article/533116/trogontai-ta-synnefa-.html  Θυμάμαι επίσης πως ήταν εξαίσια. 
 
 
ΜΙΚΡΑ CAKES ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ LEMON CURD (ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ)
 
Για 12 cakes.  Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα για 12 muffins (διαμέτρου κάθε θήκης περίπου 7 εκ.) και την βάζουμε στο ψυγείο. Λιώνουμε 220 γρ. βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.  Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 200 γρ. ζάχαρη, τον χυμό από 4 σχετικά μικρά λεμόνια και το ξύσμα από 2 και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.  Χτυπάμε 6 αυγά και τα προσθέτουμε στο μπολ.  Ανακατεύουμε καλά.  Κοσκινίζουμε 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 3 κ.γλ. μαγιά σε σκόνη και 1 πρέζα αλάτι.  Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα σιλικόνης. Βγάζουμε την φόρμα από το ψυγείο, πασπαλίζουμε τις θήκες με αλεύρι και την τινάζουμε καλά για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι το μισό ύψος, βάζουμε στη μέση 1 κ.γλ. lemon curd (εάν δεν θέλετε ή δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε το δικό σας, θα βρείτε καλής ποιότητας lemon curd στα μεγάλα σουπερμάρκετ και στα delicatessen) και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα, σχεδόν μέχρι το χείλος των θηκών.  Τοποθετούμε την φόρμα στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα γιατί ενδέχεται το μίγμα να φουσκώσει πολύ και να χυθεί λίγο (βλ. tips).  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25΄, όχι πιο πολύ γιατί θα βγουν πολύ στεγνά.  Βγάζουμε τα cakes από τις θήκες μετά από 5΄ περίπου και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Σερβίρουμε αφού τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη. 
 
 
Tips
  • Αν έχετε φόρμα σιλικόνης ή άλλη αντικολλητική, δεν θα χρειαστεί να την βουτυρώσετε και να την αλευρώσετε. 
  • Μην χρησιμοποιήσετε πολύ μικρότερες θήκες γιατί είναι σίγουρο πως η γέμιση θα χυθεί.  Ακόμα και στις μεγαλύτερες θήκες, η γέμιση χύνεται λίγο, όμως αυτό δεν πειράζει γιατί καραμελώνει γύρω από τα κεκάκια και αυτό το γεγονός τα κάνει έξτρα λαχταριστά.  Εννοείται πως μπορείτε να φτιάξετε τα γλυκά χωρίς τη γέμιση και να τα σερβίρετε με την κρέμα λεμονιού σε μπολ‧ η γεύση θα είναι ίδια, ενώ ο κόπος μικρότερος.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνιa με 6 μοσχολέμονα (limes).
  • Αντί για  lemon curd μπορείτε να βάλετε μαρμελάδα λεμόνι.
Σήμερα δεν θα σας ζαλίσω άλλο γιατί είμαι εγώ η ζαβλακωμένη.  Μάλλον καλά σας πέφτει, λιγότερη φλυαρία! 
 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v