Μερικοί το προτιμούν καυτ(ερ)ό

Η Αγάπη θέλει να μας φτιάξει καυτερή φρουτοσαλάτα, και η καυτερή φρουτοσαλάτα είναι κάτι που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν. Ένα μεγάλο ναι.
Μερικοί το προτιμούν καυτ(ερ)ό
Της Αγάπης Μαργετίδη

Ποιοι και τι προτιμούν καυτό; Για να το μάθετε, ή να το θυμηθείτε, δεν έχετε παρά να δείτε ή να ξαναδείτε την απίθανη κωμωδία του Billy Wilder με τους Tony Curtis, Jack Lemmon και Marilyn Monroe. Είναι από τις ελάχιστες κωμωδίες που το γέλιο βγαίνει αβίαστα με πανέξυπνο και λεπτό χιούμορ. Όσο εύκολο είναι να χασκογελάσουμε, τόσο δύσκολο το να γελάσουμε. Θυμάμαι τον άμοιρο τον πατέρα μου που τον έσερνα στο σινεμά να δούμε ένα φριχτό κωμικό ζευγάρι της μακρινής εκείνης εποχής. Βλέπετε, τηλεόραση δεν είχαμε, τι σας λέω τώρα! Τσίτσο και Φράνκο τους λέγανε. Μπροστά τους ο Χοντρός κι ο Λιγνός ήταν αριστούργημα της έβδομης τέχνης (που μετά από χρόνια κατέληξα πως όντως ήταν, αλλά δεν πρόκειται να το αναλύσω αυτή τη στιγμή). Ευτυχώς, ο μπαμπάς μου με υπομονή με εισήγαγε στον κόσμο του Charlie Chaplin και του Peter Sellers και κάποια στιγμή γλίτωσε το μαρτύριο του Τσίτσο και του Φράνκο. Άγιο είχα για πατέρα, όχι αστεία. Μη νομίζετε, και η μαμά μου αγία ήταν, αφού εκείνη την έσερνα να δούμε Βουγιουκλάκη. Τι θυσίες που κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους!

Κάποιοι λοιπόν το προτιμούν καυτό και κάποιοι καυτερό. Ποιο; Μαντέψτε. Δεν θα πάει ο νους σας, μην παιδεύεστε άδικα. Να το πάρει το ποτάμι; Να το πάρει. Καυτερή φρουτοσαλάτα θα σας κεράσω. Σωστά διαβάσατε, φρουτοσαλάτα, καυτερή. Όχι πως θα βγάλετε φλόγες, όμως λίγο θα σας τσιμπήσει τη γλώσσα. Έχει και τα μπαχάρια της και τα βότανά της έχει. Κι είναι απίθανη, σας το ορκίζομαι.



ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΟΛΙΓΟΝ ΚΑΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε φρούτα της εποχής και του γούστου μας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι : σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. νερό, 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 κομμάτι φρέσκο ginger (ίσο περίπου με το μικρό μας δάχτυλο) κομμένο σε λεπτές φέτες και 1 ψιλοκομμένη φρέσκια πιπερίτσα chili, αφήνοντας προαιρετικά λίγα σπόρια που θα εντείνουν την καυτερή γεύση (σε καμία περίπτωση όμως δεν τα αφήνουμε όλα, γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καυτερό και θα σκεπάσει όλα τα αρώματα). Φέρνουμε σε βρασμό, κατεβάζουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 15΄. Περνάμε το σιρόπι από λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime). Βγάζουμε το μπολ με τα φρούτα από το ψυγείο, προσθέτουμε το σιρόπι και κόβουμε σε λεπτές κορδέλες λίγα φύλλα βασιλικού και estragon. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε πάλι στο ψυγείο για λίγη ώρα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε εάν θέλουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Tips
• Ο αστεροειδής γλυκάνισος σε συνδυασμό με το φρέσκο estragon δίνουν ένα πολύ ενδιαφέρον και ασυνήθιστο άρωμα στην φρουτοσαλάτα. Εννοείται ότι μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας γεύση με άλλα μπαχαρικά (π.χ. κανέλα, γαρύφαλλο) και αρωματικά βότανα (π.χ. δυόσμο, μέντα, αρμπαρόριζα).
• Η ζάχαρη είναι ακριβώς όση πρέπει για τα φρούτα της άνοιξης που είναι αρκετά γλυκά, το ίδιο και το μοσχολέμονο. Σε κάθε περίπτωση θα δοκιμάσετε για να έχετε όση γλύκα εσείς επιθυμείτε, αφήνοντας βεβαίως τον πρώτο ρόλο στα αρώματα των φρούτων, των μπαχαρικών και των βοτάνων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v