Ένα τέλειο κέικ με λεμόνι και σμέουρα

Η Αγάπη είχε καιρό να μάς φτιάξει κέικ, αλλά τώρα επανορθώνει με ένα που συνδυάζει το λεμόνι και τα σμέουρα.
Ένα τέλειο κέικ με λεμόνι και σμέουρα

της Αγάπης Μαργετίδη

Ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα με τις συνταγές που έχω ήδη δημοσιεύσει (την προσοχή σας παρακαλώ, είναι πάνω από 300, όχι παίζουμε!), είδα ότι είχα πολύ καιρό να σας φτιάξω ένα cake και συγκεκριμένα από τον περασμένο Φεβρουάριο. Γνωρίζοντας πόσο τα αγαπάτε, ζητώ συγγνώμη, μα κι εσείς δεν μιλάτε! Άλλη φορά να με σκουντήσετε και να με φέρετε στον ίσιο δρόμο.

Σπεύδω να συμμορφωθώ και να σας φιλέψω το απόλυτα καλοκαιρινό cake. Είναι αφράτο από το γιαούρτι, έχει τη δροσιά του λεμονιού και το ντελικάτο άρωμα των σμέουρων. Διάβασα ότι η επιστημονική ονομασία του σμέουρου είναι Rubus Idaeus, ελληνιστί Βάτος η Ιδιαία. Η λέξη Ιδιαία λέγεται πως προέρχεται από το όρος Ίδη στην Βορειοδυτική Τουρκία κοντά στην Τροία, όπου φύεται ο θάμνος, τον οποίον αντίκρυσαν για πρώτη φορά οι Αχαιοί κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Για δείτε κάτι πράγματα! Το σμέουρο όμως ονομάζεται επίσης και νιάουρο. Γι’ αυτό το κάπως αστείο και περίεργο όνομα, δεν βρήκα ούτε ετυμολογία, ούτε ιστορία.

Στα αγγλικά το σμέουρο είναι το raspberry και η λέξη προέρχεται από το χρώμα του, το οποίο μοιάζει με εκείνο ενός γλυκού κρασιού που έφτιαχναν τον Μεσαίωνα, με το όνομα “raspise”. Στα γαλλικά είναι το framboise, ονομασία που αναφέρεται για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα στο έργο ενός ποιητή της εποχής που διηγείται το έπος των Δουκών της Νορμανδίας.



Το σμέουρο έχει μεγάλη διατροφική αξία, αφού έχει κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και μαγνήσιο και για να το πω μοδάτα, είναι superfood. Μεταξύ μας, η ιστορία με τις υπερτροφές αρχίζει να καταντάει γελοία. Ο όρος είναι μια πανέξυπνη εφεύρεση του αμερικανικού marketing με ελάχιστες, ακόμη και ανύπαρκτες σε πλήθος περιπτώσεων, επιστημονικές αποδείξεις. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει την πώληση προϊόντων με αυτόν τον χαρακτηρισμό, εκτός από τις λιγοστές περιπτώσεις όπου υπάρχουν όντως επιστημονικά συγγράμματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σαφέστατα υπάρχουν τροφές που συγκεντρώνουν πολλά ευεργετικά χαρακτηριστικά, αυτό όμως απέχει πολύ από το να τα αναγορεύουμε σε πανάκεια, του τύπου φάε αβέρτα goji berries (μπλιαχ…) και δεν θα πάθεις ποτέ το ένα ή το άλλο. Τον παράγοντα πού και πώς καλλιεργούνται τον σκέφτηκε κανείς; Και σε ποιες ποσότητες ενδείκνυνται και από πού και πάνω μπορεί να είναι μέχρι και τοξικά; Για να μην αναφέρω και τις μαϊμούδες που κυκλοφορούν και κατακλύζουν την αγορά. Από κει και πέρα, αυτό που έχω να πω, είναι να βάλει ο καθένας από εμάς να δουλέψει λίγο το μυαλό του πριν αρχίσει να πίνει αβέρτα διάφορα μαντζούνια.

Ας περάσουμε όμως στην πράξη και στο πράγματι εξαιρετικό αυτό cake, που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε.

CAKE ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΜΕΟΥΡΑ
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του cake μήκους περίπου 30 εκ. και την βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει το βούτυρο και να μην απορροφήσει κατόπιν πολύ αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό 170 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 1 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη (εγώ έβαλα 1 μόνο φλιτζάνι και βρήκα την ποσότητα αρκετή), μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κατά διαστήματα σταματάμε το μηχάνημα για να σπρώξουμε το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου. Προσθέτουμε 2 αυγά ένα ένα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι (ο χυμός να είναι 4 κ.σ.) και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να ενσωματωθεί ο χυμός. Κοσκινίζουμε 1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 ½ κ.γλ. baking powder και ½ κ.γλ. αλάτι. Διπλώνουμε τα στερεά υλικά με σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε 120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (λίγο λιγότερο από 2/3 μιας ατομικής συσκευασίας των 200 γρ.) και το ενσωματώνουμε, πάντα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος, προσθέτουμε 220 γρ. σμέουρα και ανακατεύουμε απαλά με μεγάλη προσοχή για να μην διαλυθούν. Βγάζουμε την φόρμα από το ψυγείο, την αλευρώνουμε και την τινάζουμε καλά για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βάζουμε το μίγμα στην φόρμα και ψήνουμε για περίπου 70΄, κάνοντας το γνωστό τεστ με το μαχαίρι από τα 60΄ και μετά, για να σιγουρευτούμε ότι η ζύμη έχει ψηθεί μέχρι μέσα, προσέχοντας βεβαίως να μην παραψηθεί. Το βγάζουμε από τον φούρνο και σε 15΄ περίπου, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. Ετοιμάζουμε το γλάσο : Ανακατεύουμε τον χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι με 1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη άχνη. Οι ποσότητες για το γλάσο είναι ενδεικτικές γιατί ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να κάνουμε το γλάσο λιγότερο ή περισσότερο πηχτό, να κάνει ένα ενιαίο λιγότερο ή περισσότερο παχύ στρώμα σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του cake, ή απλώς με ένα κουτάλι να το ρίχνουμε με ζιγκ ζαγκ κινήσεις και όπου κάτσει. Γλασάρουμε το cake και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να σταθεροποιηθεί για να κόψουμε το πρώτο κομμάτι.



Tips
• Για μεγαλύτερη ευκολία, αντί να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε την φόρμα, μπορούμε να στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί, που θα πρέπει να εξέχει αρκετά από την φόρμα για να μπορέσουμε κατόπιν να τραβήξουμε εύκολα το ψημένο cake για να το ξεφορμάρουμε. Επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο, η ζύμη δεν θα στρώσει ομοιόμορφα στις γωνίες, γεγονός που θα χαλάσει ελαφρώς την όψη του γλυκού. Παρόλα αυτά, λόγω του γλάσου που μπαίνει από πάνω, οι ατέλειες θα κρυφτούν σχεδόν εντελώς. Κάντε ό, τι έχετε συνηθίσει και είναι πιο εύκολο για σας.
• Επειδή τα σμέουρα είναι πολύ ευαίσθητα φρούτα, συντηρούμε το cake που θα περισσέψει στο ψυγείο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v