Παγωτό λεμόνι από σπίτι

Η Αγάπη αποφάσισε να μας γλυκάνει και να μας δροσίσει, και μάς φτιάχνει ένα σούπερ παγωτό λεμόνι, που το απολαμβάνουμε… σε σφηνάκι.
Παγωτό λεμόνι από σπίτι

της Αγάπης Μαργετίδη

Ήταν ένα βράδυ καθημερινής και μόλις είχαμε τελειώσει το δείπνο μας, που εκείνη την ημέρα ήταν ψάρι. Στο ψυγείο δεν υπήρχε τίποτα σε γλυκό. Μεγάλη μου αμέλεια γιατί ψάρι χωρίς κάτι τις γλυκό μετά, δεν γίνεται. Συμφωνείτε; Θα μου πείτε, όλα γίνονται, αλλά ένα παγωτάκι, το λαχταρούσαμε.

Η κατά τα άλλα πολυαγαπημένη μου γειτονιά δεν διαθέτει παγωτατζίδικο της προκοπής. Τι μας μένει; Το περίπτερο. Το έτερον ήμισυ, πρόθυμο, πήγε να φέρει ένα δροσερό παγωτό και επέστρεψε με δύο ξυλάκια παγωτό βανίλια, σοκολατένια απ’ έξω. Αν σας πω ότι μετά την πρώτη μπουκιά τα πετάξαμε, θα με πιστέψετε; Κι όμως, έτσι έγινε. Δεν τρώγονταν με τίποτα και για να το λέω εγώ, η γνωστή παγωτολάτρις, έτσι ήταν. Πού πήγαν τα ξυλάκια με το λεπτό περίβλημα από ψεύτικη μεν, σχετικά πικρή σοκολάτα δε; Τώρα τα βουτάνε σε αληθινή σοκολάτα, λέει (σιγά μην το πιστέψουμε), μόνο που είναι σχεδόν ένα δάχτυλο χοντρή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μεταξύ του παγωτού και της σοκολάτας είχε κι ένα σιρόπι απροσδιόριστης γεύσης. Το αποτέλεσμα είναι να μένει στο στόμα μόνο το λίγωμα από την υπερβολική ζάχαρη και το βούτυρο της σοκολάτας. Για τις θερμίδες και τα άπειρα συντηρητικά, δεν το συζητάμε καν.

Αποφασισμένη να μην την ξαναπατήσω, έψαξα για συνταγές παγωτών χωρίς παγωτομηχανή. Όπως σας έχω ξαναγράψει, όταν σας έδωσα τη συνταγή για το παγωτό φράουλα, η πιο εύκολη μέθοδος είναι αυτή με το ζαχαρούχο γάλα, που όμως έχει απίστευτη ποσότητα ζάχαρης και αρκετά βαριά, για τα γούστα μου, γεύση. Κάπως έτσι άρχισα τα πειράματα, χρησιμοποιώντας σαν βάση συμπυκνωμένο γάλα χωρίς ζάχαρη. Και εγένετο θαύμα, αφού το αποτέλεσμα ήταν τέλειο, η εκτέλεση απλούστατη και ταχύτατη, ενώ η ζάχαρη μειώθηκε – κρατηθείτε! – στο 1/3, από 220 γρ. που έχει κάθε συσκευασία ζαχαρούχου γάλακτος σε μόνο 75 γρ. που έβαλα εγώ.



Το μόνο μειονέκτημα – βλέπετε πως δεν σας κρύβω τίποτα – είναι ότι αυτού τα είδους τα παγωτά, έχουν την τάση να σκληραίνουν αρκετά όσο περνάνε οι μέρες. Δεν μπορούμε να τα ‘χουμε όλα. Ή μήπως μπορούμε; Yes we can, για να θυμηθούμε τον Obama. Με το παγωτό που θα περισσέψει φτιάχνουμε παγωμένα καλοκαιρινά σφηνάκια. Ευτυχείτε!

ΠΑΓΩΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΦΗΝΑΚΙΑ
Μία ώρα πριν φτιάξουμε το παγωτό, φροντίζουμε να βάλουμε στο ψυγείο 1 συσκευασία συμπυκνωμένου γάλακτος χωρίς ζάχαρη, καθώς και τον κάδο του μίξερ μαζί με τον αναδευτήρα (ή αν δεν έχουμε μεγάλο μίξερ, παγώνουμε τους αναδευτήρες του μίξερ χειρός και το μπολ στο οποίο θα χτυπήσουμε το μίγμα). Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το γάλα με 6 κοφτές κ.σ. ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, μέχρι το μίγμα να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο και να έχει την όψη σαντιγί (περίπου 5΄). Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι ακόμα. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μεταλλικό δοχείο με σπάτουλα σιλικόνης, προσέχοντας να το κάνουμε με απαλές κινήσεις για να μην πέσει ο όγκος από τον αέρα που έχει εγκλωβιστεί από το χτύπημα. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και καταψύχουμε μέχρι να πήξει το παγωτό (τουλάχιστον 3 ώρες). Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη 5΄- 10΄ πριν το σερβίρουμε.



Για τα σφηνάκια, βάζουμε στο μπλέντερ 1 μπάλα παγωτού και το χτυπάμε με 1 κ.σ. limoncello ή 1 κ.σ. βότκα, μέχρι να λιώσει το παγωτό. Καλό είναι, να έχουμε παγωμένο και το αλκοόλ. Σερβίρουμε αμέσως. Με αυτή τη δόση φτιάχνουμε 2 σφηνάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v