Μαρμελάδα σύκο: Τέλεια για την εποχή

Η Αγάπη συνεχίζει να εκφράζει την… αγάπη της για τα σύκα, φτιάχνοντας μια καταπληκτική μαρμελάδα.
Μαρμελάδα σύκο: Τέλεια για την εποχή

της Αγάπης Μαργετίδη

Η εποποιία των σύκων συνεχίζεται, αφού, όπως έχω δηλώσει πάμπολλες φορές, είναι για μένα ο βασιλιάς των φρούτων. Δείτε τώρα όμως ένα παράδοξο : ενώ τα λατρεύω φρέσκα αλλά και αποξηραμένα, η μαρμελάδα σύκου, όχι μόνο δεν με ξετρελαίνει, αλλά δεν την τρώω ποτέ. Βρίσκω πως το φρούτο χάνει το λεπτό άρωμά του. Δεν είμαι όμως εδώ για να φτιάχνω μόνον ό, τι μου αρέσει, έτσι δεν είναι; Επειδή λοιπόν ξέρω πόσο αγαπάτε τη μαρμελάδα σύκου, σπεύδω να σας ευχαριστήσω.

Η μαρμελάδα που έφτιαξα είναι υπέροχη γιατί έχει αρωματιστεί με δενδρολίβανο που θεωρώ ότι ταιριάζει γάντι με τα σύκα και με παλαιωμένο γλυκό πορτογαλικό κρασί (Porto). Το άρωμά του είναι αδιαμφισβήτητα μεθυστικό, ενώ το βαθύ κόκκινο χρώμα του έδωσε ακόμη περισσότερη χρωματική ένταση στη μαρμελάδα. Εννοείται πως μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο κόκκινο γλυκό κρασί, όπως π.χ. Vinsanto ή Μαυροδάφνη Ρίου Πατρών.



ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ PORTO
Με 1 κιλό σύκα γεμίζουμε δύο βάζα χωρητικότητας 330 ml έκαστο. Πλένουμε καλά τα σύκα και χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε στα 4 ή τα 6, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε ½ φλ. τσ. ζάχαρη, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα φύλλα από ένα μεγαλούτσικο κλωνάρι δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένα. Αφήνουμε για λίγη ώρα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και τα σύκα να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε ½ φλ. τσ. Porto και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά και δεν απομακρυνόμαστε για πολλή ώρα, γιατί λόγω των σακχάρων των φρούτων και του Port, η μαρμελάδα δένει αρκετά γρήγορα (δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα). Μόλις είναι έτοιμη (μην την αφήσετε να πήξει πολύ γιατί όσο κρυώνει, τόσο πήζει) προσθέτουμε τον χυμό από ½ μέτριο λεμόνι, ανακατεύουμε και εάν θέλουμε, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον στο δόντι να αφήσουμε και μερικά μικρά κομματάκια και να μην την κάνουμε εντελώς λείο πουρέ. Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι η μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς και κατόπιν την βάζουμε κατ’ ευθείαν στο ψυγείο γιατί έχει λίγη ζάχαρη και δεν μπορώ να ξέρω πόσον καιρό θα κρατήσει εκτός ψυγείου. Δεν συνιστώ όμως να βάλετε περισσότερη γιατί θα είναι πολύ γλυκιά. Εκτός από το πρωινό, είναι τέλεια και σαν συνοδευτικό τυριών και αλλαντικών. Θα την έβαζα και σε πάστα φλόρα, αφού όμως μείωνα την ποσότητα της ζάχαρης στη ζύμη.

Μην απομακρύνεστε πολύ γιατί δεν έχω ακόμα τελειώσει με τα σύκα. Ετοιμάζομαι να φτιάξω ένα φαγητό, που σας εγγυώμαι ότι θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v