Ο χειμώνας φεύγει, το ούζο έρχεται!

Η Αγάπη μάς κερνάει ουζάκια και μαγειρεύει ένα πεντανόστιμο ανοιξιάτικο φαγητό με γαρίδες.
Ο χειμώνας φεύγει, το ούζο έρχεται!

της Αγάπης Μαργετίδη

Ε ναι, με το που μπαίνει η άνοιξη έρχεται και το ούζο. Τα ουζάκια θέλουν ήλιο και θάλασσα. Η άνοιξη ήρθε, ο ήλιος αρχίζει να είναι πιστός στο καθημερινό του ραντεβού κι αν η θάλασσα δεν είναι κοντά, την φαντασιωνόμαστε. Την φτιάχνετε την εικόνα σιγά σιγά;

Το ούζο θέλει και μεζέ‧ κλασικά πράγματα. Να όμως που μπαίνει και σε φαγητά χαρίζοντάς τους την απίθανη σπιρτάδα του. Προχθές το παραθαλάσσιο ταβερνάκι μεταφέρθηκε στην τραπεζαρία του σπιτιού μου σε ένα φαγητό φουλ στο άρωμα. Το καταπληκτικό μαύρο κουσκούς με την φίνα γεύση από το μελάνι σουπιάς με το οποίο ήταν ζυμωμένο βρήκε το ταίρι του στις γαρίδες, ήρθε και το μαγικό ούζο, από κοντά και το καυτερούτσικο μπούκοβο και το λεμόνι και η γεύση εκσφενδονίσθηκε με την ορμή της άνοιξης.

Το φαγητό είναι εύκολο και αρκούντως γρήγορο, είναι και νηστίσιμο για όσους τηρούν τα πατροπαράδοτα. Είναι και αρκετά υγιεινό. Μα το κυριότερο, είναι πεντανόστιμο. Ιδού πώς γίνεται:

 
ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΣΚΟΥΣ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΖΩΜΟ ΤΟΥΣ
Για 4 άτομα

Καθαρίζουμε 20 μεγάλες γαρίδες, αφήνοντας μόνο το κέλυφος της ουράς τους. Με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε προσεκτικά το έντερό τους από την ράχη. Μαρινάρουμε τις γαρίδες για μισή ώρα σε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2  ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1-2 πρέζες μπούκοβο, 1/2 κ.γλ. μαραθόσπορους, 1 σκ. σκόρδου πολύ ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και αλατοπίπερο.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κελύφη των γαρίδων, 1-2 σκ. σκόρδου ολόκληρες, 1 φύλλο δάφνης, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 1 κ.γλ. μαραθόσπορους. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα πιέζοντας τα υλικά με ένα κουτάλι για να βγάλουν όλη την ουσία τους, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε τον ζωμό μέσα. Αλατίζουμε. Φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε 250 γρ. κουσκούς με μελάνι σουπιάς. Μόλις βράσει το ζυμαρικό σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο και ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε και κρατάμε το κουσκούς ζεστό.

 
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τις γαρίδες με τη μαρινάδα τους, τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με 1 σφηνάκι ούζο. Τις μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά με προσοχή να μην παραψηθούν και στεγνώσουν. Τις αποσύρουμε από την φωτιά, διορθώνουμε τη γεύση και προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο και λίγο ακόμη ξύσμα λεμονιού.

Μοιράζουμε το κουσκούς σε ζεστά πιάτα και από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνουμε με λίγο ακόμη ωμό ελαιόλαδο, τρίβουμε μαύρο πιπέρι και απολαμβάνουμε. Το ούζο για ποτό εξυπακούεται!

 
Tips

  • Εάν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, τις αποψύχουμε.  Η απόψυξη δεν πρέπει να είναι βίαιη, γι' αυτό τις βγάζουμε από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ και τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν με την ησυχία τους.  Πριν τις μαγειρέψουμε τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό για να φύγουν τα συντηρητικά. 
  • Αντί για κουσκούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κριθαράκι ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό. Στην αγορά βρίσκουμε πολλά ζυμαρικά ζυμωμένα με μελάνι σουπιάς. Αν θέλετε λιγότερους υδατάνθρακες θα βάλετε πλιγούρι, κινόα ή ρύζι.
  • Παρόλο που είναι το ούζο που με ξεσήκωσε για να φτιάξω τη σημερινή συνταγή, γνωρίζω πως είστε πολλοί που δεν το αγαπάτε. Αν ανήκετε σε αυτούς, αντικαταστήστε με γλυκανισάτο τσίπουρο. Αν πάλι δεν αγαπάτε τον γλυκάνισο θα βάλετε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή λευκό ξηρό κρασί, γνωρίζοντας βέβαια πως το άρωμα δεν θα είναι ίδιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v