Μάρτης γδάρτης

Αντιμετωπίζουμε την μαρτιάτικη παγωνιά με μία σούπα και μια ζεστή σαλάτα και περιμένουμε υπομονετικά καλύτερες μέρες.
Μάρτης γδάρτης

της Αγάπης Μαργετίδη

Αγαπημένε μου Μάρτιε, φέτος διάλεξες να επιβεβαιώσεις την φήμη σου; Σαν να μην μας φτάνανε τα κακά μαντάτα, σαν να μην μας έφτανε η ακρίβεια, να ‘σου και ο παγωμένος αέρας να μας περονιάζει. Αμάν, για ηρέμησε λίγο σε παρακαλώ. Δείξε το καλό σου πρόσωπο, κάνε μας τη χάρη.

Τι να κάνω κι εγώ, άλλα σχέδια είχα για σήμερα, σούπα πάλι έφτιαξα. Θερμαντική αλλά υγιεινή. Σούπερ χειμωνιάτικη αλλά και σχετικά ελαφριά. Τα λιπαρά είναι μετρημένα, είναι και χορτοφαγική. Έφτιαξα και μια ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικα λαχανικά κι έτσι σήμερα έχω δύο συνταγές, ελπίζοντας πως τις ερχόμενες μέρες θα μπορέσω να φτιάξω κάτι πιο ανοιξιάτικο. Χωρίς άλλη χρονοτριβή, περνώ κατευθείαν στο προκείμενο.

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Για 6 άτομα

 
Η σούπα
Κόβουμε 1 μέτρια σελινόριζα σε κύβους, ½ κουνουπίδι σε μπουκέτα και 2 μέτριες μαραθόριζες (φινόκιο) σε κύβους. Ψιλοκόβουμε 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 1 σκ. σκόρδου. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο ίσα να σκεπάζει τον πάτο, προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με 1 γεμάτη κ.γλ. μαραθόσπορους και ½ κ.γλ. κύμινο. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών (αν δεν έχουμε σπιτικό βάζουμε σκέτο νερό), φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα λαχανικά. Πολτοποιούμε σε λεία βελουτέ, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

 
Η γαρνιτούρα
Καβουρδίζουμε ελαφρά 1 μεγάλη χούφτα φουντούκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να βγάλουν το άρωμά τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε με μεγάλο μαχαίρι του σεφ. Τα ανακατεύουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, προαιρετικά λίγο πιπέρι καγιέν και το ξύσμα από 1 λεμόνι.


 
Tips

  • Όπως με όλες σχεδόν τις σούπες λαχανικών, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμα προτίμησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μαραθόσποροι κουμπώνουν με τις μαραθόριζες και το κύμινο με όλα τα λαχανικά. Για εξωτικό άρωμα θα διάλεγα τον κουρκουμά και το ginger.
  • Για άψογη λεία υφή πολτοποιώ τη σούπα στο μεγάλο blender. Άλλη λύση είναι το ραβδομπλέντερ κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα, αλλά θα χρειαστεί και πέρασμα από σήτα.
  • Για τη γαρνιτούρα, αν δεν είστε επιδέξιοι στο κόψιμο με μαχαίρι, θα κόψετε τα φουντούκια στο multi με διακεκομμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να μην γίνουν εντελώς πούδρα. Δεν συνιστώ το κόψιμο του μαϊντανού στο multi γιατί βγάζει πολλά υγρά και λασπώνει, αλλοιώνοντας τη γεύση και το άρωμά του.
  • Η γαρνιτούρα θυμίζει αμυδρά ιταλική γκρεμολάτα. Η κλασική γκρεμολάτα που συνοδεύει το οσομπούκο έχει ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και σκόρδο. Δεν έβαλα σκόρδο γιατί θα σκέπαζε τα λεπτά αρώματα των λαχανικών. Η προσθήκη ξηρών καρπών είναι αρκετά συνηθισμένη, κυρίως οι κουκουναρόσποροι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεώρησα ότι τα φουντούκια ταιριάζουν πολύ.
  • Ίσως παρατηρήσατε πως απουσιάζει σχεδόν εντελώς η λιπαρή ουσία, πλην του ελάχιστου ελαιόλαδου κι έτσι η σούπα είναι πολύ υγιεινή και οι θερμίδες όχι πολλές.


ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΨΗΤΩΝ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Διαλέγουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια. Εγώ έβαλα σελινόριζα, γλυκοπατάτες, κουνουπίδι, μαραθόριζες και καρότα. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τα αλατοπιπερώνουμε, σκορπάμε ανάμεσα και λίγο φρέσκο ή ξερό θυμάρι (ταιριάζει και το δενδρολίβανο), τα πασπαλίζουμε με μπαχαρικά σε σκόνη (έβαλα κύμινο, κόλιαντρο και ginger), τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξύδι και τα ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν. Απολαμβάνουμε τα λαχανικά χλιαρά. Η σαλάτα συνοδεύει άριστα όλες τις ψητές πρωτεΐνες : κρέας, πουλερικά, ψάρια. Μπορεί όμως να γίνει και ολοκληρωμένο γεύμα με την προσθήκη τριμμένης φέτας, κατσικίσιου τυριού ή γιαουρτιού.  



Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και 2-3 σκελίδες σκόρδου με την φλούδα τους ελαφρώς κοπανισμένες με τη λαβή ενός μαχαιριού και είτε θα αρκεστείτε στο ελάχιστο άρωμα που θα έχουν δώσει, απομακρύνοντάς τες στο τέλος, είτε, εάν αγαπάτε πολύ το σκόρδο, θα πάρετε τον ψημένο πολτό από τις σκελίδες και θα τον χτυπήσετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξύδι εν είδει βινεγκρέτ, με την οποία θα περιχύσετε τα ψητά λαχανικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v