Κι από Πέμπτη ... δίαιτα!

Η Αγάπη σπάει τον κανόνα της δίαιτας από Δευτέρα και μας ετοιμάζει ένα πολύ νόστιμο διαιτητικό πιάτο.
Κι από Πέμπτη ... δίαιτα!

της Αγάπης Μαργετίδη

Και γιατί παρακαλώ πρέπει οι δίαιτες να αρχίζουν από τις Δευτέρες;  Η μισητή τσαγκαροδευτέρα είναι από μόνη της βαριά, δεν χρειάζεται μια δίαιτα κι από πάνω για να μας αποτελειώσει.  Εγώ λέω πως μια χαρά μέρα είναι η Πέμπτη.   Έχουμε περάσει τα μισά της εβδομάδας, έχουμε πάρει τα πάνω μας και βαδίζουμε ολοταχώς προς το Σαββατοκύριακο.  Άλλωστε το έχω διαβάσει σαν κόλπο, πως αλλάζοντας δηλαδή τη μέρα, θα ξορκιστεί το κακό και η δίαιτα θα πετύχει.  Τέτοιες βλακείες γράφονται από διάφορους διατροφολόγους κι εμείς τσιμπάμε.  Ας προσέχαμε! 



Παρόλα αυτά, η σημερινή συνταγή είναι όντως διαιτητική, αλλά είναι νόστιμη, πολύ  νόστιμη.  Κι εύκολη.  Το βαρετό στήθος κοτόπουλου ντύνεται στα πράσινα, παίρνει όλα τα μεθυστικά αρώματα από τα βότανα και το lime, έρχεται και η τόση-όση κάψα από το chili και ούτε που θα καταλάβετε ότι κάνετε δίαιτα.  Το ίδιο αρωματική κι ελαφρώς καυτερή είναι και η σαλάτα με το μαύρο ρύζι.  Φαντάζομαι ότι κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας ότι οι καυτερές πιπεριές «καταπίνουν» τις θερμίδες λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν.  Φαίνεται ότι έχουν γίνει ένα σωρό μελέτες πάνω στο θέμα και όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. 

ΨΗΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ
Για 2 -3 άτομα

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα (βλ. tips).  Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μία τομή σαν τσέπη στο πιο χοντρό μέρος των φιλέτων, προσέχοντας να μην κοπούν εντελώς.  Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε στο multi 1 σκ. σκόρδου, ½ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό,  1-2 φρέσκιες πιπερίτσες chili, τον χυμό από 1 lime και 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Πολτοποιούμε.  Γεμίζουμε με τον πολτό τις θήκες που φτιάξαμε στα φιλέτα και αλείφουμε και τις εξωτερικές πλευρές. Για να κρατήσουν τα φιλέτα το σχήμα τους στο ψήσιμο, καλό είναι να τα δέσουμε κατά μήκος με δυο-τρεις σπάγκους. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε το κρέας στο ψυγείο για λίγες ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη, για να μαριναριστεί και να νοστιμέψει πιο πολύ.  Τοποθετούμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό ταψί (ή στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 25΄-30΄, μέχρι να ψηθεί το κρέας μέχρι μέσα, χωρίς όμως να στεγνώσει.  Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα φιλέτα να «ξεκουραστούν» για λίγα λεπτά.  Τα κόβουμε σε λωρίδες και σερβίρουμε.


 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ

Λίγα λόγια για το άγριο ρύζι : Για την ακρίβεια δεν πρόκειται ακριβώς για ρύζι, αλλά για τον σπόρο των υδρόβιων χόρτων που ονομάζονται Zizania.  Φύονται σε ρηχά γλυκά νερά κατά μήκος ποταμών και λιμνών της Βόρειας Αμερικής και του Καναδά.  Το άγριο ρύζι ονομάζεται επίσης και Ινδικό (Indian rice) επειδή αρχικά το καλλιέργησαν οι Ινδιάνοι αυτόχθονες. Είναι μακρύκοκκο και σκούρο καφέ εξωτερικά, σχεδόν μαύρο, και λευκό στο εσωτερικό.  Έχει ελαφρώς μαστιχωτή υφή και έντονη γεύση και άρωμα που συνδυάζει το γήινο με το χορταρένιο. Έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία, μεγαλύτερη ακόμη και από το καστανό ρύζι. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, έχει χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.  Λόγω του ότι απορροφά αργά το νερό, πρέπει να το βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα (βλ. συνταγή), προκειμένου να ανοίξουν οι κόκκοι χωρίς βία για να μην διαλυθεί το ντελικάτο εσωτερικό τους.  Για τον ίδιο λόγο είναι προτιμότερο να το βράζουμε σε άφθονο νερό και να το σουρώνουμε, όπως κάνουμε με τα ζυμαρικά.  

Βάζουμε 250 γρ. άγριο ρύζι στο σουρωτήρι και το ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Φέρνουμε σε βρασμό άφθονο αλατισμένο νερό, προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε χαμηλή (στο 4 για εστίες με 9 σκάλες), μισοσκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 50΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.  Το ρύζι είναι έτοιμο όταν στο δόντι είναι αρκετά μαλακό (έχουμε υπόψη ότι δεν θα μαλακώσει ποτέ σαν το λευκό ρύζι) και οι περισσότεροι κόκκοι θα έχουν ανοίξει.  Το βάζουμε στο σουρωτήρι και το κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.  Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.



Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε 1 μικρό αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους, ½ αβοκάντο κομμένο σε κύβους, 1-2 ψιλοκομμένες φρέσκιες πιπερίτσες chili, μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, τον χυμό από ½ lime και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσει η σαλάτα. 


Tips
·         Όσο καλύτερη ποιότητα κοτόπουλου επιλέξετε, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό, κι ας αφορά το εξ ορισμού πιο άγευστο μέρος του ζώου. 
·         Το κοτόπουλο, έτσι μαγειρεμένο, τρώγεται τέλεια και σε θερμοκρασία δωματίου.
·         Εάν δεν κάνετε δίαιτα, προτιμήστε στήθος κοτόπουλου με πέτσα (ή μπούτι), και σίγουρα θα ευχαριστηθείτε περισσότερο.  Σε αυτή την περίπτωση, με την βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, θα ξεκολλήσετε την πέτσα από το κρέας, δημιουργώντας χώρο για να βάλετε ενδιάμεσα τον πολτό των μυρωδικών, χωρίς να παραλείψετε να αλείψετε και τις εξωτερικές πλευρές.  Αφού ψηθεί, θα το βγάλετε από τον φούρνο και δεν θα το καλύψετε με αλουμινόχαρτο γιατί θα μαλακώσει η πέτσα.  Απλώς θα αφήσετε τα φιλέτα να «ξεκουραστούν» πάνω σε ξύλο κοπής.
·         Τα βότανα είναι ενδεικτικά. Είστε απολύτως ελεύθεροι να βάλετε αυτά που σας αρέσουν, σε όποιον συνδυασμό εσείς θέλετε.
·         Αν δεν έχετε φρέσκες πιπερίτσες chili αντικαταστήστε με μπούκοβο ή λίγες σταγόνες tabasco ή άλλης καυτερής σάλτσας (π.χ. sriracha).

Υ.Γ.     Το ότι σας δίνω τη σημερινή διαιτητική συνταγή σήμερα, Πέμπτη, είναι εντελώς τυχαίο γεγονός.  Γιατί Πέμπτη κι όχι Τετάρτη; θα με ρωτήσετε. Και γιατί Τετάρτη κι όχι Σάββατο; θα σας απαντήσω.  Ε, καλά τώρα, την κολοκυθιά θα παίξουμε; 

Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v