Καθαρή Δευτέρα 2021 loading

Η Αγάπη προτείνει δύο σαλάτες με εσπεριδοειδή για την φετινή Καθαρή Δευτέρα που θα μας βρει σε καραντίνα.  Ας ελπίσουμε πως θα είναι η τελευταία.
Καθαρή Δευτέρα 2021 loading

της Αγάπης Μαργετίδη

Πώς θα περάσετε την Καθαρή Δευτέρα;  Τι ρωτάω κι εγώ, λες και είμαι βαλτή.  Άλλη μια μέρα της μαρμότας θα είναι, ή στο περίπου.  Και τι δεν θα έδινα για την καθιερωμένη φασαριόζικη βόλτα στην κεντρική ψαραγορά της οδού Αθηνάς, τη μεγάλη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.  Με τα μιλιούνια του κόσμου, τις φωνές, τις μουσικές, τις μυρωδιές.  Τις νοστιμιές της θάλασσας.  Τα στρείδια και τις γυαλιστερές.  Τα οινοπνεύματα.  Τα τσίπουρα και τα ούζα.  Το στριμωξίδι.  Ακόμα και το τσαλαπάτημα έχω επιθυμήσει. 

Φωτογραφία από την Καθαρή Δευτέρα του 2017

Καθαρή μεν, αποστειρωμένη δε, θα είναι η φετινή Καθαρή Δευτέρα.  Μου κλωτσάνε τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα.  Κυρίως κάτι τέτοιες μέρες.  Τέλος πάντων, δεν ωφελεί σε τίποτα η γκρίνια.  Θα την περάσουμε κι αυτή τη μέρα όσο καλύτερα μπορούμε.  Κι επειδή συνταγές για χταπόδια και μύδια, ταραμοσαλάτες και γιαλαντζί θα έχετε δεκάδες, είπα να φτιάξω δύο σαλάτες με εσπεριδοειδή, μιας και πλησιάζουν στο τέλος της εποχής τους για φέτος.  Έχοντας βρει στην αγορά νόστιμα, ζουμερά και εκπάγλου καλλονής σανγκουΐνια, συμπλήρωσα με ολόγλυκα πορτοκάλια και ροζ πικρούτσικα γκρέιπφρουτ και τα συνδύασα σε μια αλμυρή σαλάτα για ορεκτικό ή συνοδευτικό και μια αρωματική γλυκιά φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο.  Πώς βρίσκετε τις ιδέες μου;  Ελπίζω να σας αρέσουν.  Κι αν δεν τις ετοιμάσετε για την Καθαρή Δευτέρα, έχετε μπροστά σας όλη τη Σαρακοστή για να τις χαρείτε, είτε νηστεύετε, είτε όχι.   Κάνουν και για δίαιτα.  Μην ξεχνάτε πως όταν με το καλό ελευθερωθούμε, το καλοκαίρι θα πλησιάζει και δεν μας βλέπω καθόλου καλά!

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ , ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ & ΠΙΚΛΕΣ ΦΙΝΟΚΙΟ/ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το ξινό των εσπεριδοειδών, η φυσική γλύκα των παντζαριών που έχει ενταθεί από το ψήσιμό τους στον φούρνο και το πικάντικο από τις πίκλες, φτιάχνουν μια πολύ νόστιμη σαλάτα με ισορροπημένη γεύση.

 
Οι πίκλες
Σπάμε ελαφρά με το γουδί 1 κ.γλ. μαραθόσπορους, 1 κ.γλ. σιναπόσπορους και 1 κ.γλ. κόκκους πιπεριού (μαύρο, ροζ και πράσινο σε όποιον συνδυασμό θέλουμε, ή ακόμα και σκέτο μαύρο εάν δεν έχουμε τα υπόλοιπα είδη).  Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 ¼ φλ. τσ. μηλόξιδο, 1 ¼ φλ. τσ. νερό, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. ψιλό θαλασσινό αλάτι και τους σπόρους.  Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.  Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την άρμη να κρυώσει.  Στο μεταξύ έχουμε κόψει σε πολύ λεπτές λωρίδες 1 μεγάλο φινόκιο και 1 μέτριο κρεμμύδι και τα έχουμε βάλει σε ένα βάζο σε στρώσεις, μεταξύ των οποίων έχουμε βάλει κλαριά φρέσκου μάραθου ή άνηθου.  Ρίχνουμε το υγρό της άρμης στο βάζο.  Τα υλικά πρέπει να καλύπτονται εντελώς από την άρμη.  Εάν δεν φτάνει, συμπληρώνουμε με λίγο νερό.  Βάζουμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε το νωρίτερο σε 24 ώρες.  Όσο πιο πολύ αφήσουμε τα λαχανικά στην άρμη, τόσο πιο αρωματικές θα είναι οι πίκλες (βλ. tips).

 
Τα παντζάρια
Κόβουμε τις άκρες από τα παντζάρια, τα πλένουμε αλλά δεν τα ξεφλουδίζουμε και τα τυλίγουμε ένα ένα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο.  Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου μία ώρα, αναλόγως του μεγέθους τους.  Δοκιμάζουμε εάν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα με τη μύτη ενός μαχαιριού.  Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες.


 
Τα εσπεριδοειδή και η vinaigrette
Καθαρίζουμε επιμελώς από τις φλούδες και την άσπρη μεμβράνη πορτοκάλια (κοινά και σαγκουΐνια) και γκρέιπφρουτ και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, φροντίζοντας να συλλέξουμε τον χυμό που αφήνουν στο καθάρισμα και το κόψιμο.  Τον βάζουμε σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε ζουμί από τις πίκλες, αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Ανακατεύουμε με το σύρμα.  Ανακατεύουμε τα εσπεριδοειδή και τα παντζάρια με την vinaigrette και σερβίρουμε με λίγες πίκλες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυλλαράκια φρέσκου μάραθου ή άνηθου.

 
Tips

  • Αν δεν αγαπάτε τις πίκλες, θα βάλετε το φινόκιο και το κρεμμύδι ωμά.  Καλό είναι να βάλετε το κρεμμύδι για λίγη ώρα σε κρύο νερό για να φύγει η πολλή αψάδα. Για την vinaigrette, σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσετε μηλόξιδο ή κάποιο άλλο ξύδι.
  • Με τις πιο πάνω ποσότητες θα γεμίσετε ένα αρκετά μεγάλο βάζο με πίκλες.  Συντηρούνται στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες και είναι τέλειο συνοδευτικό για ψητό κρέας ή ψάρι, δίνουν κραντς σε hamburgers, νοστιμίζουν πολλές άλλες σαλάτες, ταιριάζουν πολύ με τα αυγά, αλλά και τα αλλαντικά.  Εκτός από το ότι είναι νόστιμες, κάνουν πολύ καλό στην υγεία του εντέρου, και όχι μόνον.
  • Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα με τρυφερά φύλλα (βαλεριάνα, φύλλα παντζαριού, φύλλα μουστάρδας, τρυφερή ρόκα, κλπ).
 
 
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ  ΜΕ ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟΝΕΡΟ
Αυτή η φρουτοσαλάτα, εκτός από χάρμα οφθαλμών, συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το ξινό των εσπεριδοειδών και τα αρώματα των μπαχαρικών, του μελιού και του ροδόνερου.  Θα κρατήσει συντροφιά σε όσους θα νηστέψουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
 
 
Τα εσπεριδοειδή
Καθαρίζουμε επιμελώς από τις φλούδες και την άσπρη μεμβράνη πορτοκάλια (κοινά και σαγκουΐνια) και γκρέιπφρουτ και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, φροντίζοντας να συλλέξουμε τον χυμό που αφήνουν στο καθάρισμα και το κόψιμο. 
 
  
Το σιρόπι
Βάζουμε τον χυμό που συλλέξαμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, συμπληρώνουμε με τον χυμό από 1 πορτοκάλι και ½ γκρέιπφρουτ, προσθέτουμε 1 γεμάτη κ.σ. μέλι, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 ξύλο κανέλας και 3 καρφάκια γαρύφαλλου και φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό.  Βράζουμε μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρά και εκτός φωτιάς προσθέτουμε 1 κ.γλ. ροδόνερο.  Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.  Το καλύτερο ροδόνερο έρχεται από τον Λίβανο.  Θα το βρείτε σε μπαχαράδικα και ντελικατέσεν. 
 
 
 
Σερβίρισμα
Ανακατεύουμε τα φρούτα με το σιρόπι και σερβίρουμε την φρουτοσαλάτα, αφού την πασπαλίσουμε με χοντροκομμένα και ελαφρά καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και βρώσιμα ροδοπέταλα (αποξηραμένα ή φρέσκα).   
 
 
Εδώ κάπου σας αφήνω, αφού ευχηθώ αυτή να είναι η τελευταία Καθαρή Δευτέρα που θα μας βρει μέσα.  Ραντεβού του χρόνου στην ψαραγορά! 
 
 
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v