2020, το Έτος των Ρεβιθιών

Η Αγάπη έχει τρελαθεί με τα ρεβίθια και τα μαγειρεύει ξανά, αυτή τη φορά με ρύζι και ανατολίτικα μπαχαρικά
2020, το Έτος των Ρεβιθιών

της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν ξέρω τι με έχει πιάσει φέτος με τα ρεβίθια και δεν σταματώ να τα μαγειρεύω με όποιον τρόπο βρω.  Ο γιατρός απεφάνθη : οξεία ρεβιθίτιδα κι εγώ, με τη σειρά μου, ανακήρυξα το 2020 Έτος των Ρεβιθιών.  Καλύτερο δεν είναι αυτό από το έτος του κορωνοϊού;  

Στο πατρικό μου σπίτι, ενώ οι φακές και τα φασόλια έμπαιναν στο τραπέζι συχνά πυκνά, είναι ζήτημα εάν τρώγαμε ρεβίθια δυο-τρεις φορές τον χρόνο.  Δεν θυμάμαι γιατί.  Εικάζω ότι δεν θα ήταν το αγαπημένο όσπριο των γονιών μου. Η αλήθεια είναι επίσης πως μόνο σούπα τα έκανε η μαμά, δεν πρέπει να ήξερε άλλον τρόπο.  Εγώ τα αγάπησα, πού αλλού, στις Κυκλάδες, ψημένα στο τσουκάλι όλη τη νύχτα.  Μελωμένα και απίθανα νόστιμα.  Τα κάνω κι εγώ σε πήλινη γάστρα και γίνονται σχεδόν σαν της Σίφνου‧ σχεδόν όμως, γιατί ο ηλεκτρικός φούρνος δεν πιάνει μπάζα μπροστά στον ξυλόφουρνο.

Σήμερα λοιπόν, σας έχω άλλη μία συνταγή για ρεβίθια, με ρύζι αυτή τη φορά, και με ανατολίτικα αρώματα.  Οι λίγες σταφίδες και τα κάσιους ταιριάζουν γάντι.  Το φαγητό, εκτός από θρεπτικό, είναι απόλυτα χορτοφαγικό και δεν έχει γλουτένη.  Γρήγορο δεν το λες, όμως τώρα που είμαστε μαντρωμένοι, δεν υπάρχει δικαιολογία. 


 
ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Για 4 άτομα.  Φροντίζουμε να έχουμε μουλιάσει 250 γρ. ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες.  Τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, χωρίς όμως να χυλώσουν.  Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.  Παράλληλα βράζουμε 250 γρ. ρύζι basmati  σε άφθονο αλατισμένο νερό, φροντίζοντας να μείνει σπυρωτό.  Το στραγγίζουμε και το κρατάμε στην άκρη.  Μουλιάζουμε σε 1 φλ. τσ. νερό μία καλή χούφτα ξανθές σταφίδες.  Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο καρύδας 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και μόλις μαλακώσουν (χωρίς να πάρουν χρώμα) προσθέτουμε 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, ½ κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη, 1 κ.γλ. κάρυ σε σκόνη και μία καλή χούφτα άψητα και ανάλατα κάσιους.  Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και να καβουρδιστούν ελαφρά τα κάσιους, προσθέτουμε τις σταφίδες με το νερό στο οποίο μούλιασαν και προσθέτουμε τα ρεβίθια.  Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη μέχρι τα ρεβίθια να αρχίσουν να χυλώνουν (αν χρειαστούν υγρά, προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό).  Τέλος, προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.  Απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό) ψιλοκομμένο.  Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε, ραντίζοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας προαιρετικά με λίγο κοκκινοπίπερο ή μπούκοβο ή ροζ πιπέρι που είναι αρωματικό αλλά όχι καυτερό. 



Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι basmati με μακρύκοκκο parboiled, αν και το basmati είναι απείρως πιο αρωματικό.  Άλλη ιδέα είναι το αναποφλοίωτο καστανό, το οποίο όμως απαιτεί περισσότερη προσοχή στο βράσιμο για να μείνει σπυρωτό. 
  • Αντί για κάσιους μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα. 
  • Για τους μη χορτοφάγους, λίγο γιαούρτι θα συνοδεύσει το φαγητό άριστα.
Στο ντουλάπι μου με περιμένει ακόμα ένα πακέτο ρεβίθια, οπότε, δεν ξεμπέρδεψα ακόμα μαζί τους για φέτος, ούτε εσείς με μένα.  Αναμείνατε στις οθόνες σας! 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v