Νηστεία αλά ... ινδικά

Ένα εξωτικό κάρυ με ανανά γίνεται το απόλυτο χορτοφαγικό και νηστίσιμο φαγητό
Νηστεία αλά ... ινδικά

της Αγάπης Μαργετίδη

Εξωτική νηστεία σήμερα με ένα φαγητό τόσο νόστιμο και μυρωδάτο, που μόνο σε νηστεία και στέρηση δεν παραπέμπει.  Ομολογώ ευθαρσώς πως στην αρχική συνταγή δεν έχω βάλει τίποτα δικό μου, σας την μεταφέρω όπως ακριβώς την είχα δει πριν πολλά χρόνια σε μια από τις εκπομπές του τρομερού παιδιού της Αγγλίας, του one and only Jamie Oliver.  Είχε καλεσμένους χορτοφάγους και τους έφτιαξε αυτό το φαγητό που το λιμπίστηκα με το που το είδα και φαντάστηκα τη γεύση του.  Οι καλεσμένοι εκστασιάστηκαν, το ίδιο κι εγώ όταν το έφτιαξα για πρώτη φορά και πράγματι, ο Jamie είχε δίκιο, όταν το γεύεσαι, νομίζεις πως τρως κρέας. 

Λίγα λόγια θα σας πω επίσης για την παρεξήγηση που υπάρχει εδώ και τρεις αιώνες με τον όρο «κάρυ».  Αυτό που λέμε εμείς σκόνη κάρυ δεν υφίσταται στην Ινδία.  Κάρυ σημαίνει φαγητό με μπαχαρικά ή/και αρωματικά βότανα, με ή χωρίς σάλτσα (wet or dry curry), όχι πάντα καυτερά, το μίγμα των οποίων είναι υπόθεση κάθε περιοχής και βεβαίως και κάθε σπιτιού.  Η λέξη κάρυ δε, προήλθε από τους Ταμίλ της Νότιας Ινδίας όπου φύεται το ομώνυμο δέντρο, τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται στην κουζίνα αυτών των περιοχών, συνήθως χλωρά, οπότε και το άρωμά τους είναι πολύ έντονο (βλ. tips).  Η πούδρα κάρυ είναι εμπορική επινόηση και πατέντα, αφού όπως λέγεται, οι Ινδοί έμποροι άρχισαν από τον 18ο αιώνα να φτιάχνουν και να πωλούν μίγματα μπαχαρικών σε σκόνη στους Βρετανούς που επέστρεφαν στην πατρίδα τους από τις Ινδίες, σαν είδος σουβενίρ δηλαδή.  Πανέξυπνοι έμποροι οι Ινδοί! 

Αυτό θα σας  λύσει και την απορία που θα σχηματιστεί εύλογα διαβάζοντας τον τίτλο και την ίδια τη συνταγή, αφού το κάρυ, όπως το ξέρουμε, δεν υπάρχει ως συστατικό.  Η σάλτσα εδώ φτιάχνεται από διάφορα μπαχαρικά και γάλα καρύδας.  Είναι ένα φαγητό πολύ εύκολο και γρήγορο στην ετοιμασία του.  Τολμήστε το και δεν θα το μετανιώσετε.   
 

ΚΑΡΥ ΜΕ ΑΝΑΝΑ

Για 2-3 άτομα ως κυρίως πιάτο (με συνοδεία ρυζιού, αναλόγως βεβαίως και με το μέγεθος του ανανά).  Διαλέγουμε έναν ώριμο ανανά, κόβουμε τις δύο άκρες και κατόπιν κατά μήκος πρώτα στα δύο, μετά στα τέσσερα και κάθε τεταρτημόριο πάλι στα δύο.  Αφού αφαιρέσουμε πολύ εύκολα τη μεσαία σκληρή λωρίδα, κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.  Θερμαίνουμε καλά ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο λάδι καρύδας (coconut oil) ή λάδι μουστάρδας (mustard oil) – βλ. tips – και σοτάρουμε 1 κ.σ. λιναρόσπορους, 2 πρέζες σπόρους κύμινου και 1 κ.γλ. σπόρους κάρδαμου που έχουμε βγάλει από τα λουβιά με την βοήθεια του γουδιού.  Προσθέτουμε εάν έχουμε και 1 κ.σ. φύλα κάρυ (βλ. tips) που τα τρίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας.  Μόλις οι σπόροι αρχίσουν να χοροπηδάνε μέσα στο τηγάνι, προσθέτουμε 1 μεγαλούτσικο κομμάτι φρέσκου ginger ψιλοκομμένο, 1-2 πιπερίτσες chili ψιλοκομμένες (με ή χωρίς τα σπόρια αναλόγως με το πόσο πικάντικο θέλουμε το αποτέλεσμα) και 1 κ.σ. σκόνη κουρκουμά.  Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κομμάτια του ανανά.  Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και μόλις μαλακώσει λίγο ο ανανάς (με προσοχή για να μην παραμαγειρευτεί), προσθέτουμε μία κονσέρβα γάλα καρύδας.  Ανακατεύουμε απαλά, δίνουμε μια τελευταία βράση και σερβίρουμε πάνω από χιονάτο ρύζι basmati.  
 

Tips

  • Τα δύο αυτά είδη λαδιού είναι τα πλέον κατάλληλα για το φαγητό.  Τα βρίσκουμε εύκολα σε μπαχαράδικα και εξειδικευμένα καταστήματα.  Αν δεν έχετε, αντικαταστήστε με σπορέλαιο.  Ούτως ή άλλως η ποσότητα είναι μικρή, οπότε δεν χρειάζεται να βάλετε μπελά στο κεφάλι σας. 
  • Τα φύλλα κάρυ είναι κι αυτά εύκολο να τα βρούμε στα ίδια μαγαζιά.  Επειδή όμως τα βρίσκουμε μόνον αποξηραμένα, επομένως με χαμηλότερης έντασης μυρωδιά, θα σας έλεγα και πάλι να μην βάλετε μπελά. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v