Νηστεία και προσευχή

Για όποιον λόγο κι αν απέχετε από το κρέας, αυτό το ψητό μπρόκολο με τη σος από ταχίνι θα γίνει το αγαπημένο σας
Νηστεία και προσευχή

της Αγάπης Μαργετίδη

Η Καθαρή Δευτέρα ήλθε και παρήλθε και από σήμερα αρχίζει για πολλούς η μεγάλη νηστεία. Έχοντας παρατηρήσει πως  ο αριθμός αυτών που νηστεύουν αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, δεν έχω παρά να ακολουθήσω.  Εννοώ να ακολουθήσω τις επιθυμίες σας και να σας φτιάξω αρκετές καινούργιες νηστίσιμες συνταγές καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.  Εμένα αφήστε με στην άκρη.  Είναι γνωστό πως είμαι μια αμαρτωλή και δεν σκοπεύω να αλλάξω στα γεράματα. 

Βέβαια το φαινόμενο της αύξησης αυτών που νηστεύουν έχει πολλές εξηγήσεις και η ξαφνική στροφή προς τα προστάγματα της θρησκείας δεν νομίζω πως συγκαταλέγεται σε αυτές, τουλάχιστον όχι ως πρωταρχική αιτία. Η κυριότερη είναι η παγκόσμια τάση προς τη χορτοφαγία και την υγιεινή διατροφή.  Λίγο τα ζώα που έχουν ψυχή (και τα φυτά θα προσέθετα, γιατί, αυτά δεν υποφέρουν;), λίγο η διάσωση του πλανήτη, από δίπλα και οι πραγματικές (ή φανταστικές) δυσανεξίες και αλλεργίες, όλα οδηγούν σε μια πιο μετρημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.  Σίγουρα καλό, αρκεί να μη γίνει μανία και αιτία για τις ακρότητες που παρακολουθούμε άναυδοι κατά καιρούς.  Δεν νομίζω να χρειαζόμαστε άλλη μιαν αιτία για να φαγωθούμε μεταξύ μας, αρκετές έχουμε και χωρίς αυτή.  Έρχονται και εκλογές, μη ξεχνιόμαστε!

Χτες πάντως που σέρφαρα στο διαδίκτυο, έπεσα σε κάμποσα blogs με αστεία ονόματα : “eat a fig, not a pig”, “this rawsome vegan life”, “holy cow!”, “that was vegan?” “vegansaurus” και άλλα πολλά.  Σας πληροφορώ ότι κάνουν χρυσές δουλειές.  Βρε τι πάθαμε!  Σε κάθε περίπτωση, και για οποιονδήποτε λόγο κι αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε κι εσείς την τάση της εποχής, η Σαρακοστή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για νηστεία, μετά ή άνευ προσευχής.  Γι’ αυτό σήμερα σας έφτιαξα ένα νόστιμο και υγιεινό, πανεύκολο και γρήγορο φαγητό για να το βάλετε στο καθημερινό σας τραπέζι, ο καθένας για τους λόγους του, τους οποίους και δεν έχω κανέναν σκοπό να σας ζητήσω να μου αναλύσετε. Αυτά είναι προσωπικά θέματα και δεν ανακατεύομαι.

Σας παρουσιάζω λοιπόν το αγαπημένο μπρόκολο σε έναν νέο ρόλο.  Το ψήσιμο στον φούρνο τού δίνει σαφώς πιο γεμάτη γεύση, ενώ η συνοδεία της σάλτσας από ταχίνι τού πάει γάντι. 



ΨΗΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙΟΥ

Για 2-3 άτομα ως συνοδευτικό.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.  Χωρίζουμε ένα μέτριο μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα πλένουμε.  Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαραθόσπορους ελαφρώς κοπανισμένους στο γουδί.  Τα στοιχίζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι το μπρόκολο να αρπάξει κατά τόπους και  να μαλακώσει, χωρίς όμως να παραψηθεί.  Όση ώρα ψήνεται το μπρόκολο καβουρδίζουμε ελαφρά μια χούφτα σουσάμι.  Ετοιμάζουμε επίσης τη σάλτσα : Τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη 1 μικρή σκ. σκόρδου και προσθέτουμε τον χυμό από ½ λεμόνι, 1 κ.σ. ταχίνι και αλατοπίπερο.  Χτυπάμε με το σύρμα και αραιώνουμε με λίγο νερό.  Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παχύρρευστη, ούτε πολύ αραιή.  Αφού βγάλουμε το μπρόκολο από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι. 



Tips

  • Αντί για μαραθόσπορους, μπορείτε να αρωματίσετε το μπρόκολο με πολλά άλλα υλικά, όπως κάρυ, κουρκουμά, κύμινο, πάπρικα, cayenne, μπούκοβο.
  • Όπως ξέρετε, ανήκω σε αυτούς που δεν αντέχουν το πολύ σκόρδο. Σε αυτή τη συνταγή όμως είναι πραγματικά ταιριαστό.  Για ηπιότερη γεύση, αντί να το τρίψετε ωμό μέσα στη σάλτσα, τοποθετείστε μία αξεφλούδιστη σκελίδα ελαφρώς κοπανισμένη με τη λάμα του μαχαιριού μαζί με το μπρόκολο και ψήστε την.  Κατόπιν λιώστε την και προσθέστε την στη σάλτσα.   Έτσι θα έχετε το άρωμα χωρίς την έντονη αψάδα. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v