Μια ντοματόσουπα για τα τσαλιμάκια της άνοιξης

Η άνοιξη μας έφερε... βροχή, και η Αγάπη φτιάχνει μια τέλεια ντοματόσουπα για να ζεσταθούμε... μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος.
Μια ντοματόσουπα για τα τσαλιμάκια της άνοιξης

της Αγάπης Μαργετίδη

Λοιπόν κυρίες και κύριοι, κάνοντας μια αναδρομή στις περσινές και προπέρσινες συνταγές της ίδιας εποχής, διαπίστωσα από τα συνοδευτικά κείμενα πως και τα δύο αυτά τελευταία χρόνια η άνοιξη έκανε τα ίδια περίπου κόλπα με τα φετινά. Μεγάλη ανακάλυψη, νόμπελ θα πάρω! Μα προφανώς και η άνοιξη θα κάνει τσαλιμάκια, αυτή είναι η γοητεία της. Και τις ψύχρες της θα έχει, και τις βροχούλες της, και τους αέρηδές της, και τα όλα της. Δεν την βαριόμαστε ποτέ, γι’ αυτό την αγαπάμε.



Κι εκεί που λέτε που πιάσανε οι πρώτες ζέστες, αποφάσισα μονομερώς ότι ο χειμώνας τελείωσε και αγόρασα μετά από πολλούς μήνες τα πρώτα ντοματίνια της σεζόν. Βλέπετε, υπολόγιζα χωρίς τον ξενοδόχο, ότι θα φάω την πρώτη μου ντοματοσαλάτα‧ αμ δε. Με τη θέρμανση στο φουλ, η ντοματοσαλάτα αναβλήθηκε. Τι να τα έκανα τα ντοματίνια; Θα μπορούσα να κάνω σάλτσα και να την καταψύξω αλλά ήθελα να γευτώ τη ντομάτα εδώ και τώρα. Σούπα σκέφτηκα και σούπα εγένετο. Η φυσική οξύτητα της ντομάτας μετριάστηκε από το ψήσιμο στον φούρνο αλλά και τη γλύκα του ψημένου κρεμμυδιού, ενώ το έντονο λάδι του μαϊντανού με την αντζούγια και την κάππαρη απογείωσε τη γεύση της σούπας.



ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΛΑΔΙ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ
Για 4 άτομα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, αραδιάζουμε 1 κιλό ντοματίνια, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και 2 σκ. σκόρδου με τη φλούδα τους. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με κύμινο και chili σε σκόνη. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξύδι από κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε καλά. Φουρνίζουμε για περίπου 40΄, μέχρι να ψηθούν και να καραμελώσουν ελαφρώς τα λαχανικά. Τα μεταφέρουμε με το ζουμί τους στο blender, αφού πιέσουμε τα σκόρδα για να βγει ο πολτός τους, συμπληρώνουμε με 600 ml ζεστό νερό (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών εάν έχουμε) και πολτοποιούμε στη μεγαλύτερη ταχύτητα. Διορθώνουμε τη γεύση. Βάζουμε στο multi 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3-4 φιλέτα αντζούγιας, 1 κ.σ. ξαρμυρισμένη κάππαρη, το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται λόγω της αντζούγιας και της κάππαρης) και ¾ φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με το αρωματισμένο λάδι. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί.

Tips
• Αυτή η σούπα τρώγεται καλύτερα όταν δεν είναι πολύ καυτή.
• Αν το blender σας δεν είναι πολύ δυνατό, θα χρειαστεί να περάσετε τη σούπα από ψιλή σήτα για να απομακρύνετε τα σπόρια της ντομάτας που πιθανότατα δεν θα αλεστούν.
• Το αρωματικό λάδι ταιριάζει με πολλά άλλα εδέσματα, όπως βραστά ή ψητά λαχανικά, βραστά ή τηγανιτά αυγά, κρέας, ψάρι ή πουλερικό στο γκριλ.
• Αντί για μαϊντανό, μπορείτε να αρωματίσετε το λάδι με βασιλικό, όταν βγει αργότερα το καλοκαίρι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v