Σπονδή στο θέρος

Καθώς περιμένουμε το καλοκαίρι, η Αγάπη φτιάχνει μια κρύα σούπα βελουτέ με κολοκυθάκια, σκέτη… σπονδή στο θέρος.
Σπονδή στο θέρος
της Αγάπης Μαργετίδη

Προχθές κάπου πήρε το μάτι μου ένα αστείο απ’ αυτά που κυκλοφορούν κατά δεκάδες στο Facebook. Συχνά είναι ψιλοσαχλά, παρ’ όλα αυτά χασκογελάω, το ίδιο φαντάζομαι ότι συμβαίνει και σε σας. Έλεγε λοιπόν «ας βγει κάποιος αρμόδιος να μας πει τι γίνεται με τον καιρό, έρχεται ξανά χειμώνας, να σταματήσω τη δίαιτα ή όχι;». Ε μα, τι στο καλό;

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω με ποιο τρόπο θα μπορούσα να συνδυάσω δύο ασυνδύαστα πράγματα σε μία συνταγή. Τι ποθούμε όταν κρυώνουμε; Σούπα. Ναι, αλλά όπως και να το κάνουμε, καυτή σούπα δεν τραβιέται τον Μάιο, δεν χιονίζει δα. Άρα μια σούπα που δεν τρώγεται καυτή. Κι αν ο καιρός ξαφνικά φτιάξει και η θερμοκρασία πιάσει να ανηφορίζει; Την ίδια σούπα, αλλά κρύα.

Το πρώτο σκέλος το λύσαμε. Πάμε τώρα στο δεύτερο. Να μην είναι λίαν θερμιδοφόρος, γιατί πού θα πάει, ο καιρός της παραλίας παραμονεύει στη γωνία, το έχει αποδείξει πως είναι πολύ πονηρός και ύπουλος. Τα τρυφερά κολοκυθάκια που είναι στην εποχή τους, είναι ό, τι πρέπει. Μόνα τους όμως σε μία σούπα δεν μπορώ να πω ότι θα είναι ό, τι νοστιμότερο θα έχουμε φάει. Θα μπορούσα να βάλω γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, αλλά θα ήθελα κάτι πιο έντονο.

Εύρηκα! Έφτιαξα μια σούπα με κολοκυθάκια που τρώγεται είτε χλιαρή είτε κρύα, την αρωμάτισα με δυόσμο και βασιλικό ως σπονδή στον θεό του θέρους και τη νοστίμισα έτι περαιτέρω με τσαλαφούτι. Έκανα και μια αμαρτία βέβαια με το τραγανό προσούτο, αλλά δεν βαριέστε, μια ζωή την έχουμε!



Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κολοκυθάκια

Για 4 άτομα. Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αλατίζουμε για να κατεβάσει το κρεμμύδι το ζουμί του και να μαλακώσει με την ησυχία του χωρίς να πάρει χρώμα. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν εντελώς. Όση ώρα βράζουν τα κολοκυθάκια, ψήνουμε 4 φέτες προσούτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10΄- 15΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Για να μην μαλακώσει, το αφήνουμε στον φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα. Στο blender βάζουμε τα κολοκυθάκια, 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό, ½ χούφτα φρέσκο δυόσμο, 200 γρ. τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού και μερικές κουταλιές από τον ζωμό. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε σταδιακά ζωμό μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε. Διορθώνουμε εάν χρειαστεί το αλατοπίπερο (με προσοχή παρ’ όλα αυτά γιατί το προσούτο όταν ψήνεται γίνεται αρκετά αλμυρό). Σερβίρουμε τη σούπα γαρνίροντας με το ψημένο προσούτο που σπάμε με τα δάχτυλά μας. Ένα ή δύο μελάτα ή σφιχτά αυγά και λίγο φρυγανισμένο ψωμί ολοκληρώνουν το γεύμα.

Tips
• Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, προσθέστε στο νερό μία γάζα τυλιγμένη σαν πουγκί με κάποια αρωματικά π.χ. κοτσάνια μαϊντανού, 1 φύλλο δάφνης, κόκκους πιπεριού.
• Το τσαλαφούτι από το Αγρίνιο και το κατίκι από τον Δομοκό είναι δύο παρόμοια λευκά, αλοιφωτά τυριά από κατσικίσιο γάλα με χαμηλά λιπαρά (12-13%) και πολλή νοστιμιά, χωρίς να είναι όμως ιδιαίτερα έντονα, ούτε πολύ αλμυρά. Τα επέλεξα γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v