Το Masterchef, ο τάκος και τα tacos

Ποια μπορεί να είναι η σχέση του Masterchef με τα tacos; Διαβάστε για να μαθαίνετε!
Το Masterchef, ο τάκος και τα tacos

της Αγάπης Μαργετίδη

Όσοι βλέπετε Masterchef ξέρετε τι είναι ο τάκος. Όσοι βλέπετε το φετινό Masterchef, έπρεπε να αντέξετε πολλά επεισόδια για να δείτε τον απαισιότατο να αποχωρεί επιτέλους μετά από οκτώ φορές που βρέθηκε στον τάκο. Όσοι, πάλι, δεν ανήκετε σε καμία από τις δύο κατηγορίες, θα σας τα εξηγήσω αμέσως με λίγα λόγια. Τάκος στη γλώσσα του Masterchef είναι η λέξη που χρησιμοποιείται όταν κάποιος διαγωνιζόμενος τα έχει κάνει θάλασσα και είναι υποψήφιος για αποχώρηση. Βγαίνει στον τάκο, έτσι πάει η έκφραση. Ο απαισιότατος του φετινού Masterchef ήταν ένας διαγωνιζόμενος που όμοιό του δεν έχω ματαδεί. Τέτοια κακία, κόμπλεξ, ζήλια και φριχτή συμπεριφορά δεν έχει ξαναγίνει. Ελάτε όμως που ήταν ανθεκτικός -αν και μάγειρας της συμφοράς, αφού ακόμα και τα ψάρια, που υποτίθεται ότι κατέχει, κατέστρεφε- και χρειάστηκε να βρεθεί στον τάκο οκτώ φορές για να μας αδειάσει τη γωνιά. Δεν χρειάζεται να περιγράψω άλλο, τα μέσα δικτύωσης έχουν βουΐξει και μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα με το νι και με το σίγμα.

Το Masterchef δεν το βλέπω ποτέ την ώρα που προβάλλεται, εκτός από τον τελικό, γιατί δεν αντέχω τις διαφημίσεις. Ειδικά φέτος είχα έναν λόγο παραπάνω γιατί κάθε φορά που εμφανιζόταν αυτός ο απερίγραπτος τύπος, πατούσα το mute και γυρνούσα το κεφάλι μου από την άλλη.  Κάπως έτσι, εγώ μεν γλίτωσα το εγκεφαλικό, η δε οθόνη της τηλεόρασής μου γλίτωσε το σπάσιμο! Όμως, η περιέργειά μου με έκανε κάθε βράδι αργά, μετά την προβολή του κάθε επεισοδίου, να μπαίνω στο Facebook για να ενημερώνομαι για τα τεκταινόμενα. Και ήρθε η πολυπόθητη στιγμή που προχθές το βράδυ έμαθα τα χαρμόσυνα νέα περί οριστικής και αμετάκλητης αποχώρησης του απαισιότατου.

Η υπόθεση σήκωνε πάρτι! Τι πάρτι; Taco party! Το γιατί διάλεξα να φτιάξω tacos οφείλεται και αυτό το Masterchef. Μάλιστα, τόσο πωρωμένη είμαι... Αφορμή ήταν μια δοκιμασία με guacamole, το καταπληκτικό αυτό νοτιοαμερικάνικο παρασκεύασμα με αβοκάντο. Το τι είδαν τα ματάκια μου, δεν περιγράφεται! Ξύδι, ελαιόλαδο (αν είναι δυνατόν, να βάζεις λάδι στο ήδη λιπαρό αβοκάντο), σκόρδο, έλεος! Και το κυριότερο, όλοι ανεξαιρέτως έφτιαξαν μια αλοιφή στο μούλτι. Αυτό, κυρίες και κύριοι, δεν είναι guacamole, είναι κρέμα, μους, άλειμμα, όπως θέλετε πείτε το, guacamole, πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση.

 
Κι έτσι, χθες το βράδυ έκανα το σπίτι μου σωστή εφήμερη taqueria. Έφτιαξα τα tacos μου με το σωστό το guacamole, ήπια και την μπύρα μου και απόλαυσα το καλύτερο επεισόδιο του Masterchef για φέτος. Έφυγε ο απαισιότατος, alegría!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

GUACAMOLE

Το παν σε ένα πετυχημένο guacamole είναι το avocado. Πρέπει να είναι υπερώριμο αλλά όχι μαυρισμένο. Από εκεί και πέρα χτίζουμε σταδιακά τη γεύση όπως μας αρέσει, χωρίς όμως να το κάνουμε πολύ καυτερό γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και τα υπόλοιπα υλικά των tacos είναι αρκετά καυτερά. Αν, όμως, προορίζουμε το guacamole σαν dip για συνοδεία tortilla chips, μπορούμε να το κάνουμε όσο καυτερό μας αρέσει. Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο, όπως έγραψα πιο πάνω, είναι ότι το guacamole δεν είναι αλοιφή, γι’ αυτό το φτιάχνουμε ιδανικά στο γουδί, ή, εάν δεν έχουμε, λιώνουμε το avocado με πιρούνι. Με ένα avocado έχουμε αρκετή ποσότητα για 6 tacos.

Λιώνουμε στο γουδί ή με ένα πιρούνι 1 πολύ ώριμο avocado και προσθέτουμε σταδιακά κύμινο, σκόνη κόλιανδρου, αλάτι, χυμό lime, ελάχιστο ξερό κρεμμύδι (όχι παραπάνω από ένα γεμάτο κ.γλ.) πολύ πολύ ψιλοκομμένο (σε μέγεθος μισό από το μικρό μας νύχι), φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κάποια καυτερή σάλτσα π.χ. Tabasco.

Μία σημείωση για την ντομάτα: Συνηθίζεται αρκετά να προσθέτουν και κυβάκια ντομάτας, εγώ όμως το προτιμώ άνευ. Αν, πάντως, βάλετε, δεν θα σας βγάλω στον τάκο! Αντιθέτως, αν δεν σας αρέσει ο φρέσκος κόλιανδρος, taco party δεν μπορείτε να κάνετε. Εδώ δεν χωρούν αντικαταστάσεις. Ή, μάλλον, κάντε το, αλλά μην το πείτε παραέξω!  

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ
Για 6 tacos


Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, βοηθώντας το με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό για να μην καεί. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη και μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά. Αρτύζουμε με αλάτι, κύμινο, σκόνη κόλιανδρου, πάπρικα και πιπέρι cayenne. Σπάμε τον κιμά με ξύλινη κουτάλα και τον καβουρδίζουμε καλά, να πάρει έντονο χρώμα. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό και τον μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί. Τον θέλουμε αρκετά στεγνό.
 
ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
Για 6 tacos

 
Ετοιμάζουμε μια πάστα μπαχαρικών ανακατεύοντας λίγο ελαιόλαδο με κύμινο, πάπρικα, πιπέρι cayenne και αλάτι. Στεγνώνουμε πολύ καλά 2 φιλέτα μπακαλιάρου και τα αλείφουμε με την πάστα των μπαχαρικών. Τηγανίζουμε το ψάρι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για να κάνει κρούστα, το αφήνουμε να χλιάνει σε απορροφητικό χαρτί και το κομματιάζουμε με τα δάχτυλά μας.

MANGO SALSA (VEGETARIAN)
Για 6 tacos

 
Κόβουμε σε κύβους 1 ώριμο mango και 1 μικρό αγγούρι και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε ¼ ξερού κρεμμυδιού πολύ πολύ ψιλοκομμένο, φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, 1-2 φρέσκιες πιπερίτσες chili (με ή χωρίς τα σπόρια αναλόγως του πόσο μας αρέσουν τα καυτερά), χυμό lime και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.

Σημ.: Αυτή η salsa είναι επίσης εξαιρετική με ωμό ψάρι κομμένο σε κύβους, δηλ. tartare. Ταιριάζει πολύ και με γαρίδες.

ΚΑΥΤΕΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Φτιάχνουμε μια σάλτσα ανακατεύοντας sour cream (ή στραγγιστό γιαούρτι), μαγιονέζα, χυμό lime και κάποια καυτερή σάλτσα π.χ. Tabasco.



ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ
Tortillas : λευκά ή ολικής άλεσης
Φασόλια : μαύρα ή κόκκινα από κονσέρβα
Φέτες avocado, lime, φρέσκος κόλιανδρος
Ψιλοκομμένο λάχανο (λευκό ή/και κόκκινο)
Τριμμένο cheddar
 


ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ & ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Γεμίζουμε διαφορετικά μπολ με τα υλικά, τα αραδιάζουμε στο τραπέζι και ο καθένας από μας ας παίξει ελεύθερα. Στην ουσία όλα ταιριάζουν μεταξύ τους και ο συνδυασμός τους εξαρτάται από το προσωπικό μας γούστο. Το ιδανικό ποτό είναι μια δροσερή μπύρα ή, βεβαίως, μια margarita.

Το δικό μου πάρτι έγινε με τους εξής συνδυασμούς :

Κιμάς : Guacamole, κιμάς, φασόλια, φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος και τριμμένο cheddar.

 
Μπακαλιάρος : Guacamole, ψάρι, φασόλια, φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος, ψιλοκομμένο λάχανο, καυτερή μαγιονέζα.

 
Mango : Mango salsa, φέτες avocado.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v