Με μια χούφτα ελιές

Τι μπορείτε να φτιάξετε με μια χούφτα ελιές;  Διαβάστε και θα μάθετε!
Με μια χούφτα ελιές

της Αγάπης Μαργετίδη

Αγαπάτε τις ελιές; Κι όμως, δεν είναι προφανές.  Γνωρίζω ανθρώπους που τις απεχθάνονται.  Να πω ότι δεν ξέρουν τι χάνουν; Να κουνήσω το κεφάλι συγκαταβατικά; Να πω τα γνωστά περί ορέξεως; Θα αλλάξουν γνώμη;  Δεν νομίζω. Ή να σας μιλήσω για τον πανάρχαιο, πολύτιμο καρπό της ελαίας;  Για τον συμβολισμό του;  Για τους μύθους και τις λαϊκές παραδόσεις που τον συντροφεύουν;  Λίγο ως πολύ, τα ξέρουμε όλοι. Μήπως να υμνήσω την ομορφιά των ελαιώνων; Το έχουν κάνει σπουδαίοι άνθρωποι, πολύ καλύτερα από μένα.

Αυτό που μπορώ να κάνω από εδώ που βρίσκομαι είναι να σας καλέσω να φτιάξετε νόστιμα, απλά, καλοκαιρινά ορεκτικά, και όχι μόνον, με μια χούφτα ελιές.   

Οι επιλογές και οι συνδυασμοί είναι σχεδόν άπειρα και το πιο σημαντικό, τα περισσότερα υλικά, για να μην πω όλα, τα έχουμε στο σπίτι μας. 



ΥΛΙΚΑ
·         Ελιές, μαύρες ή/και πράσινες, θρούμπες, τσακιστές, ξυδάτες ή σε άρμη.  Για ευκολία διάλεξα εκπυρηνωμένες.  Μέχρι πρότινος η ποιότητα που βρίσκαμε στην αγορά ήταν πολύ μέτρια, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει μεγάλη ποικιλία ελιών χωρίς κουκούτσι, πολύ καλής ποιότητας.
·         Ξυδάτες πιπεριές Φλωρίνης, αγκιναράκια κι άλλα τουρσιά, κάπαρη, αγγουράκια κάπαρης και καπαρόφυλλα, κρίταμο και τσιτσίραβλα, αντζούγιες, λιαστές ντομάτες.
·         Λεμόνι : ξύσμα και λίγες σταγόνες χυμού ή λεμόνι τουρσί ψιλοκομμένο.
·         Ξηροί καρποί : κουκουναρόσποροι, αμύγδαλα, καρύδια.
·         Αρωματικά βότανα : μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη.
·         Σκόρδο : εφόσον τα τουρσιά που θα βάλετε δεν είναι ήδη αρωματισμένα με σκόρδο, μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά ελάχιστο ψιλοτριμμένο ή πολτοποιημένο με το ειδικό εργαλείο.  



ΜΕΘΟΔΟΣ
Αν και το πιο εύκολο και γρήγορο είναι να βάλουμε τα υλικά στο multi, προσωπικά προτιμώ να ψιλοκόβω τα υλικά με μαχαίρι για να μην πολτοποιηθούν γιατί κυρίως οι ελιές, που είναι μαλακές, θα γίνουν αλοιφή.  Άλλη χάρη έχει το δάγκωμα κι άλλη ο πολτός.  Άλλωστε, πολτούς ελιάς βρίσκουμε έτοιμους, και μάλιστα κάποιες αξιόλογες μάρκες.  



Ιδού αυτές που έφτιαξα.  Για τις ποσότητες αφεθείτε ελεύθεροι σύμφωνα με τα γούστα σας.

Πράσινες ελιές Χαλκιδικής, κάππαρη, αγκιναράκια τουρσί, αμύγδαλα αναποφλοίωτα, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανός.


Μαύρες ελιές Καλαμών, αντζούγιες, πιπεριές Φλωρίνης, κουκουναρόσποροι, ξύσμα λεμονιού, βασιλικός.


Πράσινες και μαύρες ελιές, κρίταμο, αγγουράκια κάπαρης, πιπεριές Φλωρίνης (αν είχα, θα τις αντικαθιστούσα με λιαστές ντομάτες), κουκουναρόσποροι, ξύσμα λεμονιού, μαϊντανός και βασιλικός.

Εκτός από τις μπρουσκέτες, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κι ένα σωρό άλλα φαγητά που θα νοστιμίσουν.



ΧΡΗΣΕΙΣ
·         Απεριτίφ : σε ψωμί ή σε παξιμάδι, με κριτσίνια, με αραβικές πίτες, με τσιπς λαχανικών.
·         Κρύο ορεκτικό : Γεμίζουμε μικρές ντομάτες ή πιπεριές και τις σερβίρουμε ωμές.
·         Σάντουιτς με ψητά λαχανικά ή με ψητό κοτόπουλο ή με τόνο
·         Σαλάτες ζυμαρικών
·         Πίτσα
·         Αρνίσια παϊδάκια
·         Ψητό κοτόπουλο
·         Ψητό ψάρι
·         Ψητό καλαμάρι
·         Ψητό ή βραστό χταπόδι
·         Βραστές ή ψητές γαρίδες και καραβίδες

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v