Το Gin & Tonic, η Ινδία και η Αφρική

Μαθαίνουμε την ιστορία του Gin & Tonic και φτιάχνουμε τρία απίθανα (και εύκολα) cocktails για τα ηλιοβασιλέματα του καλοκαιριού.
Το Gin & Tonic, η Ινδία και η Αφρική

της Αγάπης Μαργετίδη

Παρόλο που το Gin δεν είναι το αγαπημένο μου ποτό, θαρρώ πως δεν υπάρχει πιο δροσιστικό cocktail από το all time classic Gin & Tonic.  Τι κι αν εγώ δεν το πίνω;  Δεν είμαι εδώ για να φτιάχνω μόνο όσα μου αρέσουν.  Αρκεί που αρέσει σε όλους εσάς.  Δείτε όμως και τι συναρπαστικές ιστορίες σάς έχω. 

Η ιστορία του Gin & Tonic βαστάει από τον 19ο αιώνα, είναι εφεύρεση μελών του στρατού της Βρετανικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών (East India Company) και ξεκίνησε σαν φάρμακο, όταν  ένας Σκωτσέζος γιατρός ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του κινίνου για την μαλάρια που μάστιζε την Ινδία.  Ήταν όμως πολύ πικρό και σχεδόν αδύνατον να το καταπιεί κάποιος σκέτο.  Έτσι γεννήθηκε το Tonic (εξ ου και το πρώτο εμπορικό του όνομα ήταν Indian Tonic Water και το παρήγαγε πρώτη η Schweppes το 1870), ένα αναψυκτικό με σόδα, κινίνο και ζάχαρη.  Σήμερα, βεβαίως, που υπάρχουν τα χάπια, η ποσότητα του κινίνου στο Tonic είναι πολύ λίγη και χρησιμοποιείται μόνο για να το αρωματίσει.  Όσον αφορά το Gin & Tonic, είναι πολύ απλό.  Οι στρατιώτες δεν αρκέστηκαν στο να πίνουν το αναψυκτικό σαν φάρμακο, αυτό έλειπε, για Άγγλους μιλάμε!  Του προσέθεσαν Gin (το οποίο λάμβαναν ως μέρος του σιτηρεσίου τους) και lime κι έτσι γεννήθηκε το Gin & Tonic. 

Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Σήμερα ετοίμασα τρεις εκδοχές του Gin & Tonic με πρώτη την εφεύρεση του συζύγου μου, η οποία έχει ρίζες στην άλλη Βρετανική αποικία της Αφρικής, την Κένυα. 

GIN & TONIC “ZAGOR”
Το μυθιστορηματικό ποτό των Άγγλων κάποτε στην Αφρική ήταν το Pink Gin, το οποίο ήταν gin με λίγες σταγόνες Angostura bitters και παγωμένο νερό αρχικά, το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από το Tonic.  Το Pink Gin δημιουργήθηκε και πάλι από μέλη του Βρετανικού στρατού, αυτή την φορά το Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy), με σκοπό την ευκολότερη κατάποση του Angostura bitters, το οποίο συστηνόταν ως φάρμακο κατά της ναυτίας τον 19ο αιώνα.  Το σκούρο καφετί χρώμα του Angostura bitters, όταν ανακατευόταν με το διαφανές gin, έδινε το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του cocktail.  Από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το pink gin έφτασε στην Αγγλία κι έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα cocktails της Βρετανικής αριστοκρατίας.

Ο σύζυγός μου, γνωστός με το παρατσούκλι Zagor, παιδί της Κένυας, μεγάλωσε με την εικόνα του Pink Gin που τόσο μοιάζει με το εκτυφλωτικό δειλινό της μαμάς Αφρικής.  Μια μέρα σκέφτηκε να  αντικαταστήσει το Angostura bitters με Campari κι έτσι γεννήθηκε το Gin & Tonic “Zagor”. Cheers!   

Φωτό : Μόνικα Κρητικού

Η συνταγή είναι πολύ απλή : Σε ένα ποτήρι βάζουμε 2-3 παγάκια και προσθέτουμε 50 ml gin, 100 ml tonic, 30 ml Campari και μία φέτα λεμόνι. 

GIN & TONIC ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ
Μια παραλλαγή που μυρίζει καλοκαίρι στη Μεσόγειο.

Φωτό : Μόνικα Κρητικού 

Σιρόπι : Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. νερό, 1 φλ. τσ. ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό.  Αποσύρουμε από την φωτιά όταν λιώσει εντελώς η ζάχαρη και προσθέτουμε 1 κλωνάρι δενδρολίβανο και 2 κλωνάρια θυμάρι.  Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να αρωματιστεί για 30΄ και σουρώνουμε. 

Cocktail : Σε ένα ποτήρι βάζουμε 2-3 παγάκια και προσθέτουμε 50 ml gin, 100 ml tonic, 30 ml σιρόπι, λίγους κόκκους ροζ πιπεριού και 1 κομμάτι λεμόνι, ελαφρά καψαλισμένο με το φλόγιστρο.  Γαρνίρουμε με κλωνάρια δενδρολίβανου και θυμαριού.

GIN & TONIC ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
Τη δροσιά του να ‘χετε!

Φωτό : Μόνικα Κρητικού 

Σιρόπι : Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. νερό, 1 φλ. τσ. ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό.  Αποσύρουμε από την φωτιά όταν λιώσει εντελώς η ζάχαρη και προσθέτουμε 2-3 κλωνάρια δυόσμου.  Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να αρωματιστεί για 30΄ και σουρώνουμε.

Cocktail : Σε ένα ποτήρι βάζουμε 2-3 παγάκια και προσθέτουμε 50 ml gin, 100 ml tonic, 30 ml σιρόπι, 2-3 λεπτές φέτες αγγουριού και 1 φέτα μοσχολέμονο (lime).  Γαρνίρουμε με κλωνάρια δυόσμου.

Σημ. : Το σιρόπι είναι αρκετό για 6 cocktails.  Διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο για αρκετές μέρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v