Αρχίζει το ματς!

Σπιτικές και πανεύκολες μικρές πίτσες για τα βράδια του Mundial
Αρχίζει το ματς!

της Αγάπης Μαργετίδη

Πάμε όλοι μαζί!

Αρχίζει το ματς,
Αδειάσαν οι δρόμοι,
Η ώρα ζυγώνει,
Αρχίζει το ματς

Παραλίγο και θα μου ξέφευγε.  Λίγο το’ να, λίγο τ’ άλλο, ξεχάστηκα και στο τσακ προλαβαίνω να προετοιμαστώ για το Mundial.  Σαν να μην σας τα λέω καλά, ε;  Δεν πιστεύετε πως βλέπω ποδόσφαιρο;  Κι όμως, κι όμως, τα φαινόμενα απατούν!  Τρελαίνομαι για το ποδόσφαιρο, το καλό όμως, όχι το κλωτσοσκούφι.  Θεωρητικά έχω και μια ομάδα, μόνο που ιδέα δεν έχω πώς τα πάει, ούτε σας λέω ποια είναι, μην με πάρετε με τις ντομάτες!  Στο γήπεδο δεν έχω πατήσει το ποδαράκι μου.  Στον δρόμο όμως έχω βγει, τότε, με το Euro του 2004, που ούτως ή άλλως όλη η Ελλάδα ήταν στο πόδι.  Τι δόξες κι αυτές! Ούτε και στο Mundial βλέπω όλους τους αγώνες, μόνο από τους 16 και μετά, όταν έχουν πια ανάψει τα αίματα για τα καλά. 

Το ευτυχές, ευτυχέστατο γεγονός, είναι πως ταιριάζουμε απόλυτα σ’ αυτό με τον αγαπημένο μου.  Ούτε εκείνος ξημεροβραδιάζεται στην τηλεόραση, ούτε οπαδός είναι, ούτε χουλιγκάνος, α πα πα!  Ευλογία, φίλες και φίλοι, ονομάζεται αυτό, γιατί έχω ακούσει σκηνές απείρου κάλλους μεταξύ φιλικών μας ζευγαριών.

Όπως και να’ ναι, τα μπιρόνια, οι πίτσες, τα σουβλάκια και τα παγωτά θα έχουν πάλι την τιμητική τους. Όχι πως τις άλλες μέρες του χρόνου πάσχουν, λέμε τώρα.  Η είσοδος πάντως της πολυκατοικίας μας έχει γεμίσει από φυλλάδια με προσφορές, όπως και η δική σας φαντάζομαι. 

Εγώ αποφάσισα πως φέτος θα τις φτιάξω σπιτικές τις πίτσες μου.  Όχι όμως ανοίγοντας ζύμες, εκεί δεν τα καταφέρνω, βαριέμαι κιόλας.  Ούτε πέτρα για τον φούρνο μου έχω ούτε τίποτα, ούτε καν αυτή τη ρόδα για να κόβεις τα κομμάτια.  Οι δικές μου οι πιτσούλες θα είναι μικρές, για ζύμη θα έχουν μικρές αραβικές πίτες, η σπιτική σάλτσα ντομάτα θα μοσχοβολάει καλοκαιράκι και θα σας έχω ένα σωρό νοστιμιές για να διαλέξει ο καθένας τον δικό του συνδυασμό.
 

ΜΙΝΙ ΠΙΤΣΕΣ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ

Το σημαντικότερο όλων είναι η σάλτσα ντομάτα : βρίσκουμε τις καλύτερες ντομάτες ή/και ντοματίνια που μπορούμε και τις τρίβουμε είτε στον τρίφτη, είτε στο multi.  Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο (μια καλή αναλογία είναι 2 σκελίδες ανά κιλό ντομάτας).  Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα λεπτά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα. Άλλοι βάζουν στη σάλτσα και κρεμμύδια.  Προσωπικά τα βρίσκω περιττά στη σάλτσα για πίτσα, την βαραίνουν χωρίς λόγο.   Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ανά κιλό ντομάτας, αλατοπίπερο και προαιρετικά 3-4 φιλέτα αντζούγιας ανά κιλό ντομάτας (η αντζούγια δεν ανιχνεύεται στη σάλτσα, ούτε μυρίζει ψαρίλα, δίνει όμως βάθος νοστιμιάς).  Δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι να γίνει πηχτή, χωρίς καθόλου ζουμιά.  Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. 

Αλείφουμε γενναιόδωρα κάθε αραβική πίτα με σάλτσα, προσθέτουμε από πάνω 1 λεπτή φέτα mozzarella και ό, τι άλλο μας αρέσει, σε όποιον συνδυασμό μας αρέσει.  Ιδού μερικές ιδέες :

  • Pesto βασιλικού, prosciutto* και ρόκα*
  • Φιλέτα αντζούγιας, ροδέλες ντομάτας, βασιλικό*
  • Chorizo ή άλλο πικάντικο σαλάμι, ντοματίνια
  • Λεπτές φέτες μανιταριών και θυμάρι
  •  Pesto λιαστής ντομάτας, ελιές και κάπαρη
  • Ροδέλες ντομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιών
  • Bacon, λεπτές φέτες μανιταριών και πιπεριάς
  • Ροδέλες κρεμμυδιών και αντζούγιες (κάπως σαν τη γαλλική pissaladière που σας είχα δείξει πέρυσι που είναι επίσης τέλεια ιδέα για ποδοσφαιρικές βραδιές)
* Το prosciutto, η ρόκα και ο βασιλικός δεν σηκώνουν ψήσιμο.  Τα βάζουμε ωμά αφού ξεφουρνίσουμε τις πίτσες.
 
Δεν νομίζω να χρειάζεται να σας τονίσω πως εκτός από την καλή σάλτσα, το δεύτερο σημαντικότερο υλικό στην πίτσα είναι το τυρί.  Προσωπικά δεν βάζω ποτέ κάτι άλλο από την πραγματική Mozzarella di Bufala, το κατάλευκο, βελούδινο αυτό τυρί που συντηρείται μέσα σε άρμη.  Αν δεν έχω από αυτή, δεύτερη επιλογή μου είναι κάποιο φρέσκο ελληνικό μαλακό τυρί, όπως η ξινομυζήθρα.  Επειδή όμως αυτά τα τυριά έχουν πιο έντονη γεύση από την mozzarella και είναι πιο αλμυρά, προσέχω τα άλλα έντονα υλικά όπως η αντζούγια, οι ελιές, κ.λπ.  Κίτρινο μαστιχωτό τυρί δεν βάζω στην πίτσα που να με πατάνε κάτω, το θεωρώ ιεροσυλία κι ας με συγχωρήσετε όσοι διαφωνείτε.  Θα πλακωθούμε που θα πλακωθούμε για το ποδόσφαιρο, να πλακωθούμε και για την πίτσα; Όχι δα!
 
Αφού λοιπόν βάλουμε τα υλικά της επιλογής μας πάνω από το τυρί, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 15΄-20΄, μέχρι να λιώσει το τυρί.  Απολαμβάνουμε αμέσως με ένα δροσερό ποτήρι μπύρας. 
 
Κι αφού φέτος η εθνική μας ομάδα δεν έχει προκριθεί, ας κερδίσει ο καλύτερος, θα έχουμε λιγότερο άγχος, συμφωνείτε; 
 
Πάμε λοιπόν άλλη μια.
 
Αρχίζει το ματς,
Παράτα με τώρα,
Πλησίασ’ η ώρα,
Αρχίζει το ματς,
Κανείς μην κουνιέται,
Σωπάστε κι αρχίζει το ματς
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v