Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες

Πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με τρεις νοστιμιές;  Η απάντηση εδώ.
Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες

της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι λίγα τα πράγματα που με εκνευρίζουν πιο πολύ από τις σπαζοκεφαλιές, τα αινίγματα και τους γλωσσοδέτες.  Οι σπαζοκεφαλιές δε, που έχουν και μαθηματικά, είναι το χειρότερό μου για ευνόητους λόγους.  Αν θυμάστε, είμαι total σκράπας. 

Εν τω μεταξύ, στην εποχή μου, δεν ξέρω γιατί, όλα αυτά ήταν πολύ της μόδας κι όλο και κάποιος σπασίκλας θα έκανε τον έξυπνο με μια τέτοια βλακεία.  Αν τρέχεις με σταθερή ταχύτητα 80 χλμ. την ώρα, σε πόση ώρα θα διανύσεις μια απόσταση 120 χλμ.;   Και πού να ξέρω εγώ ρε φίλε;  Και στο κάτω κάτω τι με νοιάζει;  Και κάτι άλλα, πολύ κουλά.  Tα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα;  Τον Κώστα, ουγκ!  Κάποια ήταν, συν τοις άλλοις, απίστευτα μακρόσυρτα.  Δεν τα θυμάμαι και καλά, αλλά ήταν λέει ένα ποτάμι κι ένας βαρκάρης που για να σε περάσει απέναντι δεν ξέρω κι εγώ τι έπρεπε να κάνεις, και ποιος θα περάσει πρώτος και ποιος δεύτερος, μπλα μπλα μπλα και το οποίον και τρέχα γύρευε. 

Σήμερα σας έχω εγώ μια σπαζοκεφαλιά.  Έχουμε τριών ειδών μπρουσκέτες για ρηλάξ απεριτίφ της άνοιξης και του καλοκαιριού.  Πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά; Μαντέψτε.  Η λύση στο τέλος.



1)  ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Ζεματάμε τον αρακά. Εάν είναι κατεψυγμένος 5΄ αρκούν, αν είναι φρέσκος γύρω στο δεκάλεπτο.  Τον σουρώνουμε και τον βαπτίζουμε αμέσως σε νερό με μπόλικα παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και το χρώμα του να μείνει ζωηρό.  Τον λιώνουμε με ένα πιρούνι, όχι όμως εντελώς σαν αλοιφή.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεπτοτριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και δυόσμο.  Φρυγανίζουμε στην τοστιέρα ή ψήνουμε στον φούρνο τις φέτες του ψωμιού και όσο είναι ζεστές τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, από πάνω βάζουμε το μίγμα του αρακά και γαρνίρουμε με φλοίδες παρμεζάνας που βγάζουμε με την βοήθεια του αποφλοιωτή.  Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιολάδου και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

2)  ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΑΝΤΖΟΥΓΙΑ

Ψιλοκόβουμε φιλέτα αντζούγιας και τα βάζουμε στο γουδί.  Προσθέτουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τρίβουμε με το γουδοχέρι μέχρι να λιώσει η αντζούγια σχεδόν εντελώς.  Τρίβουμε ώριμες ντομάτες ή ντοματίνια στον μεσαίο τρίφτη.  Ενώνουμε την αντζούγια με τον πολτό ντομάτας και  προσθέτουμε χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι (δεν βάζουμε καθόλου αλάτι λόγω της αντζούγιας).  Αν βιαζόμαστε πολύ, βάζουμε όλα τα υλικά στο multi (όμως δεν σας συνιστώ να το κάνετε έτσι, αφού η πάστα που παίρνουμε όταν την φτιάχνουμε στο μηχάνημα είναι εντελώς λεία και όχι μόνο υστερεί σε υφή, αλλά και σε γεύση).  Φρυγανίζουμε στην τοστιέρα ή ψήνουμε στον φούρνο τις φέτες του ψωμιού και όσο είναι ζεστές τις τρίβουμε με μία σκελίδα σκόρδου.  Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε με το μίγμα.  Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιολάδου.

3)  ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ/ΦΕΤΑΣ

Πολτοποιούμε στο multi λίγο ξερό κρεμμύδι και ελάχιστο σκόρδο, ελαιόλαδο, λίγη μουστάρδα και χυμό λεμονιού.  Προσθέτουμε μαύρες ελιές και φέτα σε ίση ποσότητα και γυρνάμε λίγες φορές το μηχάνημα με απότομες διακεκομμένες κινήσεις για να ψιλοκοπούν χωρίς να λιώσουν οι ελιές και να μην λιώσει εντελώς η φέτα, ούτως ώστε το άλειμμα να μην γίνει εντελώς λείο.   Προσθέτουμε ρίγανη (φρέσκια ή αποξηραμένη) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε λόγω των ελιών και της φέτας).  Φρυγανίζουμε στην τοστιέρα ή ψήνουμε στον φούρνο τις φέτες του ψωμιού και όσο είναι ζεστές τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.  Αλείφουμε με το μίγμα.  Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιολάδου.

4)  ΣΑΛΤΣΕΣ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Κάθε ένα από τα τρία μίγματα ξεχωριστά είναι τέλειο για σάλτσα ζυμαρικών, ενώ αν ενώσετε το μίγμα της ντομάτας/αντζούγιας με το μίγμα ελιάς/φέτας, φτιάχνετε μια τέταρτη, απίστευτα νόστιμη σάλτσα. Θα φροντίσετε να βγάλετε το μίγμα ή τα μίγματα από το ψυγείο οπωσδήποτε μία ώρα πριν.  Θα βράσετε κανονικά τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και θα κρατήσετε λίγο σε ένα μπολ πριν τα σουρώσετε.  Θα ξαναβάλετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, θα προσθέσετε την σάλτσα, θα ανακατέψετε πολύ καλά και θα αραιώσετε αν χρειαστεί με λίγο από το νερό που κρατήσατε.  Θα πασπαλίσετε με φεσκοτριμμένο πιπέρι και θα ραντίσετε με λίγες σταγόνες ελαιολάδου. 

Το μίγμα του αρακά είναι εξαιρετικό και για κρύα μακαρονοσαλάτα με κάποιο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας.  Προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού για έξτρα δροσιά και γαρνίρετε με φλοίδες παρμεζάνας.  Θα της πήγαινε πολύ και λίγο περισσευούμενο ψητό κοτόπουλο ή τόνος.

Το βρήκατε;  Τι, όχι;  Εσείς είστε χειρότεροι από μένα!  Ας σας το κάνω λιανά.

Έχουμε 3 μίγματα/αλείμματα για τριών ειδών μπρουσκέτες 
 
Και τα τρία μίγματα μετατρέπονται αυτομάτως σε 3 σάλτσες για ζυμαρικά.
 
Αν ενώσουμε το δεύτερο και τρίτο μίγμα έχουμε μια καινούργια σάλτσα για ζυμαρικά
 
Με το πρώτο μίγμα μπορούμε να φτιάξουμε και μία μακαρονοσαλάτα
 
Άρα έχουμε και λέμε : 3 + 3 + 1 + 1 = 8
 
Πετάει η ομάδα! 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v