Η Τριλογία της Λεβάντας / Τόμος Α΄

Το μυθιστόρημα ξεκινά με ένα garden party κι ένα κοκτέιλ του ονείρου
Η Τριλογία της Λεβάντας / Τόμος Α΄

της Αγάπης Μαργετίδη

Ετοιμάζοντας το σημερινό θέμα που θα απλωθεί σε τρία διαδοχικά κεφάλαια, σκέφτηκα πως αν οι τριλογίες είναι συχνές στη λογοτεχνία, το σινεμά ή τα τρίπτυχα στη ζωγραφική, γιατί να μην δημιουργήσω μαγειρικές τριλογίες; Ούτως ή άλλως, όταν σχεδιάζω ένα μενού, φροντίζω να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, ένας συνδετικός κρίκος, ένα σενάριο. Ο συνδυασμός των εδεσμάτων είναι αναμφίβολα το άλφα και το ωμέγα για ένα πετυχημένο μενού, ακόμα και του καθημερινού μας γεύματος, κι όχι μόνον όσον αφορά τις γεύσεις, αλλά και την ισορροπημένη διατροφή.  Γι'  αυτό το γενικότερο θέμα σκοπεύω να σας μιλήσω εκτενώς σε κάποιον επόμενο κύκλο μαγειρικών κανόνων.  Προς το παρόν όμως επιστρέφω στο εξαίσιο υλικό που μου έδωσε την ιδέα για την πρώτη τριλογία, την Τριλογία της Λεβάντας. 

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω πολλά γι' αυτό το μεθυστικό βότανο που μοσχοβολάει ανοιξιάτικη φρεσκάδα.  Ποιος δεν έχει αρωματίσει τα συρτάρια του διώχνοντας συγχρόνως τον λαίμαργο σκώρο;  Η λεβάντα όμως δεν έχει μόνον αυτό ως μοναδικό σκοπό της ύπαρξής της, μπαίνει και στην κουζίνα, όπου σκορπά την ευωδιά της σε πολλά εδέσματα, αλμυρά και γλυκά. 

Δεν έχετε παρά να πάτε σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί βοτάνων και να ζητήσετε βρώσιμη λεβάντα.  Θα την βρείτε σε δύο εκδοχές.  Η πρώτη είναι  μόνον τα άνθη, διαλεγμένα ένα προς ένα και αυτά είναι κυρίως που θα χρησιμοποιήσουμε.  Η δεύτερη είναι ολόκληρα αποξηραμένα μπουκέτα, που χρησιμεύουν πρωτίστως στη διακόσμηση των εδεσμάτων.  Θα πρέπει επίσης να πάτε σε ένα μαγαζί με είδη ζαχαροπλαστικής για να αγοράσετε μωβ χρώμα : λόγω του ότι δεν έχει μεγάλη ζήτηση σαν το κόκκινο ας πούμε, δεν έχω δει μωβ χρώμα σε σουπερμάρκετ.  Τέτοια εξειδικευμένα μαγαζιά θα βρείτε στην οδό Ευριπίδου και γενικά πέριξ της οδού Αθηνάς.

Ο πρώτος τόμος της τριλογίας είναι αφιερωμένος στα ελαφρά cocktails που μας δροσίζουν την άνοιξη και το καλοκαιράκι.  Η βάση τους είναι το σιρόπι λεβάντας που γίνεται πανεύκολα. 



ΣΙΡΟΠΙ ΛΕΒΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΡΟΣΕΡΑ COCKTAILS

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό 1 φλ. τσ. νερό και ½ φλ. τσ. άνθη λεβάντας.  Βράζουμε για 3΄, αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το αφέψημα να τραβήξει το άρωμα της λεβάντας για 20΄.  Σουρώνουμε πιέζοντας μέσα στη σήτα δυνατά με ένα κουτάλι και μετράμε το υγρό που θα βγει γιατί ο όγκος του θα έχει μειωθεί λόγω του βρασμού και της απορρόφησης από τη λεβάντα.  Συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειαστεί, ούτως ώστε να επαναφέρουμε το υγρό στον αρχικό όγκο του 1 φλ. τσ.  Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό για λίγα λεπτά (περίπου 5΄), μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε σταδιακά λίγες σταγόνες μωβ χρώμα ζαχαροπλαστικής, για να του δώσουμε την απόχρωση που επιθυμούμε, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι αρκετά σκούρα γιατί  όταν το σιρόπι προστεθεί στα υπόλοιπα άχρωμα υλικά του cocktail, θα ανοίξει αρκετούς τόνους. Το αδειάζουμε σε βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.  Το σιρόπι θα κρατήσει για πολλές εβδομάδες.  

 

  • Εγώ έφτιαξα ήδη δύο cocktails με βάση το gin.  Το πρώτο ήταν το κλασσικό gin & tonic, όπου προσέθεσα λίγο σιρόπι λεβάντας, τίποτε άλλο.  Το δεύτερο ήταν gin, χυμός λεμονιού, σόδα και σιρόπι λεβάντας.  Επειδή ούτε bartender είμαστε, ακόμα δε λιγότερο mixologists, σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε το δικό σας γούστο για τις δοσολογίες, όπως άλλωστε έκανα κι εγώ.  Γι αυτό να προσθέτετε σταδιακά τα υλικά. 
  • Το σιρόπι θα αρωματίσει επίσης πολύ ευχάριστα και μια σκέτη σόδα ή ένα tonic, ακόμη κι ένα παγωμένο τσάι (εννοείται ουδέτερο, χωρίς άρωμα), δίνοντας την ψευδαίσθηση του cocktail για όσους απέχουν από το αλκοόλ. 
  • Το δοκίμασα σε παγωτό βανίλια αλλά ήταν πολύ έντονο, οπότε δεν σας το συνιστώ. 
  • Αντιθέτως, μου άρεσε πολύ με τις φράουλες : τις μαρινάρισα με χυμό lime, λίγη ζάχαρη και λίγο σιρόπι λεβάντας.  Θα τις απολαύσετε είτε ως επιδόρπιο σε μπολ, είτε ως δροσερό ποτό, ως εξής : βάλτε στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού λίγες φράουλες και λίγο από το αρωματικό ζουμί που έχουν αφήσει, μπόλικα παγάκια και απογεμίστε το ποτήρι με σόδα.  Γαρνίρετε με μια φέτα lime.
Ακόμη δεν μπορώ να αποφασίσω τι θα αφορά η ιστορία της τριλογίας.  Θα είναι νουάρ, ερωτικό ή θρίλερ;  Ένα garden party είναι ιδανικό σκηνικό για όλα τα ενδεχόμενα.  Φόνος στην πισίνα, κρυφές συναντήσεις στους ανθισμένους θάμνους, θεαματική απαγωγή με ελικόπτερο κι ένα σωρό άλλα σενάρια.  Έχω καιρό να το σκεφτώ.  Προς το παρόν οι καλεσμένοι τσουγκρίζουν τα κρυστάλλινα ποτήρια και λικνίζονται στους ρυθμούς της μουσικής.  Κανείς δεν υποψιάζεται τι θα ακολουθήσει.  

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v