Ένας τέλειος σολομός για να κλείσει ο χρόνος

Η Αγάπη κλείνει τον χρόνο με ένα υπέροχο και αρωματικό ορεκτικό, με σολομό, μανταρίνι και καπνιστό ελαιόλαδο.
Ένας τέλειος σολομός για να κλείσει ο χρόνος
της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι μέρες τώρα που έσπαγα το κεφάλι μου για το ποια θα είναι η συνταγή που θα κλείσει όμορφα τη χρονιά για να μπει με το δεξί ο νέος χρόνος. Να είναι μια βασιλόπιτα; Μπα, υπάρχουν άπειρες, για όλα τα γούστα. Να είναι μια αλμυρή πίτα; Καλή ιδέα, μα ήθελα κάτι πιο ιδιαίτερο και σίγουρα όχι μπελαλίδικο. Ένα κρέας, ας πούμε, ένα χοιρινό; Κι αυτή καλή ιδέα, αλλά πολύ κρέας φάγαμε όλες αυτές τις μέρες. Ήθελα κάτι λιγότερο βαρύ, κάτι χορευτικό. Χορευτική συνταγή; Καταλαβαίνετε τώρα πώς το εννοώ. Να είναι ανάλαφρη, να ‘χει μια τσαχπινιά.

Εύρηκα! Εδώ και λίγες εβδομάδες μου είχε χτυπήσει την πόρτα ένα πεσκέσι από την Κρήτη. Είναι ένα άρτυμα ελαιολάδου καπνιστό της Delicious Crete. Την ημέρα που πήρα στα χέρια μου το μπουκάλι και το άνοιξα, πρώτα το μύρισα. Έχει ένα πολύ διακριτικό και φίνο άρωμα καπνού. Κατόπιν το δοκίμασα σκέτο. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, με την καπνιστή γεύση να είναι διακριτική, κι αυτή. Μετά το γεύτηκα σε φρυγανισμένο ψωμί με άνθος αλατιού. Πω πω, είπα. Πρόκειται περί ενός καταπληκτικού – και πολυβραβευμένου – προϊόντος γιατί είναι φυσικά καπνισμένο, γεγονός που επιβεβαίωσα και από την ίδια την εταιρία. Έτσι, δεν έχει καμία σχέση με κάποια πολύ έντονα καπνιστά προϊόντα που κυκλοφορούν κατά κόρον και που είναι χημικά, με αποτέλεσμα να σε πνίγουν και να σε λιγώνουν, κολλώντας στον ουρανίσκο.



Και πού δεν το έβαλα. Σε σούπες οσπρίων αλλά και στη φάβα, σε μακαρονάδα θαλασσινών και σε ριζότο μανιταριών, σε τραχανά, σε ψητό κρέας και σε ψάρι. Εννοείται πάντα ωμό, στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί μόνον έτσι μπορεί κάποιος χαρεί τη γεύση και το άρωμά του. Και ξάφνου θυμήθηκα μια συνταγή που ήθελα να δοκιμάσω εδώ και καιρό, με σολομό μαριναρισμένο με πορτοκάλι, ένα είδος ceviche. Τέλεια ιδέα για τη χορευτική μου συνταγή. Έκανα κάμποσες δοκιμές, άλλαξα αρκετά πράγματα από την συνταγή που είχα ψαρέψει στο διαδίκτυο και σήμερα, είμαι πανέτοιμη να σας την χαρίσω. Είναι επίσης πανεύκολη. Τέτοια μέρα δεν θέλουμε να κουραστούμε, γιατί πώς θα χορέψουμε το βράδυ;



ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ & ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Οι δόσεις είναι για ένα φιλέτο σολομού (χωρίς πέτσα και κόκαλα) βάρους περίπου 200 γρ., με το οποίο έχουμε αρκετή ποσότητα για 4 άτομα ως ορεκτικό. Ταιριάζει τέλεια και σε έναν γιορτινό μπουφέ. Προτιμήστε τον βιολογικό σολομό. Σε ένα πλαστικό δοχείο βάζουμε στον πάτο χοντρό θαλασσινό αλάτι, τοποθετούμε από πάνω το ψάρι και καλύπτουμε και την υπόλοιπη επιφάνεια με αλάτι. Καλύπτουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 έως 2 ώρες το πολύ (όσο περισσότερο το ψάρι μένει με το αλάτι, τόσο περισσότερο «ψήνεται» και βεβαίως γίνεται πολύ πιο αλμυρό). Κατόπιν το ξεπλένουμε καλά, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κύβους 1,5 χ 1,5 εκ. περίπου. Τους βάζουμε σε ένα δοχείο και προσθέτουμε 1 καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, ½ μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα, 1 κ.σ. διαφόρων ειδών κόκκους πιπεριών και 1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου (προηγουμένως έχουμε ελαφρώς κοπανίσει τα πιπέρια και τον κόλιανδρο στο γουδί), το ξύσμα και τον χυμό από 2 - 3 μανταρίνια (προτιμήστε τα μανταρίνια από τις κλεμεντίνες που δεν έχουν ιδιαίτερο άρωμα και, αναλόγως του μεγέθους τους, βάλτε 2 ή 3) και 2 κ.σ. καπνιστό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το δοχείο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 – 6 ώρες, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να ποτίσει η μαρινάδα όλα τα κομμάτια. Σερβίρουμε σε μπολ, ρίχνουμε λίγες έξτρα σταγόνες καπνιστού ελαιολάδου και συνοδεύουμε με ψωμί (το ιδανικότερο είναι ψωμί σικάλεως ή πολύσπορο) ή μπλινί (μικρά pancakes που βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή delis) ή κράκερς.

Σημ. Στην Αθήνα, βρίσκουμε το καπνιστό ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρίας στο κατάστημα Umami Tales, στην οδό Σοφοκλέους αρ. 18. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Delicious Crete, τηλ. 2811-180120

Αυτή είναι λοιπόν η τελευταία συνταγή του 2019. Χορευτική, όπως ακριβώς την ήθελα, για να το ξεπροβοδίσουμε τραγουδώντας και χορεύοντας και να καλωσορίσουμε το 2020, που ελπίζω και εύχομαι, να φέρει σε όλους υγεία και χαρά, αισιοδοξία, θετική ενέργεια και δύναμη. Και αγάπη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v