Ζεστή σαλάτα έχεις φάει;

Ακόμα κι αν δεν έχεις φάει, η Αγάπη έχει να σου προτείνει μια εκπληκτική συνταγή με ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.
Ζεστή σαλάτα έχεις φάει;

της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν ξέρω για σας, αλλά παρ' όλο που δεν φθινοπώριασε ακόμα, έχω αρχίσει να βαριέμαι τις ντοματοσαλάτες, τους ντάκους και όλα τα συναφή. Πολλή ντομάτα, εδώ και πολλούς μήνες, μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει. Μπάφιασα. Ούτε όμως για πράσινες σαλάτες είμαι έτοιμη. Η όρεξή μου είναι κάπως σαν αυτή την ενδιάμεση εποχή, αμφίθυμη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ρούχα και πάλι καλά που υπάρχουν οι εσάρπες για τα ελάχιστα, προς το παρόν, ψυχρότερα βράδια και αλλάζεις λίγο ντύσιμο. Να μη σας πω ότι γλυκοκοιτάζω τις πικεδένιες λευκές φθινοπωρινές κουβέρτες, που με περιμένουν φρεσκοπλυμένες και κολλαριστές, αλλά κάνει ζέστη ακόμα, δεν τραβιούνται. Εσείς τα παθαίνετε αυτά τα μεταφυσικά ή μόνη μου παραμιλάω;

Κι αν οι κουβέρτες και τα φθινοπωρινά ρούχα, μοιραία, θα με περιμένουν, ντοματοσαλάτα τέλος για φέτος, το αποφάσισα. Capri c’est fini, l’été indien, melancolie in Settembre, άπονη ζωή, διαλέξτε όποιο τραγούδι σας αρέσει. Όπως όμως οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είναι απείρως νοστιμότερες τώρα που ξεκαλοκαιριάζει, τις έφτιαξα λίγο διαφορετικά, αρωματισμένες με ανατολίτικα μπαχαρικά σε ενός είδους χλιαρής σαλάτας που τρώγεται σαν ορεκτικό, συνοδευτικό, ακόμα και σαν σάλτσα.



ΧΛΙΑΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ & ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Για 6 άτομα ως συνοδευτικό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε 3 ολόκληρες πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί) και 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στη μέση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 30΄, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να καψαλιστούν κατά τόπους. Στο μεταξύ ζεματίζουμε 5 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, τις βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό με παγάκια και μόλις κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις βάζουμε ανάποδα στο στραγγιστήρι για να φύγουν εντελώς τα ζουμιά τους. Μόλις στραγγίξουν τις κόβουμε σε μεγαλούτσικa κομμάτια (περίπου 1,5 x 1,5 εκ.) και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Μόλις ψηθούν τα λαχανικά, βάζουμε τις πιπεριές σε πλαστική σακούλα, την κλείνουμε καλά και τις αφήνουμε για 15΄ περίπου, ώστε ο ατμός που θα δημιουργηθεί, να διευκολύνει την αφαίρεση της φλοίδας. Κατόπιν τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια, τις κόβουμε σε ισομεγέθη με τις ντομάτες κομμάτια και τις βάζουμε στο ίδιο μπολ με τις ντομάτες. Με την βοήθεια ενός πιρουνιού βγάζουμε την σάρκα από τις μελιτζάνες, απομακρύνουμε τυχόν σπόρια, χοντροκόβουμε την ψίχα και την βάζουμε στο μπολ με τα άλλα λαχανικά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη και ¼ κ.γλ. μπούκοβο. Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 2-3 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες ή λιωμένες με το ειδικό εργαλείο και μαγειρεύουμε για λίγο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο, με προσοχή να μην καεί. Τέλος, προσθέτουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε απαλά και απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία. Προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόλιανδρο (ή μόνο μαϊντανό για όσους δεν αγαπούν το άρωμα του φρέσκου κόλιανδρου). Πριν το απολαύσουμε, αφήνουμε το φαγητό να χλιάνει, ή ακόμα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Οι προτάσεις σερβιρίσματος είναι πολλές: σαν ορεκτικό με αραβικές πίτες και διάφορες ελιές, σαν συνοδευτικό για ψάρι, κοτόπουλο ή αρνάκι, σαν σάλτσα για ζυμαρικά.

Tips
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε με πιπεριές Φλωρίνης που είναι υπέροχες αυτή την εποχή. Δεν συνιστώ τις πράσινες πιπεριές λόγω του έντονου αρώματος που θα καπελώσει τα άλλα λαχανικά.
• Αν έχετε γκαζάκι, οι μελιτζάνες θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμες, αφού θα πάρουν ένα ελαφρώς καπνιστό άρωμα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v