Ένα τέλειο φθινοπωρινό σνακ

Η Αγάπη μάς φτιάχνει ένα υπέροχο φθινοπωρινό ορεκτικό που θα λατρέψεις και θα θες να φτιάξεις για την παρέα σου.
Ένα τέλειο φθινοπωρινό σνακ

της Αγάπης Μαργετίδη

Φθινόπωρο. Η εποχή που φθίνουν οι οπώρες, που πέφτουν τα φύλλα, που λιγοστεύει το φως. Εποχή σφιχτοδεμένη με την εσωστρέφεια και τη μελαγχολία. Για πολλούς το φθινόπωρο είναι η προσωπική τους πρωτοχρονιά. Σβησίματα και επαναπροσδιορισμοί. Διορθώσεις και νέα σχέδια επί χάρτου. Αποχωρήσεις, αναχωρήσεις αλλά και σμίξιμο και αφίξεις. Προβληματισμοί αλλά και ενθουσιασμοί. Τερματισμοί αλλά και αφετηρίες. Ενδοσκόπηση, όνειρα, αποφάσεις, στόχοι, προσπάθεια, προσήλωση. Αρχή και τέλος.

Όλα αυτά είναι το φθινόπωρο, γι’ αυτό και είναι σπουδαίο. Είναι όμως και οι γεύσεις και τα χρώματά του, οι μυρωδιές του. Δεν είναι καταπληκτικό που οι καρποί του φθινοπώρου είναι η εικόνα του; Το γλυκό κίτρινο και το πορτοκαλί, το ζεστό κόκκινο, το καφέ και το χρυσαφί, όλα αυτά τα εξωφρενικά όμορφα χρώματα μπαίνουν στο πιάτο μας και δίνουν γλύκα και ζεστασιά στις μέρες που μικραίνουν και ψυχραίνουν ολοένα και περισσότερο.

Αυτά σκεφτόμουν την ώρα που ετοίμαζα τα κροστίνι του φετινού φθινοπώρου. Τα έφτιαξα με δύο φρούτα που αγαπώ πολύ, τα σταφύλια και τα αχλάδια και δύο τυριά θεϊκά, το Καλαθάκι από τη Λήμνο και το γαλλικό πολυαγαπημένο ροκφόρ. Τα γλύκανα με ξηρούς καρπούς και λίγο θυμαρίσιο μέλι που έφερα από την Κύθνο το καλοκαίρι. Το νόστιμο αποτέλεσμα νομίζω πως είναι εμφανές στις φωτογραφίες. Δυο-τρία κροστίνι, μια πράσινη σαλάτα κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, έφτιαξαν ένα υπέροχο φθινοπωρινό δείπνο. Δεν χρειάστηκε τίποτε παραπάνω.

ΚΡΟΣΤΙΝΙ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ & ΡΟΚΦΟΡ
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε χοντρουλές φέτες προζυμένιου ψωμιού. Τις καλύπτουμε με ροκφόρ, από πάνω βάζουμε μία λεπτή φέτα αχλαδιού με την φλούδα του, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς, τρίβουμε μαύρο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 15΄, μέχρι να ψηθεί το ψωμί, να λιώσει το τυρί και να μαλακώσει το αχλάδι. Σερβίρουμε τα κροστίνι ζεστά με λίγο μέλι.


ΚΡΟΣΤΙΝΙ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ & ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε ρώγες σταφυλιού της αρεσκείας μας : μοσχάτο, σταφίδα, φράουλες. Τις ανακατεύουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο ή ξερό θυμάρι ή δενδρολίβανο, θαλασσινό χοντρό αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 20΄, μέχρι να μαραθούν και να καραμελώσουν ελαφρώς. Δεν σβήνουμε τον φούρνο. Βάζουμε τα σταφύλια σε ένα μπολ, πετάμε τη λαδόκολλα και στρώνουμε μια καινούργια στη λαμαρίνα. Αραδιάζουμε χοντρουλές φέτες προζυμένιου ψωμιού. Τις καλύπτουμε με λεπτές φέτες Καλαθάκι Λήμνου, από πάνω βάζουμε λίγες ρώγες από τα ψημένα σταφύλια, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς, τρίβουμε μαύρο πιπέρι και ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο για περίπου 15΄, μέχρι να ψηθεί το ψωμί, να λιώσει το τυρί και να «αρπάξουν» λίγο ακόμη τα σταφύλια. Σερβίρουμε τα κροστίνι ζεστά με λίγο μέλι.


Σημείωση
Αυτές είναι μόνο δύο ιδέες, μπορείτε όμως να παίξετε με τις γεύσεις σε άπειρους συνδυασμούς, π.χ. :
• Τυριά : Υπάρχουν τόσα και τόσα καταπληκτικά τυριά, που οι επιλογές είναι πάμπολλες. Τυριά από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, αγελαδινά, κατσικίσια, πρόβεια, λιγότερο ή περισσότερο μαστιχωτά, τυριά κίτρινα ή λευκά, αλμυρά ή πικάντικα, καπνιστά, με βότανα, με μαύρο σκόρδο, με τρούφα και τόσα άλλα. Επιλέξτε τα καλύτερα που θα βρείτε, φροντίστε να είναι νόστιμα και όσο το δυνατόν λιγότερο βιομηχανικά. Προσωπικά αποφεύγω να ψωνίζω τυριά στο σουπερμάρκετ, όμως, όλο και περισσότερες αλυσίδες φροντίζουν πλέον να συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς κι έτσι προσφέρουν στους πελάτες τους πολύ καλύτερης ποιότητας τυριά.
• Ξηροί καρποί : Εκείνη τη μέρα είχα αφράτα καρύδια και φουντούκια, αλλά ταιριάζουν και πολλοί άλλοι, όπως τα φιστίκια Αιγίνης και τα αράπικα, τα peanuts, τα αμύγδαλα, τα cashews, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και τα κουκουνάρια, τα pecans, τα macadamia και τα Brazil nuts. Διαλέξτε τους άψητους και ανάλατους.
• Ψωμί : Άλλη τεράστια επιλογή, αρκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, από καλό φούρνο.
• Αντί για μαύρο κοινό πιπέρι μπορείτε να βάλετε όποια άλλα είδη πιπεριού σας αρέσουν. Μπορείτε επίσης να παίξετε και με μπαχαρικά, όπως πάπρικα και κουρκουμά, αλλά και καπνιστό αλάτι.
• Αντί για μέλι (που επίσης υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, όπως ανθέων, δάσους, ερείκης, κ.λπ.) μπορείτε να βάλετε λίγο πετιμέζι ή ακόμα κι ένα καλό βαλσαμικό ξύδι που όμως θέλει προσοχή, γιατί τα περισσότερα που βρίσκουμε στην αγορά είναι απομιμήσεις με χρωστικές ουσίες και καραμέλα. Το σωστό βαλσαμικό ξύδι είναι δυστυχώς ακριβό, όταν όμως έχουμε τόσο καλό μέλι και πετιμέζι (που κι αυτά βεβαίως πρέπει να έχουν κάποιες ποιοτικές προδιαγραφές), δεν αντιλαμβάνομαι το κόλλημα που έχει ο κόσμος με το ψεύτικο μπαλσάμικο ή, ακόμα χειρότερα, με τα διάφορα σιρόπια που κυκλοφορούν.
• Κι ένα τελευταίο : Τα ψητά σταφύλια είναι τέλεια στις πράσινες φθινοπωρινές σαλάτες. Φτιάξτε μπόλικα και φυλάξτε τα σε βάζο στο ψυγείο, μαζί με το ζουμάκι που έχουν αφήσει στο ταψί. Κρατάνε περίπου δύο εβδομάδες.

Την Κυριακή που μας πέρασε, όπως και κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, το εικοσιτετράωρο είχε 25 ώρες, όμως το φως έπεσε νωρίς και θα συνεχίσει να πέφτει όλο και νωρίτερα, μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, θα μαγειρέψουμε όλα αυτά τα υπέροχα που μας δίνει η εποχή. Καλή όρεξη και καλό φθινόπωρο!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v