Χριστούγεννα 2019: Apéritif

Η Αγάπη ξεκινά ένα μενού για τα Χριστούγεννα (που δεν φτιάχνει αποκλειστικά μόνη της...) και εμείς απλά καθηλωνόμαστε.
Χριστούγεννα 2019: Apéritif

της Αγάπης Μαργετίδη

Είμαστε τέσσερις φίλες. Μας βαπτίζω Τέσσερεις Χάριτες. Οι τρεις από εμάς εκτιθέμεθα διαρκώς και αδιαλείπτως στην κρίση των αναγνωστών μας, η κάθε μια από το δικό της μετερίζι. Η τέταρτη είναι ο κρίκος που μας ενώνει. Κρίκος ολόχρυσος, 24 καρατίων. Είναι η φίλη μας η Νίκη. Οικοδέσποινα από τις λίγες και μαγείρισσα θρυλική. Στην κουζίνα είναι η ήρεμη δύναμη. Τα κάνει όλα λες και δεν τρέχει τίποτα. Μαγειρεύει χωρίς συνταγές, με ένα ένστικτο απαράμιλλο. Στο φιλόξενο σπίτι της έχουν γίνει φοβερά τσιμπούσια. Σε ένα τέτοιο σας καλούμε σήμερα, για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα του 2019. Γιορτινά αλλά όχι στημένα, λίγο εναλλακτικά, λίγο ρουστίκ, λίγο … αφρικάνικα, λίγο vintage, λίγο αλλιώς.

Αρχικά ας κάνω τις συστάσεις, όπως επιβάλλει το savoir-vivre. Η Ελένη Ψυχούλη, βεβαίως, δεν τις χρειάζεται καν. Την ξέρετε και την αγαπάτε όλοι. Κι ας μην είναι πια στην τηλεόραση, είναι πανταχού παρούσα, αενάως κινούμενη και γράφουσα μανιωδώς στο pirouni.gr. Η Ιωάννα Σταμούλου, είναι επίσης πασίγνωστη. Την έχετε σίγουρα δει σε πολλές εκπομπές της Ελένης, έχει όμως, εδώ και λίγα χρόνια, ένα ζαχαρένιο site, το sweetly.gr. Δεν γράφει μόνο για γλυκά, αν και αυτά είναι το μεγάλο της πάθος. Και το δικό μας! Για τη Νίκη Γεωργοπούλου σας τα είπα. Όσο για την αφεντιά μου, σας έχω συστηθεί προ πολλού. Το in2life είναι το δικό μου σπίτι και η Bon Agapi το alter ego μου.

Αν και δεν είναι πρέπον, αρχίζω από μένα, αφού ανέλαβα το καλωσόρισμα της γιορτής. Ένα γιορτινό cocktail και τρία ορεκτικά μας άνοιξαν την όρεξη για τα υπέροχα που θα ακολουθήσουν.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ COCKTAIL



Με ένα μπουκάλι Prosecco φτιάχνουμε περίπου 6 cocktails, αναλόγως του μεγέθους των ποτηριών. Σε μέτρια φωτιά, φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 1 φλ. τσ. νερό και 1 φλ. τσ. ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και το σιρόπι πάρει μια βράση, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 3 κλωναράκια δενδρολίβανο. Αφήνουμε για 30΄, πετάμε το δενδρολίβανο και κρυώνουμε στο ψυγείο (εάν το βάλουμε σε βαζάκι, μπορούμε να κρατήσουμε το σιρόπι για πολλές μέρες στο ψυγείο). Κόβουμε 1 ροζ grapefruit σε λεπτές ροδέλες. Σε μια μεγάλη κανάτα ρίχνουμε το Prosecco και προσθέτουμε 400 ml tonic water (βλ. tips) και 8 κ.σ. από το σιρόπι. Ανακατεύουμε, γεμίζουμε τα ποτήρια και διακοσμούμε κάθε ποτήρι με 1 κλωνάρι δενδρολίβανο και 1 φέτα grapefruit.



Tips
Αντί για tonic water, δοκιμάστε το απίθανο αναψυκτικό Pink Grapefruit Soda της Three Cents. Το βρίσκετε σε κάποια σουπερμάρκετ, delis και κάβες.

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ & ΚΑΠΝΙΣΤΉ ΠΑΠΙΑ



Για περίπου 24 μικρά ταρτάκια. Καβουρδίζουμε 50 γρ. κουκουναρόσπορους. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους 4 μήλα (ξινόμηλα ή Fuji ή ανάμικτα). Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι, προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, τα μήλα, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γλ. μίγμα 5-spice (βλ. tips) και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι τα μήλα να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, με προσοχή να μείνουν άθικτα. Αφού κρυώσει, γεμίζουμε τα ταρτάκια με το μίγμα των μήλων και από πάνω τοποθετούμε από μία φέτα καπνιστής πάπιας.

Tips
• Το μίγμα 5-spice είναι το πιο γνωστό αρωματικό μίγμα της κινέζικης κουζίνας και ταιριάζει άψογα με την πάπια. Αποτελείται από αστεροειδή γλυκάνισο, σπόρους κόλιανδρου, κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι Sichuan. Το βρίσκουμε εύκολα σε μπαχαράδικα, σουπερμάρκετ, delis και ασιατικά μπακάλικα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να βάλετε κάποιο ή κάποια από τα επί μέρους μπαχαρικά.
• Βρίσκουμε καπνιστή πάπια εύκολα, τη γιορτινή περίοδο, σε σουπερμάρκετ και delis. Εάν δεν βρείτε ή εάν δεν σας αρέσει, μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο καπνιστό αλλαντικό.

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ, BACON & BRIE



Για περίπου 24 μικρά ταρτάκια. Ζητάμε από τον προμηθευτή μας 1 φέτα 100 γρ. καπνιστό bacon και την κόβουμε σε μικροσκοπικά κυβάκια. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι και σοτάρουμε το bacon μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Στο λίπος που έχει αφήσει το αλλαντικό στο τηγάνι, προσθέτουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη, προσθέτουμε λίγο μπούκοβο, 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, 1 σφηνάκι brandy, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν αργά αργά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας σταδιακά ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Η διαδικασία θα πάρει περί τα 45 λεπτά, ίσως και παραπάνω. Στο τέλος θα πρέπει να έχουν σκουρύνει πολύ. Αφαιρούμε τα κλωνάρια του θυμαριού, προσθέτουμε το bacon και 3 ξερά σύκα πολύ ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα ταρτάκια με το μίγμα των κρεμμυδιών και από πάνω τοποθετούμε 1 κομμάτι brie.

Tips
Εκτός από το brie, ταιριάζουν και άλλα τυριά, όπως το camembert ή το reblochon, η gorgonzola (δεν θα συνιστούσα ροκφόρ γιατί είναι πιο αλμυρό και ήδη έχουμε ένα πολύ αλμυρό υλικό, το bacon), το κατσικίσιο τυρί.

ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΌ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ & BACON



Για περίπου 30 τεμάχια. Ψήνουμε στον φούρνο σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, 4 φέτες bacon, στους 180ο C, μέχρι να ξεροψηθούν καλά. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να σκληρύνουν και να κρυώσουν εντελώς και κατόπιν τις κάνουμε ψίχουλα στο multi με 1 φλ. τσ. ελαφρώς καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης και λίγο χοντρό αλάτι. Βάζουμε 250 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί σε ένα μπολ, το στρώνουμε με ένα πιρούνι για να ομογενοποιηθεί σαν αλοιφή, πιπερώνουμε γενναιόδωρα και προσθέτουμε λίγη πάπρικα (ταιριάζει εξαιρετικά η καπνιστή). Πλάθουμε μπαλάκια σαν mini κεφτεδάκια και τα ρολάρουμε από όλες τις πλευρές με το μίγμα του bacon και των φιστικιών.

Η Bon Agapi σας χαιρετά και παραδίδει τη σκυτάλη στην Ελένη. Διαβάστε αύριο τη συναρπαστική συνέχεια!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v