Σούπερ κοντινές εξοχές για μονοήμερη την 25η Μαρτίου
Ένα φαράγγι στον Μαραθώνα, ένας καταρράκτης έξω από την Θήβα και άλλες αναπάντεχες εξοχές… δίπλα μας, ό,τι πρέπει για μονοήμερη.
Ένα φαράγγι στον Μαραθώνα, ένας καταρράκτης έξω από την Θήβα και άλλες αναπάντεχες εξοχές… δίπλα μας, ό,τι πρέπει για μονοήμερη.
Τι κι αν έπεσε η πολύτιμη μαρτιάτικη αργία μας όσο πιο μεσοβδόμαδα γινότανε να πέσει; Το εκδρομικό μας φρόνημα δεν πτοείται, γι’ αυτό και σχεδιάζουμε μίνι εκδρομές εδώ γύρω, σε απόσταση μία-μιάμιση το πολύ ώρα από την Αθήνα, για να προϋπαντήσουμε την άνοιξη όπως της αρμόζει.
Δεν το έχεις ούτε ακουστά; Τόσο το καλύτερο, η έκπληξη είναι η μισή χαρά κάθε εκδρομής. Έλα λοιπόν να σε συστήσουμε: Με μήκος οκτώμιση χιλιόμετρα, ένα από τα ωραιότερα φαράγγια που έχουμε στην Αττική βρίσκεται στον Μαραθώνα, ξεκινά από τον μεσαιωνικό πύργο της Οινόης και καταλήγει στο φράγμα, κι είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείς να κάνεις. Το χωμάτινο μονοπάτι κινείται διαρκώς παράλληλα με ένα ρυάκι γεμάτο βατραχάκια που κοάζουν, και είναι σούπερ βατό ακόμα και για απολύτως αρχάριους πεζοπόρους. Για να το διασχίσεις, θα χρειαστείς μιάμιση περίπου ώρα πεζοπορίας –και άλλη τόση για να γυρίσεις πίσω, ένα τρίωρο συνολικά θα υπολογίσεις.
Διάβασε περισσότερα - Το Φαράγγι της Οινόης είναι η τέλεια ανοιξιάτικη βόλτα στην Αττική

Ίσως το πρώτο βουνό που έρχεται στο μυαλό του μέσου Αθηναίου όταν μιλάμε για κοντινές εξοχές, η Πάρνηθα είναι αυτή την εποχή ό,τι πρέπει τόσο για πεζοπορίες σε μονοπάτια που περνούν μέσα από πυκνά, μυρωδάτα ελατοδάση, όσο και για ανοιξιάτικα πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων στο Τατόι. Μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείς να κάνεις είναι αυτή η κυκλική που συνδέει το καταφύγιο Μπάφι με τις δύο ξακουστές πηγές της Πάρνηθας, τη Σκίπιζα και τη Μόλα, σε τρεις περίπου ώρες πεζοπορίας. Περισσότερες διαδρομές για να χαράξεις την πορεία σου στον χάρτη θα βρεις εδώ.
Διάβασε επίσης - Εκδρομή στην Πάρνηθα: Φύση, πεζοπορία και στάσεις στο βουνό
Όχι έναν, αλλά δύο καταρράκτες έχει το δεύτερο αγαπημένο βουνό των απανταχού Αθηναίων (η Πεντέλη, ντε). Ο πρώτος είναι ο σούπερ δημοφιλής στο Ντράφι, ο δεύτερος αυτός εδώ που θέλουμε να σε στείλουμε συστημένο/η. Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας, που λες, πέφτει από ύψος 10 μέτρων, δημιουργώντας γαλαζοπράσινες λιμνούλες μπροστά του, και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις καραρρακτών που έχουν νερό σχεδόν όλο τον χρόνο. Η δε διαδρομή για να φτάσεις ως εδώ από την κοιλάδα της Ντάρδιζας είναι φαντασμαγορική, κινείται στη σκιά γιγάντιων πλατανιών και απολαμβάνει πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της. Ξεκινάς από την FarmaMoo και φτάνεις στον καταρράκτη μετά από ένα 45λεπτο περπάτημα, ή 3,1 χιλιόμετρα αν προτιμάς.
Περισσότερα εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στον καταρράκτη της Ραπεντώσας
Από καταρράκτη σε καταρράκτη σε έχουμε, τι άλλο θες για την άνοιξή σου; Αυτή την φορά μάλιστα δεν θα χρειαστεί καν να κουραστείς (χαράς ευαγγέλια για όσους αγαπούν μεν την φύση, βαριούνται δε το περπάτημα, υπάρχουν κι αυτοί, δεν κρίνουμε) καθότι οι καταρράκτες της Πέτρας είναι ίσως οι ευκολότερα προσβάσιμοι καταρράκτες που θα βρεις σε απόσταση μονοήμερης από την Αθήνα. Ένα πεντάλεπτο περπάτημα από το σημείο όπου αφήνεις το αυτοκίνητο, σε σούπερ βατό και ασφαλές για πιτσιρίκια μονοπάτι, σε φέρνει σε ένα τοπίο μαγικό, με παγκάκια και τραπέζια για να στήσεις το πικνίκ σου υπό τους ήχους του νερού που κελαρύζει. Εναλλακτικά, αν προτιμάς, μπορείς να πιάσεις τραπεζάκι στην αυλή του Φαρμακοποιού για νόστιμα μεζέδια και παγωμένες μπύρες σε καλές τιμές. Κάνε μια στάση στο πήγαινε ή στο γύρνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, πραγματικά αξίζει τον κόπο. εδώ.
Περισσότερα έχουμε εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας