Μια τέλεια μονοήμερη στον καταρράκτη της Ραπεντώσας

Ποιος είπε ότι η Αττική δεν κρύβει εκπλήξεις; Στους πρόποδες της Πεντέλης υπάρχει ένας καταρράκτης μαγικός, που αξίζει να ανακαλύψεις.

Μια τέλεια μονοήμερη στον καταρράκτη της Ραπεντώσας

Τόσο κοντά στην Αθήνα που θα μπορούσε να μη μετράει καν για μονοήμερη, ο καταρράκτης της Ραπεντώσας στην Πεντέλη είναι το αντίπαλο δέος του άλλου, γνωστότερου καταρράκτη στο Ντράφι που έκαναν πριν από μερικά χρόνια διάσημο τα social media ως «τον μοναδικό καταρράκτη της Αττικής» –τόσα ξέραν, τόσα λέγαν.

Το ότι οι δύο καταρράκτες βρίσκονται στο ίδιο βουνό, βέβαια, δεν πρέπει να σε ξεγελά: Αν θέλεις να τους δεις και τους δύο την ίδια μέρα, έχε υπόψιν πως η οδήγηση από τον έναν στον άλλο θα σου πάρει ένα γεμάτο 40λεπτο. Αν πάλι είναι να επικεντρωθείς μόνο σε έναν, εμείς λέμε ότι η Ραπεντώσα είναι μακράν εντυπωσιακότερη, ειδικά αν θέλεις και λίγη περιπέτεια στις εκδρομές σου.

Πώς θα πάω εκεί;

Στον χάρτη ο καταρράκτης βρίσκεται εδώ. Για να τον προσεγγίσεις, υπάρχουν διάφορες διαδρομές, με την ευκολότερη –αυτή που δεν έχει ανηφόρα στην επιστροφή δηλαδή– να είναι αυτή που ξεκινά από τη FarmaMoo στην κοιλάδα της Ντάρδιζας και φτάνει στον καταρράκτη μετά από 3,1 χιλιόμετρα, ή 45 περίπου λεπτά περπάτημα.

Άλλη εναλλακτική είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο στην αρχή του χωματόδρομου μετά το λατομείο του Διονύσου, και να κατηφορίσεις μια ωρίτσα με τα πόδια –η επιστροφή όμως θα είναι ανηφορική, προειδοποιούμε. Οι οδηγοί 4x4 κατεβαίνουν αυτόν τον χωματόδρομο με τα αυτοκίνητα, φτάνοντας σε απόσταση ενός 10λεπτου περπατήματος από τον καταρράκτη. Η πεζοπορία, όμως, έχει άλλη χάρη –και το υπερθέαμα του καταρράκτη αποζημιώνει με το παραπάνω και στις δύο περιπτώσεις.

Υπερθέαμα λέμε, κι ερχόμαστε να εξηγήσουμε: Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας πέφτει από ύψος 10 μέτρων, δημιουργώντας γαλαζοπράσινες λιμνούλες μπροστά του, και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις καραρρακτών που έχουν νερό σχεδόν όλο τον χρόνο (ναι, και αυτές τις μέρες). Η δε διαδρομή για να φτάσεις ως εδώ από την κοιλάδα της Ντάρδιζας (η πρώτη από τις δύο διαδρομές που λέμε παραπάνω) είναι φαντασμαγορική, κινείται στη σκιά γιγάντιων πλατανιών και απολαμβάνει πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της.

Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Καταρχάς, αν έρχεσαι με πιτσιρίκια και ακολουθήσετε την πρώτη διαδρομή, σημείωσε για την επιστροφή ότι η φάρμα στην οποία θα αφήσετε το αυτοκίνητο είναι επισκέψιμη, και διοργανώνει τακτικά εργαστήρια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους: Κυνήγι θησαυρού, πίστα περιπέτειας, τοξοβολία, flying fox, εργαστήρια κεραμικής και πάει λέγοντας –δες το πρόγραμμα στη σελίδα τους στο Facebook

Και επειδή το κλου κάθε μονοήμερης εκδρομής είναι το φαγητό στο τέλος, έχουμε επίσης να προτείνουμε μια στάση στη Ροδόπολη στον δρόμο της επιστροφής. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι στη Βλάχικη Γάστρα, για ένα φεστιβάλ κρεατοφαγίας που θα σου μείνει αξέχαστο: Αρνάκι στη σούβλα ή στη γάστρα, κοκορέτσι μερακλίδικο, ζουμερές σταβλίσιες μπριζόλες, γουρουνόπουλο στον φούρνο με πατάτες, ζουμερά παϊδάκια αλλά και μαγειρευτά σαν το κοκκινιστό μοσχαράκι που είναι σκέτο λουκούμι, είναι μερικά από τα «οπωσδήποτε» του μενού. Με κρασί ή μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ περίπου το άτομο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v