Το Μουσείο της Θήβας είναι σκέτη αφορμή για μονοήμερη

Ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο, πέντε χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, και δύο μαγικοί καταρράκτες στα πέριξ. Εσύ ακόμα να πεταχτείς μια μονοήμερη στη Θήβα;

Το Μουσείο της Θήβας είναι σκέτη αφορμή για μονοήμερη

Μόλις μια ώρα και κάτι έξω από την Αθήνα, το μουσείο της Θήβας είναι ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα. Και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ακόμα και καμία ιδιαίτερη αγάπη να μην τρέφεις για τα μουσεία εν γένει, εδώ θα δεις να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου όλοι οι μύθοι που έχεις ακουστά για την επτάπυλη πόλη του Οιδίποδα, με τις δυσλειτουργικές της οικογένειες, την σφήκα της και τα αινίγματά της, το μυστηριώδες αλφάβητο και την αμφιβόλου ηθικής ανάμειξή της στους περσικούς πολέμους. Εντάξει, αυτά τα δύο τελευταία δεν είναι καθόλου μύθοι, αλλά θα αφήσουμε και κάποιες λεπτομέρειες να τις μάθεις εκεί επιτόπου.

Τι θα δούμε στο μουσείο;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας αφηγείται μια Ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες - αγαλματίδια και καταγραφές τροφίμων του παλατιού γραμμένες σε Γραμμική Β’, και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) ζούσαν και βασίλευαν, στην κυριολεξία, εδώ τον 14ο αιώνα.

Στο ενδιάμεσο, θα περάσεις μπροστά από ελεφάντινα ειδώλια της εποχής του χαλκού (το 2000 π.Χ. είναι περίπου αυτό, για όσους δεν τα πάνε καλά με τις ορολογίες), χάλκινα κράνη του 500 π.Χ., χρυσά κοσμήματα της ελληνιστικής περιόδου, αδριάντες ρωμαίων αυτοκρατόρων, βυζαντινά ψηφιδωτά, βενετσιάνικα νομίσματα και πήλινους λουλάδες της οθωμανικής περιόδου.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Ο εξώστης του μουσείου λειτουργεί και ως σύντομη διαδρομή, αν έχεις περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σου, ή θέλεις να κάνεις μια γρήγορη επανάληψη στο τέλος. Αν τον ακολουθήσεις ως εκεί που τελειώνει, θα σε βγάλει σε έναν στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο στα θεμέλια του μουσείου, για να δεις ένα σπίτι της τρίτης χιλιετίας π.Χ., τάφους του 17ου αι. π.Χ. και τη θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ γύρω;

Λιγότερο από ένα μισάωρο οδήγησης από το μουσείο, οι καταρράκτες της Πέτρας είναι εξίσου καλός λόγος να εκδράμεις προς τα εδώ. Φωλιασμένοι σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο κοντά στην Αλίαρτο, με πανεύκολη πρόσβαση (5-7 λεπτά σε βατό μονοπάτι από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο) είναι το τέλειο σημείο για να στήσεις το πικνίκ σου –θα βρεις και ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ σε όλη τη διαδρομή.

Διαβάστε περισσότερα – Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας

Αν έχεις διάθεση για λίγα αρχαία ακόμα, ένα 40λεπτο από το μουσείο η Ακρόπολη και το Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους… δίπλα μας. Το εντυπωσιακό θέατρο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ για να σκαρφαλώσεις από εδώ ως την Ακρόπολη και να δεις τα τείχη και τον πύργο που έχτισαν οι Μακεδόνες, η πεζοπορία θα σου πάρει περί τη μία ώρα. Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη γεννήθηκαν κατά τον μύθο οι Τρεις Χάριτες, οι οποίες αργότερα έλουζαν εδώ την Αφροδίτη, στα νερά της πηγής τους που αναβλύζει μέχρι σήμερα, κι είναι ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος αναψυχής

Στον δρόμο για τον Ορχομενό, μια στάση αξίζει να κάνεις στο Ακραίφνιο, όπου δεν σώζονται πολλά από το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου, που ήταν κάποτε ένα από τα ισχυρότερα μαντεία της Ελλάδας, αλλά στο δρόμο για εδώ θα βρεις ένα παρατηρητήριο με φαντασμαγορική θέα της λίμνης Υλίκη από ψηλά. Περισσότερα έχουμε εδώ - Φανταστικά αρχαία... δίπλα σου, που δεν έχεις δει 

Ναι, αλλά όλο το νόημα της μονοήμερης είναι το φαγητό, σωστά;

Τα καλύτερα τα κρατάμε για το τέλος: Τραπεζάκι για φανταστικά ψητά αλλά και μαγειρευτά της ημέρας θα πιάσεις στη Λαδόκολλα, που απλώνει και τραπεζάκια έξω αν πετύχεις ωραία λιακάδα. Στα οπωσδήποτε, αν τα πετύχεις, σημείωσε τα σουτζουκάκια, το αρνάκι στη λαδόκολλα, το κοντοσούβλι και το μπιφτέκι γεμιστό με κεφαλοτύρι. Μαζί με κρασάκια ή μπύρες, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v