Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας

Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, οι καταρράκτες της Πέτρας στην Αλίαρτο γίνονται η τέλεια φθινοπωρινή μονοήμερη.
Μια τέλεια μονοήμερη στους καταρράκτες της Πέτρας
Κείμενο - φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Θυμόμαστε όλοι τον χαμό που είχε επικρατήσει πριν από μερικά χρόνια, όταν τα social media διέδωσαν το μυστικό του καταρράκτη στην Πεντέλη, έτσι; Η αποκάλυψη πως τα φαντασμαγορικά φυσικά τοπία δεν βρίσκονται μόνο σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, και δεν χρειάζονται απαραίτητα τρεις ώρες πεζοπορίας για να τα προσεγγίσεις, άνοιξε την πόρτα για εξερευνήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ήταν ζήτημα χρόνου να προκύψουν κι άλλες, ακόμα εντυπωσιακότερες αποκαλύψεις.

Να, οι καταρράκτες της Πέτρας για παράδειγμα. Πιθανότατα έχει πάρει το μάτι σου τα βιντεάκια που κυκλοφορούν, και δείχνουν μια ανετότατη διαδρομή, χωρίς πολύ περπάτημα, που καταλήγει σε ένα τοπίο μαγικό. Μπορεί αυτή την εποχή οι καταρράκτες να μην έχουν πολύ νερό (στα πιο… γεμάτα τους, όπως τους βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο, βρίσκονται στις αρχές της άνοιξης) αλλά κι αυτό που πέφτει τώρα κελαρύζοντας από ένα ύψος που ξεπερνά τα 20 μέτρα και δημιουργεί λιμνούλες ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια φτάνει και περισσεύει για να συνθέσει ένα σκηνικό καρτποσταλικό.



Οδηγίες για μικρούς εξερευνητές

Οι καταρράκτες της Πέτρας βρίσκονται λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πέτρα της Αλίαρτου. Στον χάρτη θα τους βρεις εδώ, και η διαδρομή που θα σου βγάλει το Google Maps είναι η σωστή –το λέμε, γιατί ουκ ολίγες φορές έχουμε καταλήξει σε απροσπέλαστους χωματόδρομους. Με το που τελειώσει η άσφαλτος, αφήνεις το αυτοκίνητο σε ένα φαρδύ πλάτωμα, και συνεχίζεις με τα πόδια ως την αρχή του μονοπατιού με την χαρακτηριστική πινακίδα «προς καταρράκτη». Συνολικά, από το σημείο που θα αφήσεις το αυτοκίνητο ως τον καταρράκτη, δεν θα χρειαστείς περισσότερα από 5 λεπτά περπάτημα. Το μονοπάτι είναι σούπερ βατό και σχεδόν επίπεδο, κατάλληλο ακόμα και για πιτσιρίκια.



Στη διαδρομή θα βρεις ξύλινα παγκάκια του πικνίκ κάτω από τη σκιά των πλατανιών, πλάι σε ένα ρυάκι που κελαρύζει φτιάχνοντας ιδανικό σάουντρακ –ζακέτα να πάρεις, ακόμα και τις μέρες με ήλιο εδώ έχει δροσιά που οι θερμόαιμοι ανάμεσά μας θα την έλεγαν και ψύχρα. Πλάι στον καταρράκτη, ένα πετρόχτιστο μονοπάτι σκαρφαλώνει ως τη μικρή σπηλιά πίσω του, από την είσοδο της οποίας έχεις ωραία θέα για φωτογραφίες από ψηλά.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi)



Πείνασα, τι έχει να φάμε;

Αν δεν προνόησες να φέρεις μαζί σου πικνίκ, θα πιάσεις τραπεζάκι στο Καφενείο Ο Φαρμακοποιός, 3 λεπτά οδήγησης από τους καταρράκτες, στην πλατεία της Πέτρας. Στην πανέμορφη αυλίτσα του, κάτω από μουριές τόσο φουντωτές που φτιάχνουν μια πράσινη οροφή, παραγγέλνουμε τσίπουρα ή παγωμένες μπύρες, και σπιτικά μεζεδάκια σαν τους χειροποίητους κολοκυθοκεφτέδες, τα κεφτεδάκια στο τηγάνι με σως μπάρμπεκιου, την ομελέτα με λουκάνικο, τον καγιανά, τον μαρινάτο γαύρο, τους ρεβυθοκεφτέδες και τα καλοψημένα καλαμάκια χοιρινό ή κοτόπουλο. Ένα σούπερ χορταστικό τσιμπολόγημα με αλκοόλ δεν θα βγει παραπάνω από 10-12€ το άτομο.



Και τι άλλο έχει να κάνουμε στα πέριξ;

Καταρχάς, ένα από τα ωραιότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας όλης, και όχι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας θα το βρεις πάνω στο δρόμο σου, 25 λεπτά από τους καταρράκτες, και θα του αφιερώσεις τουλάχιστον μία ώρα για να σου αφηγηθεί την Ιστορία της πόλης του, του μυθικού βασιλείου του Οιδίποδα, που απλώνεται σε πέντε χιλιάδων χρόνια, ξεκινώντας με αινιγματικές σφήκες και επιγραφές σε μυστήρια αλφάβητα, και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαρραίων που (στοίχημα ότι δεν ήξερες πως) αποκαλούσαν την Θήβα σπίτι τους τον 14ο αιώνα.

Αν έρχεσαι με πιτσιρίκια, σημείωσε οπωσδήποτε για την επιστροφή μια στάση στη Λίμνη Μουσών, στα 11 χιλιόμετρα από τους καταρράκτες: Ένας φανταστικός χώρος με αλογάκια για ιππασία, βόλτες στο κτήμα, αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τοξοβολία για μικρούς και μεγάλους, και δικό του café και εστιατόριο. Λειτουργεί Σαββατοκύριακα και αργίες, από τις 9.00 το πρωί ως τα Μεσάνυχτα.

Και τέλος, ένα μισάωρο μακριά από τους καταρράκτες, στην Κοιλάδα των Μουσών που είναι τόσο ονειρική όσο φαντάζεσαι από το όνομά της, θα βρεις το Αρχαίο Θέατρο της Άσκρης από το οποίο δεν σώζονται παρά μόνο ελάχιστα απομεινάρια, το σημείο όμως είναι φανταστικό για να περπατήσεις και να χαζέψεις την θέα στο καταπράσινο τοπίο γύρω του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v