Sea You Mezeri: Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο για σοβαρή ψαροφαγία με παιχνιδιάρικη διάθεση

Στο Sea You Mezeri που μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι, η ψαροφαγία συναντιέται με τη διασκέδαση.

Sea You Mezeri: Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο για σοβαρή ψαροφαγία με παιχνιδιάρικη διάθεση

Τα χρόνια τα παλιά, οι Αθηναίοι, όταν λέγαμε «πάμε για ψάρι» ήταν αυτονόητο ότι θα βλέπαμε τη  θάλασσα. Μα θα ήταν στον Πειραιά και τα πέριξ ή στην παραλιακή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, μα κι απ’ την άλλη πλευρά προς Ραφήνα και Πόρτο Ράφτη μεριά, η ψαροφαγία είχε θέα θάλασσα και το να πας προς τα εκεί ήταν κανονική εκδρομή. Στο κέντρο της πόλης, σε μερικά μόνο καφενεία και μεζεδοπωλεία γευόμασταν κάποιους ψαρομεζέδες. Με το πέρασμα των χρόνων αυτό άλλαζε σιγά σιγά μέχρι που σήμερα βρίσκουμε, σε ολόκληρη την Αθήνα, ουκ ολίγα εστιατόρια για ψάρια και θαλασσινά.

Πριν από λίγες μέρες κατέφθασε η είδηση πως στην καρδιά της πόλης, στο Κολωνάκι, στο Κέντρο Λαιμού συγκεκριμένα, άνοιξε ένα καινούργιο τέτοιο εστιατόριο. Το όνομα αυτού «Sea You Mezeri», όπου στην παιχνιδιάρικη λέξη μεζερί ενώνονται το ούζο και ο μεζές, η προσφιλέστατη στους Έλληνες συνήθεια που καλά κρατεί μέχρι σήμερα.

Το Sea You, όμως, παίζει σε δύο ταμπλό. Το μεν πρώτο αφορά την καθημερινή βραδινή έξοδο όπου το στήσιμο είναι πιο εστιατορικό, στο δε δεύτερο η κατάσταση είναι χαλαρή και παρεΐστικη, όπως τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής που περιγράφω στην αρχή, στα μέρη παρὰ θῖν᾽ ἁλὸς. Καθότι η παρέα μου κι εγώ πήγαμε ένα βράδυ μέσα στην εβδομάδα, θα σας μιλήσω περισσότερο για το βραδινό κομμάτι του εστιατορίου.

Πριν να προχωρήσω στα της γεύσης, δεν γίνεται να μην σας πω για την εντυπωσιακή ψαριέρα με τα ακόμα πιο εντυπωσιακά ψάρια κι όλων των λογιών τα θαλασσινά που αναπαύονται στον πάγο περιμένοντας να τα διαλέξουν. Χάρμα οφθαλμών είναι αυτή η ψαριέρα και κλείσιμο ματιού στην κλασική ψαροφαγία. Τα τραπέζια είναι στρωμένα με λινά τραπεζομάντηλα, με ωραία σερβίτσια και ποτήρια, κι αυτά δείγμα κλασικών εποχών που έχουν επιστρέψει, προς μεγάλη μου χαρά, στην art de la table πολλών σύγχρονων εστιατορίων.

Στο Sea You, ακόμα και το βράδυ, δεν υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο γιατί το μενού είναι έτσι στημένο, ώστε το κάθε τραπέζι, η κάθε παρέα, ακόμα και διαφορετικοί άνθρωποι στο ίδιο τραπέζι, είναι ελεύθεροι να επιλέξουν σύμφωνα με τις επιθυμίες και την όρεξή τους. Οι μεζέδες στη λογική της μοιρασιάς από τη μια, τα ατομικά πιάτα από την άλλη.

Στο πρόσταγμα της κουζίνας βρίσκεται ο Δημήτρης Νίκολης, συνιδιοκτήτης του Sea You, μαζί με τους Ανδρέα Ανδρουλακάκη (γνωστού για τα θρυλικά Doors και 4711) και του Γιώργου Παπαχριστοφόρου. Ειρήσθω εν παρόδω, δίπλα ακριβώς στο Sea You μεταφέρθηκε ένα από τα πλέον πετυχημένα μπαρ της Αθήνας, το 42, σε συνεργασία του από πάντα ιδιοκτήτη του Σπύρου Κερκύρα, γνώστη όσο λίγοι του κόσμου των μπαρ, με τον Γιώργου Παπαχριστοφόρου και τον Δημήτρη Νίκολη ο οποίος επιμελείται κι εδώ το μενού. Το 42, στη νέα του διεύθυνση, παραμένει ένα μπαρ που συγκεντρώνει παλαιούς και νέους θαμώνες που αγαπούν την αξεπέραστη ατμόσφαιρα των κλασικών μπαρ. Η διασκέδαση ολοκληρώνεται με το Doors, που βρίσκεται κι αυτό στο Κέντρο Λαιμού και συγκεκριμένα στον επάνω όροφο. To Doors άνοιξε και πάλι τις πόρτες και τη σκηνή του για να υποδεχθεί πρωτότυπες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις οι οποίες, όπως μαθαίνω, γίνονται ανάρπαστες.

Επιστρέφω στο Sea You για να σας περιγράψω, επιτέλους (!), τις γεύσεις που δοκιμάσαμε το βράδυ που πήγαμε εκεί. Η καλή αρχή από το ψωμί φαίνεται και στην προκειμένη, το πυκνό προζυμένιο ψωμί 48ωρης ωρίμασης που συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά αρωματικό βιολογικό ελαιόλαδο ενισχυμένο από εκχύλισμα πράσινης ελιάς, ήταν το πρώτο δείγμα ότι εδώ γίνεται σοβαρή δουλειά. Η ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και κράκερ από μελάνι σουπιάς και το χούμους με καπνιστό χέλι και σουμάκ (€ 9 και € 8 αντίστοιχα), αμφότερα αφράτα και βελούδινα στο στόμα, ενισχύουν την πρώτη εντύπωση. Το άρωμα του μοσχολέμονου και το φίνο φρουτώδες ελαιόλαδο «έντυσαν» τις ολόγλυκες γαρίδες Κοιλάδος σε ένα ολόδροσο carpaccio (€ 19). Γίνεται μια σαλάτα να κλέψει σχεδόν την παράσταση; Γίνεται και παραγίνεται, όταν τα φασολάκια συναντήσουν τα παντζάρια και τα μικροσκοπικά μαύρα ρεβίθια μιας σπάνιας ποικιλίας, κι όλα μαζί ενωθούν με μια πεντανόστιμη γήινη βινεγκρέτ με σουσάμι (€ 10).

Τα όστρακα που φθάνουν καθημερινά από τη Χαλκίδα (€ 8/100 γρ.) μοσχοβολούν θάλασσα και ο Δημήτρης Νίκολης τα περιποιείται δεόντως. Έτσι, το ιωδιούχο ζουμί από τα κυδώνια που αχνίζονται, ανακατεύεται με ένα ενισχυμένο με φρέσκια ρίγανη λαδολέμονο σε ένα πιάτο που σηκώνει επαναλαμβανόμενες βουτιές με ψωμί. Στα στρουμπουλά χτένια (€ 7/τεμ.) ο σεφ έβαλε όλη του την τέχνη, πρώτον μαγειρεύοντάς τα όπως ακριβώς τούς πρέπει, δηλαδή τέλεια, και δεύτερον συνδυάζοντάς τα σε surf & turf ύφος, με τα γήινα αρώματα της έξτρα λεπτοκομμένης τρούφας και της espuma πατάτας.

Οι καραβίδες ενώθηκαν σε ένα πικάντικο πιάτο με ντοματίνια και φέτα (€ 18) που θυμίζει σαγανάκι. Αν και γνωρίζω πως πολλοί αγαπούν το σαγανάκι με θαλασσινά, προσωπικά βρίσκω ασυμφωνία χαρακτήρων σ’ αυτό το ζευγάρι γιατί η ντομάτα και το τυρί πνίγουν τη φινέτσα του θαλασσινού, ακόμα δε περισσότερο όταν μπαίνει και το καυτερό στοιχείο. Στην αντίπερα όχθη, χάρηκα πολύ που τα linguine με το ταρτάρ γαρίδας (€ 21) δεν είχαν ντομάτα η οποία, επίσης, εκδικείται ζηλόφθονα οποιοδήποτε θαλασσινό μπει στο διάβα της. Στο συγκεκριμένο πιάτο η σάλτσα ήταν πλούσια sabayon σαμπάνιας, μόνο που ίσως να χρειαζόταν και κάτι άλλο πέρα από το λεμόνι για να ελαφρύνει τη γεύση. Όταν ξαναπάω στο Sea You, σίγουρα θα δοκιμάσω τα ραβιόλι αστακού με ζωμό καραβίδας, ούζο και αυγά ρέγκας (€ 21). Έχω την αίσθηση ότι ο συνδυασμός θα είναι αξιομνημόνευτος. Και σίγουρα θα ξανατσακίσω το αέρινο σουφλέ πορτοκαλιού με παγωτό βανίλια (€ 9) που όχι μόνο καθαρίζει το στόμα μετά από την ψαροφαγία, αλλά είναι κι ένα υποδειγματικό επιδόρπιο, ανάλαφρο και πεντανόστιμο, όπως οφείλουν να είναι τα επιδόρπια στα εστιατόρια.

Το αν θα επιστρέψω στο Sea You έγινε μάλλον σαφές από όσα έγραψα, μόνο που τη δεύτερη φορά θα είναι κάποιο σαββατιάτικο μεσημέρι για να πάρω μέρος στην «επιχείρηση let’s get dirty». Να φορέσω βρε παιδί μου τη σαλιάρα μου και να αμαρτήσω τρώγοντας με τα χέρια χωρίς ντροπές, κι ας ξέρω πως η γιαγιά μου, που ακόμα και το μήλο το έτρωγε με μαχαιροπίρουνο, θα με μαλώσει από το υπερπέραν!

SEA YOU MEZERI
Lemos International Centre
Καρνεάδου 25, Κολωνάκι
Τηλ.: 210 7294056 & 6989161628

Instagram: https://www.instagram.com/seayou.athens/?hl=el
Facebook: https://www.facebook.com/seayouathens/
Website: https://seayou-athens.com/

Ώρες λειτουργίας

  • Δευτέρα – Παρασκευή: 18:00 – 02:00
  • Σάββατο: 13:00 – 02:00
  • Κυριακή: 13:00 – 20:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v