Σκωληκοειδίτιδα: Τι δεν πρέπει να τρώμε;

Τι να αποφύγεις και τι να προτιμήσεις στη διατροφή σου μετά από σκωληκοειδεκτομή, για να αναρρώσεις γρήγορα και χωρίς ενοχλήσεις.

Σκωληκοειδίτιδα: Τι δεν πρέπει να τρώμε;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια συνήθης, επώδυνη φλεγμονή που συχνά απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση. Όπως κάθε χειρουργείο στην κοιλιά, έτσι κι αυτό επηρεάζει το πεπτικό σου σύστημα, και αυτό σημαίνει πως για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες η διατροφή σου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δες τι είναι καλό να αποφεύγεις και τι να προτιμήσεις, ώστε η ανάρρωση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και σύντομη.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πώς επηρεάζει το πεπτικό

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος του εντέρου. Όταν φλεγμαίνει, προκαλεί έντονο κοιλιακό πόνο και απαιτεί άμεση χειρουργική αφαίρεση. Μετά την επέμβαση, το πεπτικό σύστημα παραμένει ευαίσθητο και χρειάζεται προσεκτική διαχείριση, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές και να διευκολυνθεί η ανάρρωση.

Διατροφή πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση

Πριν τη χειρουργική επέμβαση, συνήθως ζητείται από τον ασθενή να παραμείνει νηστικός για αρκετές ώρες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές κατά την αναισθησία. Μετά την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, η επαναφορά στη διατροφή γίνεται σταδιακά. Οι πρώτες ημέρες απαιτούν υγρά ή πολύ ελαφριά τρόφιμα, όπως ζωμούς, σούπες και γιαούρτι, μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί ξανά φυσιολογικά το πεπτικό. Στη συνέχεια, σταδιακά προστίθενται πιο συμπαγείς αλλά εύπεπτες τροφές, πάντα με προσοχή και επιτήρηση της αντίδρασης του οργανισμού.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Λιπαρά και τηγανητά

Τα λιπαρά και τηγανητά φαγητά, όπως οι πατάτες τηγανητές, το τηγανητό κοτόπουλο ή τα ντόνατς, είναι από τις πρώτες τροφές που θα πρέπει να αποφύγεις, καθότι επιβαρύνουν την πέψη, αυξάνουν τον κίνδυνο δυσφορίας ή φουσκώματος, και καθυστερούν την ανάρρωση.

Πικάντικα και βαριά φαγητά

Καυτερές πιπεριές, σάλτσες με έντονα καρυκεύματα και βαριά πιάτα με πολλά μπαχαρικά μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι, προκαλώντας καούρες, ναυτία ή πόνο στην κοιλιά, γι’ αυτό και καλό είναι να παραμείνουν εκτός της διατροφής σου για τις πρώτες εβδομάδες.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και fast food

Τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά, πρόσθετα και υπερβολικό αλάτι, όπως πατατάκια, έτοιμα γεύματα και fast food, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δεν προσφέρουν ουσιαστική θρέψη στον οργανισμό, ενώ συχνά προκαλούν φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Τροφές με δύσπεπτες ίνες

Αν και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας, μετά από σκωληκοειδεκτομή οι πολύ δύσπεπτες ίνες –όπως όσες βρίσκονται στα φασόλια, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα ωμά λαχανικά– καλό είναι να αποφεύγονται προσωρινά, μέχρι να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία του εντέρου.

Τροφές που είναι ασφαλείς και βοηθούν στην ανάρρωση

Η επιλογή εύπεπτων και θρεπτικών τροφών βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση. Καλά βρασμένο ρύζι, λευκά ζυμαρικά, πουρές πατάτας και λευκό ψωμί είναι ασφαλείς επιλογές. Στην κατηγορία των πρωτεϊνών, μπορείς να εντάξεις άπαχο κοτόπουλο, ψάρι στον ατμό, αυγά ή τόφου, που ενισχύουν την επούλωση των ιστών. Τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως τα κολοκύθια, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό. Επίσης, φρούτα χωρίς φλούδα ή σε μορφή πουρέ, όπως ψητά μήλα ή αχλάδια, είναι καλά ανεκτά. Οι ζωμοί και οι ελαφριές σούπες βοηθούν στην ενυδάτωση, ενώ το νερό και τα ήπια αφεψήματα (χωρίς καφεΐνη) υποστηρίζουν τη λειτουργία του εντέρου χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς.

Συμβουλές για ήπια επανένταξη στη φυσιολογική διατροφή

Η επιστροφή στη συνηθισμένη διατροφή μετά από σκωληκοειδεκτομή χρειάζεται χρόνο και προσοχή. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις με μικρά και συχνά γεύματα, πέντε ή έξι μέσα στην ημέρα, ώστε να αποφύγεις το «φόρτωμα» του πεπτικού. Η καλή μάσηση των τροφών βοηθά επίσης στη διευκόλυνση της πέψης, ενώ η σταδιακή επανένταξη των τροφών –αρχίζοντας από τις πιο εύπεπτες και προχωρώντας στις πιο βαριές– επιτρέπει στον οργανισμό σου να προσαρμοστεί χωρίς ενοχλήσεις. Αν παρατηρήσεις ότι κάποιο τρόφιμο σου προκαλεί δυσφορία, καλύτερα να το αποφεύγεις προσωρινά. Η σωστή ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται τα ανθρακούχα ή καφεϊνούχα ροφήματα τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες.

Πότε να συμβουλευτείς γιατρό ή διατροφολόγο

Αν κατά την περίοδο της ανάρρωσης εμφανιστεί έντονος ή επιδεινούμενος κοιλιακός πόνος, πυρετός, ναυτία ή εμετοί, χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σου. Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου, όπως επίμονη διάρροια, σοβαρή δυσκοιλιότητα ή αίμα στα κόπρανα. Ο διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις ένα πλάνο διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου, ειδικά αν αντιμετωπίζεις άλλες παθήσεις, έχεις τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, ή απλώς χρειάζεσαι καθοδήγηση για μια ασφαλή και ισορροπημένη επάνοδο στην καθημερινότητα.

Με πληροφορίες από Surgical Associates 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v