Amades Rootings: Η αναγέννηση της προγονικής γης στις Αμάδες Χίου

Ένα νησί, η Χίος, ένα χωριό, οι Αμάδες, και μια οικογένεια που έβαλε στον οίνο και το ελαιόλαδο το στίγμα του τόπου της, με σύνθημα «κάθε σταγόνα, μια έκφραση της Χίου».

Amades Rootings: Η αναγέννηση της προγονικής γης στις Αμάδες Χίου

Αν πίσω από κάθε προϊόν κρύβεται συνήθως μια ιστορία, πίσω από κάθε εξαιρετικό προϊόν κρύβεται πάντα μια συναρπαστική ιστορία. Αυτή τη συναρπαστική ιστορία διηγήθηκε προχθές, στη φιλόξενη σάλα της κάβας Alfa Sigma, η οικογένεια Φωτεινού από τις Αμάδες της Βόρειας Χίου, στην επίσημη πρώτη παρουσίαση και γευσιγνωσία των ιδιαίτερων προϊόντων τους, ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και μιας σειράς κρασιών.

Η οικογένεια Φωτεινού ξεκίνησε, εδώ και λίγα χρόνια, ένα μοναδικό εγχείρημα στη βόρεια Χίο, στην περιοχή των Αμάδων, με σκοπό να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και πολυδιάστατο «οικοσύστημα» βιολογικών καλλιεργειών και γαστρονομικού πολιτισμού. Ένα «σημείο αναφοράς», όπου η αναγέννηση της προγονικής γης και η ανάδειξη των αξιών του τόπου συνδυάζονται αρμονικά με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου και ελκυστικού αγροτουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών και συνδυαστικών εμπειριών. 

Βασικός άξονας αυτής της προσπάθειας είναι η αρμονική συνύπαρξη του οίνου και της ελιάς, αυτών των δύο εμβληματικών αγαθών που αποτελούν την «πατρίδα» κάθε Έλληνα. Αυτών των πανάρχαιων συμβόλων που ξεκινούν από τα βάθη της ιστορίας και συνεχίζουν να διασταυρώνονται και να αφήνουν δυναμικά το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη εποχή.

Στο όραμα αυτό η οικογένεια Φωτεινού, τιμώντας τον γενέθλιο τόπο, έδωσε το όνομα AMADES ROOTINGS. Όμως, από την πρώτη σκέψη μέχρι το τελικό προϊόν, τα στάδια είναι περίπου αμέτρητα, όπως αμέτρητες είναι οι περιπέτειες και τα εμπόδια που συνάντησαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν στο εγχείρημα, μέχρι που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να παρουσιάσουν τα αξιοσημείωτα προϊόντα τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Κορνηλία Σπυρογιάννη, μέλος της οικογένειας Φωτεινού: «Κεντρική μας φιλοσοφία είναι όλες μας οι ενέργειες, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα να έχουν «ισχυρή εδαφική ταυτότητα», να εκφράζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου στον οποίο δημιουργήθηκαν, όπως οι ελιές και τα αμπέλια που φύτρωσαν, ρίζωσαν και μεγάλωσαν εδώ. Στη γη της Χίου. Στη γη των Αμάδων.»

Η παρουσίαση

Μετά το καλωσόρισμα των ιδιοκτητών του δικτύου διανομής ποτών Alfa Sigma, Αλεξάνδρου Κουρέα και Σαράντους Τζιανάβερλη, που έχουν αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Amades Rootings, μέσα από μία στρατηγική συνεργασία με την οικογένεια Φωτεινού, και τον χαιρετισμό μελών της οικογένειας, τον λόγο πήρε ο Παντελής Ζωγράφος, επικεφαλής της ομάδας γεωπόνων – καλλιεργητών Amades Rootings. 

Ο κος Ζωγράφος μίλησε για την καλλιέργεια της αμπέλου και τον ενιαίο οικογενειακό αμπελώνα Φωτεινού, όπου καλλιεργούνται τοπικές και αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, όπως το Φωκιανό, το Μπεγλέρι, ο Αυγουστιάτης, το Μαυροτράγανο και το Ασύρτικο, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδοσιακές αξίες της αμπελουργίας.

Ο ελαιώνας Φωτεινού αποτελείται από 2.500 περίπου ελαιόδεντρα αναπτυσσόμενα σε διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής των Αμάδων. Η καλλιέργεια είναι αυστηρά βιολογική και περιλαμβάνει τις ποικιλίες Θρούμπα Χίου, Κορωνέικη και Picual, ενώ μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Amades Rootings, προέρχεται από ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 60 ή και των 100 ετών.

Βασικό όμως ρόλο σε όλο το εγχείρημα παίζουν οι άνθρωποι. «Η προσπάθειά μας είναι συλλογική. Οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας έχουν την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για τον τόπο τους. Θέλουμε να μεταδώσουμε τη φλόγα αυτή και έξω από τις Αμάδες, σε όλη τη Χίο. Να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε νέους ανθρώπους με όνειρα και κέφι για δουλειά, που θα έχουν κινητήριο μοχλό τους τον σεβασμό και την αγάπη για τη γη και τους καρπούς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παντελής Ζωγράφος.

Η γευσιγνωσία

Η γευσιγνωσία άνοιξε με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Amades Rootings Aegean Throuba από τον γεωπόνο, γευσιγνώστη  και εξειδικευμένο σύμβουλο Αγροτικού & Αγροδιατροφικού Κλάδου, Κώστα Λύρη«Η Θρούμπα Χίου αποτελεί έναν από τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Χίου», ανέφερε ο κος Λύρης, και συνέχισε: «Η θρούμπα ή κουρμάδα, όπως την λένε οι ντόπιοι,  είναι ελιά διπλής ιδιότητας, επιτραπέζια και ελαιοποιήσημη, και δεν κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο λόγω του μικρού όγκου παραγωγής της. Έχει τη μοναδική ιδιότητα να αποκτά τη γλυκιά της γεύση με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία επεξεργασία. Αποτελεί τη βασική επιτραπέζια ελιά στη Χίο. Πρόκειται για ελιά φυσικής ωρίμασης που ωριμάζει επάνω στο δέντρο και μαζεύεται κυρίως με τα χέρια, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα  του καρπού. Καταναλώνεται φρέσκια ή διατηρείται σε άλμη χωρίς συντηρητικά. Επίσης, ανάλογα με τη χρήση, μαζεύεται τον Οκτώβριο, όσο είναι ακόμα πράσινη, και γίνεται τσακιστή ή οδηγείται προς ελαιοποίηση. 

Η θρούμπα Χίου, με τους σωστούς χειρισμούς, δίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και μοναδικής πολυπλοκότητας. Χαρακτηριστικά είναι τα αρώματα πικραμύγδαλου, του γρασιδιού και των αρωματικών βοτάνων που κυριαρχούν στο οργανοληπτικό της προφίλ και το κάνουν μοναδικό, ώστε να συνοδεύει πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας. Είναι μια ποικιλία που δεν έχει αναδειχθεί ακόμα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε να τις ανακαλύψετε!»

Η γευσιγνωσία των οίνων έγινε υπό την καθοδήγηση του συμβούλου-οινολόγου της οικογένειας Δρ. Γεωργίου Κοτσερίδη, καθηγητή οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Δρ. Κοτσερίδης παρουσίασε 4 διαφορετικές μονοποικιλιακές ετικέτες Amades Rootings, εσοδείας 2024, από τις ποικιλίες Μπεγλέρι, Φωκιανό,  Αυγουστιάτη και Μαυροτράγανο, ενώ έκπληξη αποτέλεσε ο Αυγουστιάτης του 2022, που είχε εμφιαλωθεί κατά την πρώτη πειραματική οινοποίηση. Ο Δρ Κοτσερίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη φημισμένη λευκή ποικιλία του Αιγαίου, το Ασύρτικο, η οποία καλλιεργείται στους αμπελώνες του κτήματος και αναμένεται να δώσει τα επόμενα χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα σύμφωνα με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις πρώτες δοκιμές που έχουν γίνει.

Η εκδήλωση και η γευσιγνωσία είχαν σκοπό να αποτελέσουν το εφαλτήριο της συνεργασίας με την κάβα Alfa Sigma, η οποία μέσα από την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Amades Rootings, στοχεύει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο ποιοτικών συνεργασιών και σημείων πώλησης, προβάλλοντας την αυθεντικότητα και την καινοτομία του εγχειρήματος της οικογένειας Φωτεινού, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε επισκέπτες από το εξωτερικό.

Φεύγοντας από τον χώρο μετά από το τέλος της εκδήλωσης, αντηχούσαν ακόμη στα αυτιά μου τα λόγια του εμπνευστή και πρωτεργάτη Ιωάννη Φωτεινού:
"... ήθελα να επιστρέψω στον τόπο που γεννήθηκα αυτά που πήρα: αγάπη, αισιοδοξία, όραμα».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v