Η καταπράσινη, μυρωδάτη shakshuka της άνοιξης

Δείτε τη συνταγή για μια διαφορετική, πράσινη shakshuka που μοσχοβολάει άνοιξη.

Η καταπράσινη, μυρωδάτη shakshuka της άνοιξης

Η shakshuka, που μας έρχεται από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, είναι ένα φαγητό καταπληκτικό, από αυτά που ονομάζουμε comfort, αυτά που γίνονται με ελάχιστη προσπάθεια, με υλικά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο προγραμματισμό, ούτε ψάξιμο για να τα αγοράσεις, και που τρώγονται πρωί, μεσημέρι και βράδι. Είναι και φαγητό της παρέας, αφού πολύ εύκολα η συνταγή προσαρμόζεται για πολλά άτομα.

Η λέξη shakshuka, που σημαίνει «ανακατεύω/ανακάτεμα», έχει αραβικές ρίζες από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επηρέασε τη μαγειρική της Βόρειας Αφρικής. Στη σύγχρονη Τουρκία τη συναντάμε με το όνομα menemen που σερβίρεται συνήθως στο πρόγευμα. Η πιο διαδεδομένη μορφή της shakshuka είναι αυγά που ποσάρονται μέσα σε πικάντικη και αρωματική σάλτσα ντομάτας. Κατά κάποιον τρόπο μοιάζει με τον δικό μας καγιανά (στραπατσάδα), μόνο που τα αυγά δεν ανακατεύονται, παρά μένουν ατόφια με μελάτο κρόκο, σαν μάτια. Έχουν και οι Ιταλοί κάτι ανάλογο που το ονομάζουν ‘uova in purgatorio’, τουτέστιν αυγά στο καθαρτήριο. Το ιταλικό αυτό φαγητό, τη συνταγή του οποίου είχα γράψει παλιότερα, κουβαλάει και μια καταπληκτική ιστορία περί του καθαρτηρίου που αξίζει να διαβάσετε ή να ξαναδιαβάσετε (πατήστε εδώ).

Πάμπολλες είναι οι συνταγές για τη shakshuka, αφού την τρώνε όχι μόνο στη Βόρεια Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή. Κι όπως όλα τα φαγητά που έχουν περάσει από σαράντα κύματα, κάθε σπίτι έχει τις δικές του συνήθειες και προτιμήσεις σε βότανα, μπαχαρικά και περισσότερο ή λιγότερο καυτερά υλικά. Σήμερα έφτιαξα και σας προτείνω την πράσινη και μυρωδάτη, ανοιξιάτικη εκδοχή της με σπανάκι και μπόλικα βότανα και όσο πικάντικη εσείς θέλετε. Καλή όρεξη! 

ΠΡΑΣΙΝΗ SHAKSHUKA ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΒΟΤΑΝΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΦΕΤΑ

Για 2 άτομα

 

Καθαρίζουμε 1 κιλό σπανάκι που θα μας δώσει γύρω στα 700 γρ. καθαρό βάρος. Χοντροκόβουμε τα φύλλα και το τρυφερό μέρος των κοτσανιών. Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος). Πλένουμε και ψιλοκόβουμε από μία χούφτα φρέσκα αρωματικά βότανα: δυόσμο, άνηθο, βασιλικό και κόλιανδρο (ή μυρώνια ή μαϊντανό για όσους δεν τον αγαπούν). Λιώνουμε ή ψιλοκόβουμε 1-2 σκ. σκόρδου. Κόβουμε 1 πράσινη πιπεριά jalapeno σε λεπτές λωρίδες και αφαιρούμε όσα σπόρια θέλουμε, ή και όλα, αναλόγως του πόσο πικάντικη θέλουμε τη γεύση.

 

Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο) και σοτάρουμε αρχικά τα φρέσκα κρεμμυδάκια με 1 κ. γλ. κύμινο σε σκόνη, 1 κ. γλ. κόλιανδρο σε σκόνη και τις μισές φέτες της πιπεριάς (κρατάμε τις υπόλοιπες για να τις προσθέσουμε στο τέλος). Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις, περιμένοντας να μαραθεί η προηγούμενη δόση για να μειωθεί ο όγκος, μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα βότανα (αφού κρατήσουμε λίγα για το τέλος) και σοτάρουμε για λίγο ακόμη, προσέχοντας να μην παραμαγειρευτούν το σπανάκι και τα βότανα για να μην μαυρίσουν και να μη λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime). Ανακατεύουμε.

 

Με ένα κουτάλι παραμερίζουμε σε τέσσερις μεριές το σπανάκι, σχηματίζοντας φωλιές. Σπάμε στο κέντρο κάθε φωλιάς από ένα αυγό. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει το ασπράδι αλλά να μείνει μελάτος ο κρόκος. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται λίγη υπομονή, γι’ αυτό δεν δυναμώνουμε τη φωτιά, για να μαγειρευτούν ήπια τα αυγά.

 

Όση ώρα ψήνονται τα αυγά καθαρίζουμε ένα ώριμο αβοκάντο, το κόβουμε σε φέτες, τις ραντίζουμε με χυμό lime για να μην μαυρίσουν και τις αλατοπιπερώνουμε. Όταν τα αυγά είναι έτοιμα τα αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τα υπόλοιπα βότανα που κρατήσαμε, τις φέτες της πιπεριάς που κρατήσαμε και λίγη τριμμένη φέτα. Σερβίρουμε με το αβοκάντο, έξτρα lime για όποιον θελήσει και το απαραίτητο ψωμί για τις νόστιμες βούτες.

 

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε την πιπεριά jalapeno με μπούκοβο ή σκόνη chili ή σκόνη cayenne ή κάποια καυτερή σάλτσα (tabasco, sriracha, harissa, κ.α). Αν και η shakshuka οφείλει, έστω και λίγο, να τσιμπάει τη γλώσσα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν σας ταιριάζει, αντικαταστήστε την πιπεριά jalapeno με γλυκιά πράσινη πιπεριά.
  • Υπάρχει στο εμπόριο έτοιμο καθαρισμένο και χοντροκομμένο σπανάκι που μειώνει κατά πολύ τη δουλειά. Εγώ αυτό χρησιμοποίησα, αφού όμως το έπλυνα άλλη μια φορά καλού-κακού. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ κατεψυγμένο γιατί το φαγητό θα χάσει πολύ τόσο σε γεύση όσο και σε υφή, αφού το σπανάκι θα γλιτσιάσει και θα γίνει σαν πουρές. Το παν στο φαγητό αυτό είναι να μαγειρευτεί μεν το σπανάκι αλλά να μείνει «ζωντανό». Γι’ αυτό είναι σημαντικό, επίσης, η φωτιά να είναι ήπια.
  • Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τα αυγά. Αν βιαστείτε θα ξεροψηθεί το ασπράδι και θα σφίξει ο κρόκος. Αν θέλετε οπωσδήποτε να μειώσετε τον χρόνο – ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 15΄ – υπάρχει η λύση να σκεπάσετε το σκεύος, όμως οι κρόκοι θα καλυφθούν από ένα πέπλο ασπραδιού από τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, με άσχημο αποτέλεσμα στο μάτι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v