Linovatis: Ένα wine bar στην Κηφισιά χωρίς πρωτόκολλο

Ένα wine bar στην Κηφισιά αποτάσσει το αυστηρό πρωτόκολλο και μάς οδηγεί σε off-road διαδρομές.

Linovatis: Ένα wine bar στην Κηφισιά χωρίς πρωτόκολλο

Πρώτη φορά άκουσα για το Linovatis από μια φίλη Κηφισιώτισσα και ήταν η ίδια που με παρέσυρε προς τα πάνω, ένα βράδυ γιορτινό του περασμένου Δεκεμβρίου. Δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό, όμως ακούγοντας πως πρόκειται για wine bar με αγάπη στη σαμπάνια και τα στρείδια, συν το ότι βρίσκεται στην Κηφισιά, το μυαλό μου πήγε κατ’ ευθείαν σε «δήθεν» κατάσταση και φουλ κοσμική. Δεν θα μπορούσα να έχω πέσει περισσότερο έξω!  

Στο Linovatis όλα είναι out of the box. Κατ’ αρχάς βρίσκεται μακριά από την πιάτσα των εμπορικών κέντρων του κατά τα άλλα αγαπημένου προαστίου και των στημένων, σε μεγάλο ποσοστό, μαγαζιών του. Η Πλάκα της Κηφισιάς, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο, είναι ακόμα γειτονιά ρομαντική και σίγουρα θυμίζει λίγο την Πλάκα του κέντρου‧ άλλωστε γι’ αυτό την βάφτισαν έτσι. Οι Κηφισιώτες οπωσδήποτε θα θυμούνται πως στη θέση του σημερινού Linovatis που στέκεται απέναντι από το σπίτι του Γεωργίου Δροσίνη στην οδό Διομήδη Κυριακού, βρισκόταν, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ένα άλλο χαριτωμένο μαγαζί που είχε αγαπηθεί πολύ, το Amaryllis. Εδώ βρίσκεται και η ουσία της σύλληψης της ιδέας για το σημερινό wine bar από τα αδέλφια Αλέξανδρο και Χρήστο Αποστολόπουλο που αγαπούν το κρασί, γνωρίζουν πολλά γι’ αυτό αλλά αρνούνται τα πρέπει και το πρωτόκολλο που συχνά το περιβάλλουν, τις περισσότερες φορές με ξύλινη γλώσσα, αναλύσεις επί αναλύσεων και επιμονή, στα όρια της εμμονής, σε αυστηρούς κανόνες.    

Βοηθούντος, λοιπόν, του ζεστού προϋπάρχοντος χώρου, έφτιαξαν ένα όμορφο στέκι, μικρό και χαριτωμένο, κομψό και άνετο, όπου η καλή διάθεση, η χαλαρότητα και η απουσία επιτήδευσης είναι πασιφανή, ξεκινώντας από τον απίθανα όμορφα σχεδιασμένο κατάλογο των οίνων (βλ. σημείωση στο τέλος), συνεχίζοντας στα κρασιά τα ίδια και τελειώνοντας στο φαγητό που τους κάνει παρέα.

 

Σαμπάνια, άλλοι αφρώδεις οίνοι και κρασιά από όλον τον κόσμο, με έμφαση σε αυτά ήπιας παρέμβασης, πολλά σε ποτήρι, βρίσκονται εκεί με μοναδικό σκοπό να δώσουν χαρά και να πάρουν από πάνω μας το άγχος και την κούραση της κάθε μέρας. Το φαγητό είναι φρέσκο, πολύχρωμο και πολύ νόστιμο και ο κατάλογος είναι όσο μου αρέσει περιεκτικός και όπως πρέπει εποχικός. Τα στρείδια, που είναι η μεγάλη μου αγάπη, κάνουν την ωραιότερη παρέα με τις φυσαλίδες και για μένα θα μπορούσαν άνετα να είναι το μόνο που θα γευόμουν. Παρόλα αυτά, και όλα τα υπόλοιπα πιάτα του μενού χαρακτηρίζονται από την ίδια φρεσκάδα και νοστιμιά, με υλικά πρώτης τάξεως, αρμονικούς και, συγχρόνως, ισορροπημένους συνδυασμούς. Πρωταγωνιστεί η θάλασσα χωρίς να λείπει και η στεριά, στις σαλάτες, τα ωμά, τα αχνιστά, τα μαγειρεμένα. Μια ιδιαίτερα εύγευστη surf n’turf σύνθεση είναι η μοσχαρίσια πικάνια με τις καπνιστές γαρίδες που συνοδεύεται από κριθαράκι μαγειρεμένο με σαμπάνια και μυρωδάτο βούτυρο. Ακόμα και η μους λευκής σοκολάτας, που καθόλου δεν προτιμώ, είναι φίνα, δροσερή κι ανάλαφρη από το mango και το passion fruit.

 

Κι ερχόμαστε στους ανθρώπους γιατί είναι αυτοί που φροντίζουν για να περάσουμε καλά, να μας  περιποιηθούν, να μας κανακέψουν. Οι ιδιοκτήτες, οι αδελφοί Αποστολόπουλοι, με μεγάλη εμπειρία στην εστίαση, αφού έχουν και δύο πασίγνωστα, και εντελώς διαφορετικά σε στιλ, μπαρ-εστιατόρια του κέντρου, το 360 και το A for Athens, γνωρίζουν όχι μόνο πώς να ευχαριστήσουν την πελατεία τους, αλλά έχουν μεταδώσει αυτό το know-how και στην ομάδα της εξυπηρέτησης, η οποία πετάει! Το μενού επιμελείται ο Κωνσταντίνος Γιαννακός, σεφ και των άλλων δύο πιο πάνω εστιατορίων, έχοντας και αυτός οργανώσει άριστα τη δική του ομάδα της κουζίνας. 

Για τι άλλο δεν μίλησα; Α, για τη μουσική! Μα ναι, αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι, η μουσική χαϊδεύει κι αυτή τα αυτιά μας. Jazz, groove και παλιά γαλλικά τραγούδια ντύνουν τα απογεύματα και τα βράδια μας, απομακρύνοντας κάθε ίχνος στρες. Κάθε Πέμπτη, μάλιστα, θα πετύχετε και ένα live jazz τρίο που παίζει στο υπέροχα ατμοσφαιρικό πάτιο, εκεί που κάθισα με την παρέα μου τη δεύτερη φορά που πήγα, καταμεσής της άνοιξης.  

 

Αυτά είχα να σας πω για το Linovatis, το όνομα του οποίου, παρεμπιπτόντως, είναι η λατινική γραφή της λέξης ληνοβάτης που σημαίνει σταφυλοπατητής (ληνός = σκεύος σαν σκάφη, δηλ. το πατητήρι για τα σταφύλια). Κι αν κάπου εδώ πρέπει να βάλω τελεία στο σημερινό μου κείμενο, σίγουρα δεν βάζω τελεία στο τόσο διαφορετικό και φίνο αυτό wine bar. Κι ας μου πέφτει λίγο μακριά!

LINOVATIS
Διομήδη Κυριακού 15, Κηφισιά
Τηλ. 21 0801 7676

Σημ.: Για να δείτε και να θαυμάσετε τον φιλοτεχνημένο κατάλογο σε μορφή pdf, αφού μπείτε στην ιστοσελίδα του Linovatis (πατήστε εδώ) και δείτε την απλή μορφή της λίστας χωρίς τα υπέροχα σχέδια, πατήστε πάνω στο «κατεβάστε τη λίστα κρασιών», αν και υπάρχει η σαφώς καλύτερη ιδέα να πάτε επιτόπου για να τα έχετε όλα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v