Wildflower: Η εκθαμβωτική ομορφιά των αγριολούλουδων

Στο Wildflower, ένα λιλιπούτειο ανθοπωλείο στην Κυψέλη, βρίσκουμε τα ωραιότερα μπουκέτα με αγριολούλουδα.

Wildflower: Η εκθαμβωτική ομορφιά των αγριολούλουδων

Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, όταν η Κυψέλη ήταν ακόμα η αρχόντισσα της Αθήνας, στα μαγαζιά της συνέρρεε η αφρόκρεμα ολόκληρης της πόλης. Η γειτονιά ήταν γεμάτη από μπουτίκ, βιβλιοπωλεία και χαρτοπωλεία, ανθοπωλεία, ντελικατέσεν, εστιατόρια και ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία και καφέ. Όπου κι αν πήγαινες, έβρισκες τα εκλεκτότερα των εκλεκτών.

Από τα καταραμένα eighties κι έπειτα άρχισε το ξήλωμα, η απαξίωση και η παρακμή. Η Κυψέλη δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό της εαυτό παρά μόνον σε λιγοστά σημεία που κι αυτά όλο και ελαττώνονταν, μέρα τη μέρα. Και μετά ήρθε η μόδα του… gentrification με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται. Βέβαια, στην Ελλάδα είμαστε, οπότε για ποια αστική ανάπλαση μιλάμε, όταν ο σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος; Ας πούμε ότι αυτό είναι άλλο θέμα, ξέχωρο, κι ας πάμε παρακάτω πριν μελαγχολήσουμε.

Σήμερα η Κυψέλη έχει ξυπνήσει και πάλι, λίγο απότομα κι άτσαλα, αλλά ακόμα κι έτσι, κάτι γίνεται. Σαν γέννημα-θρέμμα της που είμαι, δεν μπορώ παρά να είμαι ευχαριστημένη που πλέον μπορώ να πω ότι θα βγω στη γειτονιά μου για να διασκεδάσω αλλά και για να ψωνίσω κάποια πράγματα, κι ας πρέπει να κλείνω τα μάτια όταν περνάω από αρκετά σημεία.

Για ένα ανθοπωλείο θα σας μιλήσω σήμερα, ένα τόσο δα μικρό μαγαζί που πουλά την ομορφιά σε πανέμορφα, μοσχομυριστά μπουκέτα. Το Wildflower βρίσκεται στις αρχές της Φωκίωνος Νέγρη, εκεί που κάποτε υπήρχε ο ονομαστός Σκαρέντζος, για όσους θυμούνται. Πήγαινα αρκετά συχνά εκεί κι όσο περνούσαν τα χρόνια στενοχωριόμουν που το έβλεπα να φθίνει, τόσο, που δεν έβρισκα πλέον σχεδόν τίποτα για να αγοράσω. Η πραμάτεια του ήταν μόνο τριαντάφυλλα και χρυσάνθεμα ψυγείου, άχρωμα, άοσμα και θλιβερά. Αραιά και πού, αν ήσουν τυχερός, έβρισκες ανεμώνες, ίσως και καμιά τουλίπα, μέχρις εκεί. Και να που μια ωραία μέρα είδα τα αγριολούλουδα και θαμπώθηκα, είδα και τη Liena. Το γλυκό της χαμόγελο, το καθαρό της βλέμμα και η σιγανή, σχεδόν ψιθυριστή, φωνή της είναι ακριβώς όπως και τα λουλούδια της. Παρακολουθώντας τη δουλειά της, θεώρησα πως αξίζει να παρεκκλίνω λίγο από το θέμα της γαστρονομίας με το οποίο καταπιάνομαι σ’ αυτήν εδώ τη σελίδα, για να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε κάτι που ομορφαίνει τη ζωή μας.

Η Liena Kasparaite προσλήφθηκε στο ανθοπωλείο του Σκαρέντζου αρχικά σαν υπάλληλος το 2009, όταν μόλις είχε φθάσει από τη Γερμανία, όπου είχε εργαστεί για λίγα χρόνια. Παράλληλα, σπούδαζε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γι’ αυτό και σήμερα μιλάει την Ελληνική γλώσσα με πλούσιο λεξιλόγιο και σωστό συντακτικό. Εργάσθηκε εκεί μέχρι που ο Σκαρέντζος έκλεισε, και τότε, η Liena είδε την ευκαιρία για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Με σχέδιο, οργάνωση και πολλή δουλειά βρήκε χρηματοδότηση από την The People’s Trust, μια εταιρεία που χρηματοδοτεί νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις κι έτσι έγινε το Wildflower.

 

Η Liena γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μακρινή, και εν πολλοίς άγνωστη σε μας, Λιθουανία. Το σπίτι της, με τον μεγάλο κήπο, ήταν στην εξοχή και γειτόνευε με ένα πυκνό δάσος. Η καθημερινή της ζωή μέσα στην πλούσια φύση, στα δέντρα και τα λουλούδια, έθρεψε το μέσα της, τον νου και την καρδιά της κι έτσι, το να σπουδάσει την ανθοκομική τέχνη ήταν παραπάνω από αναμενόμενο‧ ήταν νομοτελειακό. Κι όπως αποδείχτηκε από την πορεία της, νομοτελειακό ήταν και το να δώσει πάλι πνοή στο μικρό ανθοπωλείο της Κυψέλης.

 

Στο Wildflower βρίσκεις μικρά και μεγάλα μπουκέτα σε εξαιρετικά λογικές τιμές. Άλλα με ζωηρά χρώματα κι άλλα πιο ήσυχα, συνδυάζουν κομψά μα ανέμελα, με συγκινητική ειλικρίνεια και σεβασμό για τη φύση, αγριολούλουδα, πρασινάδες και βότανα της κάθε εποχής. Όπως μου λέει η Liena, οι Κυψελιώτες δεν αγοράζουν συχνά λουλούδια, γεγονός που δυστυχώς δεν με εκπλήσσει, αφού αυτά, όπως και τα βιβλία, έχουν μπει τα τελευταία χρόνια σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Γι’ αυτό, η Liena γυρνάει καθημερινά όλη την Αθήνα παραδίδοντας τα μπουκέτα της που κοσμούν σπίτια, γραφεία αλλά και το εκλεκτό εστιατόριο Delta στο ΚΠΙΣΝ (το μοναδικό, αυτή τη στιγμή, βραβευμένο Ελληνικό εστιατόριο με 2 αστέρια Michelin). Διακοσμεί και γάμους, βαπτίσεις και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό γεγονός για το οποίο θέλουμε κάτι ξεχωριστό που θα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Το Wildflower δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, αλλά η επικοινωνία για τις παραγγελίες είναι εύκολη και άμεση μέσω του Facebook και του Instagram. Αν, όμως, περάσετε και το βρείτε ανοιχτό, θα δείτε και τη Μούι, την απίθανη γάτα, ξαπλωμένη άνετα ανάμεσα στα λουλούδια, να σας κοιτάει στα ίσα με το σοβαρό, αυτοκρατορικό, διαπεραστικό της βλέμμα!

 

Πριν φύγω από το Wildflower, ρωτώ τη Liena πώς βλέπει το μέλλον της στα επόμενα χρόνια και μου απαντά πως το όνειρό της είναι να φτιάξει στην εξοχή μια φάρμα με αγριολούλουδα. Η απάντησή της δεν με παραξενεύει καθόλου και της το εύχομαι ολόκαρδα, όσο μακρινό κι αν φαντάζει.

 

Wildflower
Φωκίωνος Νέγρη 11
Κυψέλη, Αθήνα
Τηλ.: 21 5565 3236 / 698 5737011

Facebook
Instagram

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v