Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, η μνήμη της Μεγάλης Αμπέλου

Η αναβίωση ενός ιστορικού αμπελώνα και τα εξαιρετικά κρασιά του σε έναν μοναδικής ομορφιάς τόπο, προσφέρει μια μαγευτική εμπειρία.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, η μνήμη της Μεγάλης Αμπέλου

Όσες φορές κι αν έχει κάποιος ξαναβρεθεί στο Κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου κι έχει δει το επιβλητικό τοπίο με τους παλιούς αμπελώνες στην ιλιγγιώδη χαράδρα του Βουραϊκού κόλπου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην του κοπεί η ανάσα, σαν να ήταν η πρώτη φορά. Όσες φορές κι αν έχει κάποιος ξανακούσει την ιστορία του Κτήματος που είναι σφιχτοδεμένη με τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, την αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και δεύτερη στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά, θα εντυπωσιαστεί ξανά και ξανά.

 

Η Μεγάλη Άμπελος, το σημερινό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ήταν το μετόχι του μοναστηριού, γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου, και αποτελούσε κομμάτι της περιουσίας του. Από τα μισά του 15ου αιώνα, οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν το αμπέλι για την παρασκευή κρασιού για τη Θεία Κοινωνία και ως μέρος της διατροφής για τους ίδιους, καθώς και για τους επισκέπτες της Μονής και τους κατοίκους της περιοχής. Μέσα στο κτήμα χτίστηκε οινοποιείο, κοιτώνας και ξωκλήσι, πετρόχτιστα και τα τρία. Ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών γινόταν στο αμπέλι και μετά οι μοναχοί μετέφεραν το κρασί με μουλάρια στο μοναστήρι, προκειμένου να το βάλουν σε βαρέλια του κελαριού. Μέσα από τις μύριες περιπέτειες της μονής κατά τη διάρκεια των αιώνων, σήμερα σώζεται ένα από τα δύο θεόρατα βαρέλια των 12 τόνων, που έχει μάλιστα και όνομα: Αγγελής ονομάζεται, ως ένδειξη τιμής στον κατασκευαστή του (το όνομα του δεύτερου βαρελιού ήταν Σταμάτης αλλά κάηκε ολοσχερώς σε μία από τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαν απειλήσει το μοναστήρι).

 

Στο διάβα των χρόνων, τόσο η Μονή, όσο και η Μεγάλη Άμπελος, πέρασαν κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου, από την Τουρκοκρατία στην Επανάσταση και κατόπιν στην Ανεξαρτησία, από τη σκλαβιά στην ελευθερία και από την ακμή στην παρακμή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου το 1930, καθώς η ζήτηση σε τρόφιμα και κρασί είχε αυξηθεί σημαντικά, ο πληθυσμός στο μοναστήρι ξεπερνούσε τα 200 άτομα και η Μεγάλη Άμπελος ευημερούσε. Από το 1930 κι έπειτα ο αριθμός των μοναχών έφθινε σταδιακά, ενώ γύρω στο 1960, όταν πια έφταναν δεν έφταναν διψήφιο αριθμό, η καλλιέργεια της Μεγάλης Αμπέλου εγκαταλείφθηκε οριστικά.

 

Χρειάστηκε να περάσουν κοντά σαράντα χρόνια από τότε, όταν το 1999, οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου της οινοποιητικής εταιρείας Cavino, γέννημα-θρέμμα της Αιγιαλείας, που είχαν όραμα και σχέδιο την αναβίωση του αμπελώνα, κατόρθωσαν να δώσουν και πάλι ζωή στη Μεγάλη Άμπελο, μισθώνοντας μακροχρόνια τις εκτάσεις από τη Μονή. Μαζί με μία ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων, προχώρησαν στην αναμπέλωση, τη συνετή καλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη οντότητα και ένα ξεχωριστό Κτήμα. Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στον οινικό χώρο στη χώρα μας και παράγει εξαιρετικής ποιότητας οίνους, με αναγνώριση και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Φτάνοντας στο σήμερα κι έχοντας ολοκληρώσει, συν τοις άλλοις, και το θαυμαστό έργο της αναπαλαίωσης των τριών κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στο Κτήμα, η εμπειρία της επίσκεψης εκεί είναι, πράγματι, μοναδική. Με το όνομα Mega Spileo Estate Wine Roots και μέσα από τρία προκαθορισμένα πλάνα αλλά και τη δυνατότητα του σχεδιασμού ενός tailor-made προγράμματος, ο επισκέπτης θα μαγευτεί από το τοπίο, θα ακούσει πολλές ιστορίες, θα μάθει πολλά για τον οίνο, θα δοκιμάσει καταπληκτικά κρασιά και στο τέλος θα φύγει έχοντας μεταφερθεί για λίγες ή και περισσότερες ώρες στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τις διαδρομές της μνήμης της Μεγάλης Αμπέλου.

 

Ακριβώς έτσι ένιωσα, λίγες μέρες πριν, όταν αργά το απόγευμα επέστρεψα στο σπίτι μου μετά από μια αξέχαστη μέρα περιήγησης στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Κι όπως έγραψα στην αρχή αυτού του άρθρου, ενώ δεν ήταν η πρώτη μου φορά εκεί, η δύναμη αυτού του τόπου είναι τέτοια, που θα με τραβάει σαν μαγνήτης όποτε κι αν το βλέμμα μου απλωθεί στο συγκλονιστικό τοπίο, όποτε κι αν τα πόδια μου πατήσουν αυτή τη γη.

 

To in2life κι εγώ προσωπικά ευχαριστούμε θερμά τους οικοδεσπότες, τον ιδιοκτήτη του Κτήματος κ. Γιάννη Αναστασίου, τον οινολόγο κ. Στέλιο Τσίρη, την υπεύθυνη marketing κ. Μαριέττα Δεκαβάλα και την υπεύθυνη υποδοχής και φιλοξενίας κ. Χαρά Σπυροπούλου, καθώς και τις κυρίες Κατερίνα Νικολού και Βασιλική Θεοχάρη, συμβούλους επικοινωνίας της εταιρίας I/C.  

ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

21ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Πούντας – Καλαβρύτων, Καλάβρυτα 250 01
Τ: +30 26910 71555, +30 6972 777328
E: [email protected] • W: www.megaspileo.gr (περισσότερες πληροφορίες για το Κτήμα και τα προγράμματα φιλοξενίας)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v