Μια σούπερ νόστιμη συνταγή με όλων των λογιών τα superfoods

Αφού η Αγάπη βάλει στη θέση τους τα πράγματα γύρω από τη θεωρία των superfoods, μας φτιάχνει μια σούπερ νόστιμη σαλάτα για να πορευόμαστε με υγεία.

Μια σούπερ νόστιμη συνταγή με όλων των λογιών τα superfoods

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια και με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, στα όρια της φρενίτιδας, για τα λεγόμενα superfoods. Superfood το ένα, superfood το άλλο, φάτε από αυτό και δεν θα πάθετε καρδιακό ούτε εγκεφαλικό, ο καρκίνος θα σκιαχτεί και θα φύγει τρέχοντας, το δέρμα σας θα λάμψει και θα ψάχνετε τις ρυτίδες με τα κιάλια, τα μαλλιά σας θα μείνουν όλα στη θέση τους εν αντιθέσει με τα παραπανίσια κιλά που θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, η ενέργειά σας θα ανέβει κατακόρυφα και άλλα πολλά τέτοια, φαιδρά στην πλειονότητά τους. Ελάτε όμως που ο όρος superfood δεν είναι παρά ένα πανέξυπνο - στα όρια του σατανικού - εύρημα του marketing! Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1949 σε εφημερίδα του Καναδά, όπου ένα… muffin, μάλιστα, muffin, καλά διαβάσατε, διέθετε τεράστια διατροφική αξία. Τι σόι muffin ήταν αυτό, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πως άπαξ και γεννήθηκε ο μύθος, τίποτα δεν θα τον σταματούσε.

Παρόλο που το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε λίγο το φρένο απαγορεύοντας την αναγραφή του όρου στα προϊόντα, τουλάχιστον για όσα δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη πως όντως έχουν υψηλή διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες, τα superfoods μας ζαλίζουν ακατάπαυστα τα αυτιά, τα μαγαζιά κάνουν χρυσές δουλειές και εμείς ξοδεύουμε τα λεφτουδάκια μας για να αγοράσουμε προϊόντα που, συχνά, δεν τρώγονται με τίποτα!

 

Από την άλλη μεριά, ουδείς αμφισβητεί τις ευεργετικές ιδιότητες κάποιων τροφίμων, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας την περίφημη ρήση «μέτρον άριστον». Κατά τα άλλα, κανείς δεν πρόκειται να με πείσει να φάω goji berries ή κεχρί με το ζόρι, αφού προσωπικά τα απεχθάνομαι (εννοείται ότι τα έχω δοκιμάσει πριν τα απορρίψω). Γι’ αυτό και η σημερινή συνταγή με πρωταγωνιστές τον κουρκουμά και την πιπερόριζα (το γνωστό μας ginger) και δευτεραγωνιστές τα μπαχαρικά, τα βότανα, τους σπόρους, τα λαχανικά και το πλιγούρι, εμένα μεν με ενθουσίασε, εσάς όμως μπορεί να μην σας ταιριάζει καθόλου. Παρόλα αυτά, διαβάστε στα tips εναλλακτικές που μπορεί να σας κάνουν κλικ και φτιάξτε το δικό σας νόστιμο και υγιεινό φαγητό.

 

Δυο τελευταία λόγια για τον κουρκουμά και την πιπερόριζα και προχωρώ αμέσως στη συνταγή. Έχουν και συγγένεια, έχουν και κοινές ιδιότητες, αλλά και κάποιες διαφορές. Και τα δύο έχουν αρκετές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό, βοηθώντας σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, της ναυτίας και των χρόνιων πόνων. Πάνω από όλα, για μένα, έχουν καταπληκτική γευστική και αρωματική δύναμη, γι’ αυτό και σπανίως ξεμένω. Διατηρούνται πολύ καλά για αρκετό καιρό τυλιγμένα καλά σε μεμβράνη στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών. Ακόμα κι αν στις άκρες αρχίσουν να εμφανίζουν σημεία υγρασίας, κινδυνεύοντας να μετατραπούν σε μούχλα, κόβω το σημείο εκείνο και χρησιμοποιώ το υπόλοιπο.

Ιδού η συνταγή, η οποία, παρεμπιπτόντως, ενθουσίασε τους φίλους με τους οποίους μοιραστήκαμε τη σαλάτα τις προάλλες. Τελευταία διευκρίνιση: Κανείς από τους έξι της προχθεσινής παρέας δεν είναι τρελαμένος με τα superfoods. Τρώμε τα πάντα και αυτό έχει τη σημασία του. Άλλωστε, η σαλάτα ήταν συνοδευτικό για ένα νοστιμότατο ψητό κοτόπουλο, το οποίο, μαντέψτε, είχε μπόλικο κουρκουμά και ginger!

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ & ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ
Για 6 άτομα ως συνοδευτικό ή για 4 άτομα ως κυρίως φαγητό

 

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε ένα μικρό κουνουπίδι (ή μισό μεγάλο) κομμένο σε «μπουκετάκια», 2 γλυκοπατάτες κομμένες σε ίσα περίπου κομμάτια και 1-2 σκ. σκόρδου, ακαθάριστες. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 2 κ.γλ. λεπτοτριμμένο νωπό κουρκουμά, 2 κ.γλ. λεπτοτριμμένη νωπή πιπερόριζα, 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη, 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τόσο, ώστε να έχουμε ένα είδος πάστας, ούτε πολύ παχύρρευστης, ούτε και αραιής. Την προσθέτουμε στα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να κολλήσει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «αρπάξουν» ελαφρώς κατά τόπους.

Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 φλ. τσ. πλιγούρι για περίπου 15’-20’, μέχρι να ψηθεί αλλά να μείνει σπυρωτό. Το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μεγάλο μπολ, το περιχύνουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει και το αφρατεύουμε απαλά με πιρούνι. Παράλληλα, καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά μια χούφτα κουκουναρόσπορους και μια χούφτα ηλιόσπορους.  Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά τα βάζουμε στο μπολ με το πλιγούρι και προσθέτουμε τους καβουρδισμένους σπόρους, καθώς και 1 γερή χούφτα μαύρης Κορινθιακής σταφίδας.

 

Ετοιμάζουμε τη sauce ανακατεύοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα μικρό λεμόνι, τον πολτό από το ψημένο σκόρδο που βγάζουμε ζουλώντας τις σκελίδες, ½ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη και αλατοπίπερο. Ψιλοκόβουμε μπόλικα φρέσκα βότανα: μαϊντανό, κόλιανδρο και δυόσμο. Περιχύνουμε τα υλικά της σαλάτας με τη sauce, προσθέτουμε τα βότανα και ανακατεύουμε. Απολαμβάνουμε τη σαλάτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Tips

  • Νωπό ginger βρίσκουμε πλέον πανεύκολα παντού, εν αντιθέσει με τον νωπό κουρκουμά, για τον οποίο θα χρειαστεί λίγο ψάξιμο σε ενημερωμένα οπωροπωλεία. Και για τις δύο αυτές ρίζες υπάρχει η εναλλακτική της σκόνης. Σε αυτή την περίπτωση, προσέξτε τις ποσότητες γιατί πικρίζουν, κυρίως ο κουρκουμάς: για τις πιο πάνω ποσότητες των υπολοίπων υλικών, θεωρώ ότι 1 γεμάτο κ.γλ. πιπερόριζας και 1 κοφτό κ.γλ. κουρκουμά είναι αρκετά. Άλλη μία παραίνεση ως προς τα μπαχαρικά σε σκόνη έχει να κάνει με τη φρεσκάδα τους, αλλά και την ποιότητά τους: προτιμήστε να τα αγοράζετε από ειδικά καταστήματα μπαχαρικών, καθώς και να παίρνετε μικρές ποσότητες κάθε φορά, τις οποίες θα βγάζετε από τα σακουλάκια και θα βάζετε σε μικρά βάζα.
  • Προσοχή, ο κουρκουμάς βάφει ό,τι αγγίξει κίτρινο (εξ ου και το άλλο όνομά του, κιτρινόριζα). Φορέστε γάντια μιας χρήσεως και πλύνετε αμέσως τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε, όπως τον τρίφτη. 
  • Θεωρήστε αυτή τη συνταγή ως μπούσουλα. Η μεγάλη ποικιλία των λαχανικών αυτής της εποχής, των μπαχαρικών και των βοτάνων, καθώς και των δημητριακών, προσφέρεται για πολλές παραλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρω από λαχανικά την κολοκύθα, τα καρότα, το παστινάκι, τη σελινόριζα‧ από μπαχαρικά το garam masala, το ras el hanout, το κάρδαμο‧ από βότανα το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο‧ από δημητριακά το κριθάρι, το κουσκούς, το ρύζι, την κινόα, κ.λπ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v