Μια μέρα στο Κτήμα Κοκοτού

Η Αγάπη, που έζησε μια καταπληκτική εμπειρία τρύγου και οίνου στο ιστορικό Κτήμα Κοκοτού, αναμεταδίδει.

Μια μέρα στο Κτήμα Κοκοτού

Κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτώ ένα κτήμα οίνου, να περιηγηθώ στους αμπελώνες, να μπω στο οινοποιείο και στις κάβες, να μάθω καινούργια πράγματα και να γευτώ ωραία κρασιά πετάω τη σκούφια μου. Έτσι, μετά από την πρόσκληση της Μαρίας Τριτάρη, δημοσιογράφο οίνου και γαστρονομίας μεταξύ άλλων, ξεκίνησα ένα όμορφο φθινοπωρινό πρωινό για μια κοντινή εκδρομή στη Σταμάτα Αττικής, με προορισμό το Κτήμα Κοκοτού.

 

Για τον Γιώργο και την Anne Κοκοτού, για τους αμπελώνες και τα κρασιά τους, είχα διαβάσει κάποια πράγματα και είχα, βεβαίως, γευτεί αρκετές από τις ετικέτες του Κτήματος. Αυτά όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στην ομορφιά που αντίκρυσα, στις συναρπαστικές ιστορίες που άκουσα από τα χείλη των οικοδεσποτών, στην παραπάνω από εγκάρδια υποδοχή και περιποίηση, στις νέες γνώσεις που πήρα.

 

Ήταν ημέρα τρύγου για το Cabernet Sauvignon, μία από τις εμβληματικές ποικιλίες που καλλιεργούν κι ένα από τα καμάρια του Κτήματος. Αν σας πω ότι συμβάλλαμε στον τρύγο κόβοντας λίγα μαβιά τσαμπιά, θα είναι σαφέστατα υπερβολή. Ακόμα κι έτσι, όμως, για αρκετούς από την παρέα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, που είμαστε άμαθοι, θα είναι κάτι που θα θυμόμαστε.

Όταν τα τροφαντά σταφύλια, ωριμασμένα από τον ήλιο του καλοκαιριού, μπουν στα καλάθια και πάρουν τον δρόμο για το οινοποιείο, ξεκινάει η μαγεία της μεταμόρφωσής τους. Ο φρέσκος μούστος γίνεται κρασί ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα κι αυτό το αντιληφθήκαμε στην πράξη, δοκιμάζοντας μούστο σε διαφορετικά στάδια.

 

Τίποτα δεν είναι εύκολο με το κρασί διότι τίποτα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Απαιτούνται γνώσεις και ιδανικές κατά το δυνατόν συνθήκες, σκληρή εργασία, ατελείωτες δοκιμές και ιώβειος υπομονή, ενώ η αγωνία του παραγωγού δεν σταματά σχεδόν ποτέ. Όλα αυτά τα είδαμε στην πράξη και, βεβαίως, τα οσφρανθήκαμε και τα γευτήκαμε μέσα από την κάθετη δοκιμή οκτώ εσοδειών (από το 2021 πήγαμε πίσω στο 2011) της ετικέτας Kokotos Estate (Cabernet Sauvignon κατά το μεγαλύτερο μέρος με λίγο Merlot), όπου διαπιστώσαμε την εξέλιξη του εξαιρετικού αυτού κρασιού μέσα στον χρόνο.

 

Όλα όσα κάναμε εκείνο το αξέχαστο πρωινό, σε ό,τι συμμετείχαμε και όσα μάθαμε, ξεκινούν από την ιστορία του κτήματος η οποία μετράει ήδη κάπου πενήντα χρόνια, όταν η Σταμάτα ήταν σωστό χωριό, άγριο τριγύρω τοπίο με ανύπαρκτους δρόμους. Η γύρω περιοχή μάγεψε τόσο τον Γιώργο Κοκοτό, που σε μια στιγμή ανεπανάληπτης τόλμης, μείγμα αποκοτιάς μα και διαύγειας νου, εγκατέλειψε την πόλη και εγκαταστάθηκε εκεί με την αγαπημένη του Anne, η βρετανική ψυχοσύνθεση της οποίας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχία της περιπέτειας. Παρατηρώντας σήμερα το ζευγάρι να κινείται μέσα στον μοναδικό αυτόν τόπο και ακούγοντάς τους να μιλούν για όσα έζησαν κι όσα έφτιαξαν με αφετηρία μια τρελή ιδέα, είναι εμπειρία ανεπανάληπτη και μάθημα ζωής. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ θερμά.

 

Σημ. Το Κτήμα Κοκοτού είναι όχι μόνο επισκέψιμο, αλλά δίνει και τη δυνατότητα για πολλές δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v