Με τα δυο χεράκια πλάθω... τυρομπαλάκια!

Η Αγάπη, αφού μας εκθέσει την άποψή της περί των υποκοριστικών, μας δείχνει πώς να φτιάξουμε πρωτότυπα, νοστιμότατα τυρομπαλάκια. 

Με τα δυο χεράκια πλάθω... τυρομπαλάκια!

Σήμερα αντί να μαγειρέψουμε λέω να παίξουμε ή, σωστότερα, να παίξουμε μαγειρεύοντας. Είστε;

Όταν περιμένω φίλους στο σπίτι, εκτός από το κυρίως μενού, φροντίζω και τα ορεκτικά. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι τα τυρομπαλάκια που ετοιμάζονται σχεδόν όσο εύκολα όσο και το άνοιγμα ενός πακέτου τσιπς, είναι οπωσδήποτε πιο υγιεινά και νόστιμα, αλλά και δείγμα φροντίδας προς τους καλεσμένους. Έχουν και προσωπικότητα, αντιστρόφως ανάλογη με το όνομά τους! Κακά τα ψέματα, η λέξη «τυρομπαλάκια», όπως άλλωστε και η πλειονότητα των υποκοριστικών (δεν θα ακούσετε από μένα ούτε καφεδάκι, ούτε κρασάκι, ούτε φαγάκι και, εννοείται, ούτε τιμούλα! Άντε να πω κεφτεδάκι, κι αυτό με το ζόρι), δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου, αλλά όσο και να σπάσω το κεφάλι μου, άλλον όρο δεν έχω βρει. Τουλάχιστον είναι όμορφα τα άτιμα, ας μην το παραβλέψουμε αυτό. Πάμε λοιπόν για τυρομπαλάκια; Πάμε.

ΤΥΡΟΜΠΑΛΑΚΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

 

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για το τι τυρί θα χρησιμοποιήσουμε. Προσωπικά αγαπώ πολύ τα χλωρά Κρητικά τυριά: την ξινομυζήθρα, την γαλομυζήθρα (ή πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ) και το ξύγαλο Σητείας ΠΟΠ. Η ξινομυζήθρα, όπως υπονοεί το όνομά της, είναι λίγο πιο ξινή από τα άλλα δύο, ενώ έχει και διαφορές ως προς τη μέθοδο τυροκόμησης. Μπορείτε να τα αναμίξετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη μαλακιά βουτυράτη φέτα, ενώ το τυρί-κρέμα θα κατεβάσει αρκετά την οξύτητα. Προσωπικά δεν το έχω σε καμία υπόληψη γιατί είναι άνοστο χωρίς κανένα άρωμα, είναι και καθαρά βιομηχανικό προϊόν. Αν επιθυμούσα ηπιότερη γεύση θα προσέθετα χλωρό ανθότυρο ή μανούρι. Επίσης, αν θέλετε να πάτε το παιχνίδι προς Γαλλία, θα επιλέξετε το γαλλικό μαλακό κατσικίσιο τυρί, αν και δεν βρίσκω τον λόγο, αφού έχουμε τόσο μεγάλη βεντάλια ελληνικών.  

Με 250 γρ. τυριού/τυριών φτιάχνουμε πολλά μπαλάκια. Χωρίζουμε στα τρία το τυρί ή το μίγμα των τυριών και τα μοιράζουμε σε τρία μπολ. Μπορούμε να τα πλάσουμε αρκετές ώρες πριν, να τα βάλουμε στο ψυγείο αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε να τα βγάλουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα χρειαστούμε γιατί κανένα τυρί δεν τρώγεται κατ’ ευθείαν από το ψυγείο. Όσον όμως αφορά τα δύο πρώτα είδη που έχουν τραγανό περίβλημα, σας συνιστώ να τα ρολάρετε σε αυτό σχεδόν την τελευταία στιγμή γιατί στο υγρό περιβάλλον του ψυγείου κινδυνεύουν να πανιάσουν.

ΠΑΠΡΙΚΑ, ΨΗΤΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Γεύση μεστή, άρωμα ελαφρώς καπνιστό και ευχάριστη αντίθεση υφών

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C, τοποθετούμε στη λαμαρίνα 4 λεπτές φέτες προσούτο πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να ξεροψηθούν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνουν. Ταυτόχρονα καβουρδίζουμε μία χούφτα ανάλατα και άψητα φιστίκια Αιγίνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Βάζουμε και τα δύο στο multi και τα κάνουμε ψίχουλα, δουλεύοντας το μηχάνημα με απότομες επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να μην γίνουν εντελώς πούδρα. Ανακατεύουμε το τυρί στο μπολ με 1 κ.γλ. περίπου καπνιστή πάπρικα. Το πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια μεγέθους μπουκιάς τα οποία ρολάρουμε στο μίγμα του προσούτο και των φιστικιών. Παραλλαγές: Αντί για προσούτο μπέικον, αντί για φιστίκια Αιγίνης αμύγδαλα ή καρύδια. Σημείωση: Αν σας περισσέψει μίγμα προσούτο και φιστικιών μπορείτε να το προσθέσετε σε πράσινες σαλάτες αλλά και σε ζυμαρικά, για να δώσετε έξτρα γεύση και crunch. Θα το έβαζα και σε τυρόπιτα. 

ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ, ΣΟΥΣΑΜΙ & ΜΑΥΡΟΣΟΥΣΑΜΟ
Λίγο καυτερά και υπέροχα αρωματικά

 

Καβουρδίζουμε μια χούφτα σουσαμιού και μαυροσούσαμου και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Ανακατεύουμε το τυρί στο μπολ με ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (ή περισσότερο αν μας αρέσουν τα καυτερά). Το πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους μπουκιάς τα οποία ρολάρουμε στο μίγμα των σουσαμιών. Παραλλαγές: Αντί για πιπέρι καγιέν chili ή κάρυ, αντί για σουσάμια κουκουναρόσποροι, αντί για μίγμα σουσαμιών ένα μόνο είδος. 

ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ & CHIVES (ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ)
Η γήινη γεύση της λιαστής ντομάτας συνδυάζεται άψογα με τη δροσιά και το φίνο άρωμα του σχοινόπρασου

 

Πιπερώνουμε το τυρί στο μπολ, ψιλοκόβουμε λιαστές ντομάτες αφού τις στραγγίσουμε από το λάδι της συσκευασίας τους και τις ανακατεύουμε με το τυρί. Ψιλοκόβουμε τα chives. Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια μεγέθους μπουκιάς τα οποία ρολάρουμε στα ψιλοκομμένα chives. Παραλλαγές: Αντί για λιαστές ντομάτες ελιές ή συνδυασμό των δύο, αντί για chives το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών ή άνηθο και τώρα που το σκέφτομαι, θα ταίριαζε απόλυτα και λίγο λεπτροτριμμένο ξύσμα λεμονιού.

Ιδού και το βίντεο:

@in2life_gr Τέλεια ιδέα για πάρτι ή και για πάρτη σου. Αναλυτική συνταγή στο in2life/ Bon Agapi #cheese #recipe #recipesoftiktok #τυρι #ελληνικοτικτοκ #συνταγη #bonagapi #fyp #συνταγές ♬ original sound - 𝘋𝘰𝘳𝘢 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘦🧡 - 𝘋𝘖𝘙𝘈 𝘉𝘌𝘓𝘓𝘌 🧡❤

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v