Η εν πλω γιορτή των 100 χρόνων του Cutty Sark

Το θρυλικό whisky Cutty Sark δεν θα μπορούσε να γιορτάσει τα 100 του χρόνια παρά με μία κρουαζιέρα σε ξύλινο ιστιοφόρο.

Η εν πλω γιορτή των 100 χρόνων του Cutty Sark

Όσο συναρπαστική και πλούσια είναι η ιστορία του ομώνυμου πλοίου, άλλο τόσο περιπετειώδης είναι και αυτή του πασίγνωστου, και από φέτος αιωνόβιου, whisky. Το ιστιοφόρο, που ήταν από τα πλέον γρήγορα σκαριά του είδους του, χτίστηκε το 1869 για να μεταφέρει αποκλειστικά τσάι από την Κίνα στην Αγγλία, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, λόγω της ανάπτυξης των ταχύτερων ατμόπλοιων, το Cutty Sark αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα μεταφέροντας διαφόρων ειδών εμπορεύματα από άλλες χώρες‧ άλλαξε, επίσης, ιδιοκτήτες και σημαία. Το 1922 επανακτήθηκε από την Αγγλία, παροπλίστηκε στο Greenwich - εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα - και χρησιμοποιήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέχρι που μετατράπηκε αποκλειστικά σε μουσείο. Ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ δύο φορές, το 1957 και το 2012, ενώ το 2007 σώθηκε την τελευταία στιγμή από καταστροφική πυρκαγιά.

Από πού, όμως, πήρε το όνομά του το πλοίο; Από ένα ποίημα του 18ου αιώνα με τίτλο ‘Tam o’ Shanter’, στο οποίο ο Tam, επιστρέφοντας ένα βράδυ στο σπίτι του, είδε στον αυλόγυρο της εκκλησίας να χορεύουν τρεις μάγισσες. Μία από αυτές, η Nannie Dee, είχε το παρατσούκλι Cutty Sark επειδή φορούσε μια σκανδαλιστικά κοντή πουκαμίσα, όπως ονομαζόταν τότε αυτό το ρούχο. Ο Tam, τόσο πολύ εκστασιάστηκε από το θέαμα, που φώναξε ‘well done, Cutty-sark’! H μάγισσα άρχισε να τον κυνηγάει κι εκείνος σώθηκε την τελευταία στιγμή όταν πήδηξε με το άλογό του μέσα στο ποτάμι, ενώ η Nannie έμεινε να τον κοιτάει ανήμπορη από την όχθη, αφού οι μάγισσες δεν μπορούσαν να διαβούν τρεχούμενο νερό. Έτσι, η Nannie Dee/Cutty Sark, αποτυπώθηκε στο ακρόπρωρο του ιστιοφόρου.

Το blended whisky, με όνομα και σήμα κατατεθέν του το Cutty Sark, δημιουργήθηκε το 1923 από την Βρετανική εταιρία οινοπνευματωδών ποτών Berry Bros. & Rudd, στοχεύοντας στην Αμερικανική αγορά, η οποία άνθιζε, παρόλο που τελούσε υπό την Ποτοαπαγόρευση, χάρη στο λαθρεμπόριο. Έτσι, όταν δέκα χρόνια μετά η Ποτοαπαγόρευση άρθηκε, το Cutty Sark κατείχε ήδη ένα σεβαστό μερίδιο αγοράς το οποίο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ σήμερα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στην Αμερική, και όχι μόνο, έχοντας για μότο του την περιπέτεια. Το Cutty Sark έχει πάει μέχρι και στο διάστημα, αφού το 1963, στην αποστολή Mercury 9, ο αστροναύτης Gordon Cooper κατάφερε να κρύψει και να πάρει μαζί του μια μίνι φιάλη των 50 ml, μαζί και λίγα τσιγάρα. Μερακλής ο Gordon!

Τι πιο φυσικό, λοιπόν, η γιορτή για τα 100 χρόνια του Cutty Sark να γίνει εν πλω με ένα ξύλινο τρικάταρτο πλοίο σε μια μίνι κρουαζιέρα στα ανοιχτά της Αθηναϊκής Ριβιέρας; Τις τέσσερις ώρες που περάσαμε εκεί κι ενόσω μας φυσούσε ευχάριστα το φρέσκο θαλασσινό αεράκι, απολαύσαμε δροσερά κοκτέιλ έχοντας μείνει έκπληκτοι από την δεξιοτεχνία και την ταχύτητα του bartender Τρύφωνα Πανούση, θαυμάσαμε την λαμπερή επετειακή συλλεκτική φιάλη κι ευχηθήκαμε στο Cutty Sark πολλές ακόμα εκατονταετίες περιπέτειας.

Σημείωση
Η φιάλη με τη συλλεκτική ετικέτα κυκλοφορεί ήδη και μπορείτε να τη βρείτε σε σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Το Cutty Sark διανέμεται από την κορυφαία εταιρεία οίνων και αλκοολούχων ποτών Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, η οποία με την μακρά εμπειρία της πολλών δεκαετιών, διακινεί και προσφέρει με υπεύθυνο τρόπο μια ολοκληρωμένη σειρά ποιοτικών προϊόντων, η οποία, εκτός από τα αλκοολούχα ποτά, περιλαμβάνει και ροφήματα, χυμούς και αναψυκτικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v