Γιατί δεν χάνω λίπος;

Προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου αλλά… δεν; Δες τι μπορεί να φταίει που δεν χάνεις λίπος.

Γιατί δεν χάνω λίπος;

Το λίπος είναι άτιμο, επιμένει και εκεί που θες να φύγει, επανέρχεται. Μήπως όμως αυτό σημαίνει πώς κάτι δεν κάνεις καλά;

Αν προσπαθείς να το αποχωριστείς αλλά… δεν, δες παρακάτω τι μπορεί να κάνεις λάθος.

Δεν ασκείσαι

Αν και μπορείς να χάσεις λίπος χωρίς να γυμνάζεσαι, η γυμναστική θα σε βοηθήσει σημαντικά στο να βελτιώσεις τη σωματική σου σύσταση ήτοι να διατηρήσεις/αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, και να μειώσεις το ποσοστό λίπους. Ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης (περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα) με άσκηση ενδυνάμωσης για δύο με τρεις ωριαίες προπονήσεις την εβδομάδα είναι ό,τι πρέπει για να δεις αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα.

Δεν κινείσαι

Πέρα από την άσκηση, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι κάτι που αρκετός κόσμος υποτιμά και έτσι δυσκολεύεται να χάσει λίπος. Και όταν λέμε φυσική δραστηριότητα εννοούμε το πόσο κινείσαι μέσα στη μέρα, πόσα βήματα κάνεις. Ιδιαίτερα αν η εργασία σου είναι καθιστική, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσεις να αυξήσεις το πόσο κινείσαι. Διάβασε περισσότερα για το πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα εδώ

Δεν κοιμάσαι καλά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, αν και ο λόγος δεν είναι σαφής. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει το μεταβολισμό, αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την έκκριση κορτιζόλης, μιας από τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι κινούμαστε λιγότερο όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, πράγμα που σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες.

Στρεσάρεσαι

Σε καταστάσεις άγχους, ο οργανισμός παράγει κορτιζόλη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί ένα ένζυμο, την λιποπρωτεϊνική λιπάση, η οποία είναι κατά κύριο λόγο «υπεύθυνη» για την λιπογένεση και ιδιαίτερα τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Τρως παραπάνω

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, όμως αν δεν σημειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ενδέχεται να τρως περισσότερο από όσο νομίζεις. Αν έχεις πάρει ζεστά την απώλεια βάρους, πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με τη διατροφή σου. Ξεκίνα κρατώντας ένα λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής για μία εβδομάδα, και θα εκπλαγείς με το πόσες έξτρα θερμίδες καταναλώνεις χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι.

Το παρακάνεις τα Σαββατοκύριακα

Το να τρως μερικές λιχουδιές μια στο τόσο είναι εντάξει, αλλά αν προσέχεις όλη την εβδομάδα για να τρως τα πάντα όλα τα Σαββατοκύριακα, τότε μην απορείς αν δεν χάνεις λίπος. Για να χάσεις ένα κιλό λίπους σε μια εβδομάδα, θα πρέπει να «κάψεις» περίπου 500 θερμίδες με διατροφή και άσκηση κάθε μέρα. Αν ακολουθείς το πρόγραμμα μόνο για πέντε ημέρες και το Σαββατοκύριακο τρως ελεύθερα, είναι σαν να κάνεις δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω.

Έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας

Ορισμένα προβλήματα υγείας και φάρμακα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα, είναι σημαντικό να κάνεις έναν έλεγχο αν συνειδητοποιήσεις ότι ενώ προσέχεις τη διατροφή σου και ασκείσαι, εξακολουθείς να μη χάνεις λίπος. Μια πάθηση που είναι γνωστό ότι επηρεάζει το βάρος είναι ο υποθυρεοειδισμός. Η ανεπάρκεια αυτή του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση βάρους.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v