Στον καύσωνα απαντάμε με νερό

Αρωματισμένο, αποτοξινωτικό νερό ή μεξικάνικο agua fresca για δροσιά, βιταμίνες και ζωηράδα στις μέρες του καύσωνα.

Στον καύσωνα απαντάμε με νερό

Δεν νομίζω να περιμένατε να μάθετε από μένα πως το μόνο που μας ξεδιψάει πραγματικά είναι το νερό. Αν ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, ο διψασμένος ονειρεύεται γάργαρο νερό. Πηγή ζωής στην κυριολεξία, το νερό είναι τόσο απαραίτητο όσο και το οξυγόνο. Χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν ζει παραπάνω από μία εβδομάδα και πολύ λέω γιατί σε περίπτωση που βρεθεί σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος επιβίωσης μειώνεται δραματικά. 

Προσωπικά το καλοκαίρι δεν αντέχω το αλκοόλ σχεδόν καθόλου, κυρίως την ημέρα. Όταν βλέπω ανθρώπους να κατεβάζουν μπίρες, κρασιά και κοκτέιλ στην παραλία, ακόμα κι αν είναι κάτω από ομπρέλα, απορώ κι εξίσταμαι. Ακόμα κι ο freddo αναστατώνει το στομάχι μου. Αν η ζέστη είναι νορμάλ και το βράδυ έχει μια στάλα δροσιάς, ίσως πιώ λίγο κρασί, μια μπίρα ή κάποιο ελαφρύ κοκτέιλ κι αυτά με μέτρο. Το αγαπημένο μου ουίσκι θα με περιμένει λίγους μήνες παραπάνω.

 

Αυτές τις μέρες που ζούμε σε συνθήκες καύσωνα ο οποίος, όπως φαίνεται, θα κρατήσει ακόμα αρκετά, εγώ απαντάω με νερό. Σκέτο νερό. Επειδή, όμως, έχω κατακλυστεί από όμορφες φωτογραφίες αρωματισμένων νερών και agua frescas, είπα κι εγώ να δοκιμάσω να φτιάξω μερικά. Ανασκουμπώθηκα, έφτιαξα διάφορους συνδυασμούς κι έχω να πω πως, πράγματι, άξιζε ο κόπος, αν και πάντα σκέτο νερό θα αναζητώ όταν διψάω πολύ. Αν, λοιπόν, θέλετε κάτι λίγο διαφορετικό, χωρίς όμως τα χημικά των αναψυκτικών, τώρα είναι η ώρα. Είναι υπέροχα και για τα καλοκαιρινά σας καλέσματα. Οι έξι συνταγές που ακολουθούν είναι μόνον ενδεικτικές γιατί μπορείτε να φτιάξετε ό,τι σας αρέσει, αφού το καλοκαίρι είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και αρωματικά βότανα. Τη δροσιά τους να 'χετε!

Α) ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Το αρωματισμένο νερό δεν είναι μόνο δροσιστικό, αλλά κάθε υλικό που θα διαλέξετε έχει διαφορετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες. Συν τοις άλλοις, δεν έχει ζάχαρη πέραν των φυσικών σακχάρων των φρούτων. Είναι πολύ απλό στην ετοιμασία του, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε φρούτα ή λαχανικά, αρωματικά βότανα και το αγαπημένο σας νερό, ήπιο ή ανθρακούχο, να βάλετε τα υλικά σε κανάτα και να την αφήσετε για τουλάχιστον μισή ώρα για να αρωματιστεί το νερό. Αν τα φρούτα ή τα λαχανικά είναι μεγάλα, όπως το αγγούρι, θα τα κόψετε σε λεπτές φέτες για να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο άρωμα. Θα το πιείτε δροσερό αλλά είναι προτιμότερο να μην είναι εντελώς παγωμένο. Αν, όμως, σας αρέσει ο πάγος, καλό θα είναι να φτιάξετε παγάκια από το ίδιο νερό. Εννοείται πως τρώμε και ό,τι έχουμε βάλει μέσα.

ΑΓΓΟΥΡΙ, ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


Λεπτές φέτες από αγγούρι και μαραθόριζα, δενδρολίβανο και προαιρετικά λίγες σταγόνες λεμονιού ή lime. Νερό ήπιο ή ανθρακούχο

ΜΥΡΤΙΛΑ, ΛΕΜΟΝΙ & ΜΕΝΤΑ


Μύρτιλα, φέτες λεμονιού, μέντα ή δυόσμος. Νερό ήπιο ή ανθρακούχο.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, LIME & ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


Βατόμουρα, χοντρές φέτες lime, βασιλικός, ανθρακούχο νερό.

Β) AGUA FRESCA
Με καταγωγή από το Μεξικό, τα aguas frescas έχουν διαφορετική τεχνική και μοιάζουν περισσότερο με mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ). Τα φρούτα πολτοποιούνται, ανακατεύονται με νερό ή σόδα – σκέτη ή αρωματισμένη – και αναλόγως του προσωπικού γούστου για το πόσο παχύρρευστο θέλει κάποιος να είναι το ποτό του, το μίγμα σουρώνεται ή όχι. Συνήθως, και αναλόγως με το πόσο γλυκό είναι το κάθε φρούτο, ή πόσο ξινό αρέσει στον καθένα, προστίθεται κάποια γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, μέλι, αρωματικά σπιτικά σιρόπια ή σιρόπι αγαύης). Πάγος κατά βούληση, χωρίς όμως να το παρακάνουμε για να μην αλλοιωθούν τα αρώματα των υλικών.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΛΕΒΑΝΤΑ & ΜΕΛΙ


Πολτοποιημένα λευκόσαρκα ροδάκινα μη σουρωμένα, αραιωμένα με ανθρακούχο νερό και ελαφρύ σιρόπι με λεβάντα, σταγόνες λεμονιού και λίγο μέλι.

ΠΕΠΟΝΙ, GINGER, LIME & ΘΥΜΑΡΙ


Πολτοποιημένο και σουρωμένο πεπόνι, ήπιο νερό και ελαφρύ σιρόπι με ginger, lime, θυμάρι και λίγη ζάχαρη.

ΣΜΕΟΥΡΑ, PINK GRAPEFRUIT SODA & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


Στον πάτο πολτοποιημένα σμέουρα, pink grapefruit soda, ολόκληρα σμέουρα και δενδρολίβανο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v