Τι γεύση έχει το Λουτράκι;

Το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki μάς ξεναγεί στις νόστιμες διαδρομές της αγαπημένης λουτρόπολης της Κορινθίας. 

Τι γεύση έχει το Λουτράκι;

Αν η ερώτηση είναι ρητορική και ολίγον τι σουρεαλιστική, η απάντηση είναι χειροπιαστή, είναι μία και μοναδική: νόστιμη. Ελληνικά και Μεσογειακά νόστιμη. Αυτό ανακάλυψα έχοντας προσκληθεί και λάβει μέρος στο φετινό γαστρονομικό γεγονός που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Λουτράκι με τίτλο ‘Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival’ με σκοπό την ανάδειξη των προϊόντων, των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχείων της περιοχής η οποία περικλείει την πόλη του Λουτρακίου, την Περαχώρα και τους Αγ. Θεοδώρους.

Τι γεύση έχει το νερό; Πώς; Έχει γεύση το νερό; Βεβαίως κι έχει και μάλιστα απόλυτα διακριτή, εάν σε καθοδηγήσει ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, πιστοποιημένος sommelier νερού -και οίνου- Γιάννης Κοροβέσης. Η γευσιγνωσία νερού, με τυφλή δοκιμή πέντε διαφορετικών νερών, μεταξύ των οποίων και το διάσημο Νερό Λουτρακίου, ήταν το πρώτο δρώμενο που παρακολουθήσαμε και μάθαμε πράγματα και θαύματα για την πηγή ζωής που ονομάζεται νερό.

Τι γεύση έχει ο τραχανάς; Πολλές, θα έλεγα. Ξινός ή γλυκός, σούπα ή πιλάφι, σε κεφτέδες και πίτες, με βότανα, λαχανικά, τυριά και αλλαντικά, ο τραχανάς ξεφεύγει από τα κλασσικά, ξεφεύγει κι από τον χειμώνα και πάει παραπέρα, σε φαγητά σημερινά και καλοκαιρινά. Εκτός από τη νοστιμιά του έχει και υψηλή διατροφική αξία, όπως μας ανέλυσε η διατροφολόγος Σοφία Χόνδρου. Όλα αυτά μάθαμε και γευτήκαμε στην Περαχώρα από τρεις σεφ, τον Κωνσταντίνο Βασάλο, την Στεφανία Βασιλείου και τον Δημήτρη Φαρμάκη οι οποίοι μαγείρεψαν τον εξαιρετικής ποιότητας τραχανά της Κορινθιακής βιοτεχνίας «Βλάχα», ο καθένας με το δικό του, νόστιμο, στιλ.

Τι γεύση έχει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Πριν σας πω για τη γεύση θα σας πω για μια πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαμε την τύχη να βιώσουμε στις εγκαταστάσεις της Markellos Olive όπου μας υποδέχτηκε ο Νίκος Μάρκελλος, εκ των τεσσάρων ξαδέλφων οι οποίοι σήμερα διοικούν την εταιρία που ξεκίνησε το 1932 στο Γαλατάκι Κορινθίας. Ξεναγός μας ήταν μία μάσκα εικονικής πραγματικότητας (!) μέσω της οποίας περιδιαβήκαμε τους ελαιώνες, είδαμε την συγκομιδή και τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του ελαιολάδου, ακολουθώντας μια διαδρομή ενός έτους από το δέντρο στο μπουκάλι. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Soligea που έχει λάβει το όνομά του από την αρχαία Σολύγεια, τυποποιείται σε πέντε κατηγορίες και έχει βραβευθεί ουκ ολίγες φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η γεύση και τα αρώματά του έχουν στο έπακρο και τα τρία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται: το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Αξία ανεκτίμητη.

Τι γεύση έχουν τα λουκούμια; Με δύο λόγια, τη γεύση των παιδικών μας χρόνων. Τα λουκούμια που γευθήκαμε στο εργαστήριο λουκουμιών και βανίλιας «Γεράνεια» το οποίο λειτουργεί από το 1958, αφού πρώτα είδαμε πώς παράγονται, είναι μαλακά χωρίς να κολλάνε στα δόντια, γλυκά όσο πρέπει και μοσχομυριστά από τη μαστίχα, το περγαμόντο, το τριαντάφυλλο. Αρωματίζουν, όμως, και κοκτέιλ, όπως θα δείτε πιο κάτω.

Τι γεύση έχουν τα κρασιά της Κορινθίας; Ξεναγός μας στα αρώματα των οίνων της  εύφορης Νεμέας, της Τοσκάνης της Ελλάδας, όπως ονομάζεται, και τις δύο κυρίαρχες ποικιλίες της, τη λευκή Μαντινεία και την κόκκινη Αγιωργίτικο, αλλά και πολλές άλλες που ευδοκιμούν στην περιοχή, όπως η Κυδωνίτσα, η Στροφιλιά, η Μαλαγουζιά, το Viognier, το Syrah κ.α., ήταν ο πολύ έμπειρος και άκρως κατατοπιστικός sommelier Γιώργος Κάππος ο οποίος διάλεξε για εμάς οκτώ εξαιρετικά κρασιά ισάριθμων κτημάτων. Τα κρασιά ταίριαξαν πολύ εύστοχα με τα οκτώ νοστιμότατα πιάτα που ετοίμασε, ειδικά για το workshop, ο executive chef του Wyndham Ramada Loutraki Poseidon Resort Γιάννης Μπρατσολιάς με πολλά υλικά της Κορινθίας, σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Κάππο. Εις υγείαν!

Κι όλα αυτά μαζί, πού τα συναντάμε και πώς συνδυάζονται μεταξύ τους; Στις 40 επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες συμμετέχουν στο Taste of Loutraki. Στα εστιατόρια, στις ταβέρνες, στα ζαχαροπλαστεία, στα μπαρ, φτιάχνονται για εκείνες τις μέρες ειδικά μενού με σκοπό να κάνουν γνωστά στον επισκέπτη τα προϊόντα και τις σπεσιαλιτέ της περιοχής. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάμποσα από αυτά σε live cooking που έγινε στους ονειρεμένους κήπους του Isla Brown Corinthia από τους σεφ Κ. Σακκούλη του εστιατορίου Ριγάνι,, Π. Διαμαντόπουλο του εστιατορίου Πιπέρι, Π. Συνοδινό του εστιατορίου Πέρλα, Ε. Νικολαράκο του εστιατορίου του  Isla Brown Corinthia και Σ. Καρβούνη του εστιατορίου Βαρκαλάς. Δροσιστήκαμε με ένα ανατρεπτικό και γλυκόπιοτο τριανταφυλλένιο κοκτέιλ με το υπέροχο λουκούμι τριαντάφυλλο από τα Γεράνεια που δημιούργησε ο bartender του Anassa The Bar, Νίκος Λάλος. Βρεθήκαμε στα φιλόξενα, νόστιμα τραπέζια των εστιατορίων στο Isla Brown Corinthia, στο  Ριγάνι του Λουτρακίου και στο παραθαλάσσιο Ypanema στην παραλία της πανέμορφης Λίμνης Βουλιαγμένης στο Ηραίο, όπου δοκιμάσαμε κι άλλες νόστιμες σπεσιαλιτέ, καθώς κι ένα τοπικό και λίαν αμαρτωλό γλύκισμα που μοιάζει με μπακλαβά και φέρει το όνομα της διάσημης αρχαίας εταίρας Λαΐδας.

Τι γεύση, τέλος, έχει η Κορινθιακή φιλοξενία; Απαλή και φιλική. Φιλοξενηθήκαμε σε δύο ξενοδοχεία που υποστηρίζουν το Taste of Loutraki: το Isla Brown Corinthia και το Wyndham Ramada Loutraki Poseidon Resort. Αν και διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν κοινό στοιχείο και μέλημα τη φροντίδα του επισκέπτη. Στο πρώτο είναι το εντυπωσιακό κτήριο, τα καλαίσθητα δωμάτια και οι σουίτες, οι θαυμάσιοι κήποι μπροστά στη θάλασσα, το υδάτινο rooftop, η πισίνα και το spa τα οποία, μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, κάνουν τη διαμονή αξέχαστη. Στο δεύτερο είναι τα δωμάτια και οι σουίτες μέσα στο δάσος με πανοραμική θέα, οι τρεις παραλίες και άλλες τόσες πισίνες (εξωτερική, εσωτερική και παιδική) τα οποία υπόσχονται μέρες ξεκούρασης σε ένα ιδιαιτέρου κάλλους φυσικό περιβάλλον.

Το Taste of Loutraki, ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει δίνοντας φρέσκια πνοή στην αγαπημένη λουτρόπολη και στην ιστορική, υπέροχη γύρω περιοχή, είναι συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Συλλόγου Επισιτιστών «Ο Ξένιος Ζευς». Υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση του φεστιβάλ είναι έργο της εταιρίας τουριστικού marketing Respond on Demand.

Κλείνοντας, αφού ευχηθώ την μακροημέρευση του Taste of Loutraki, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες, τόσο εκ μέρους του in2life όσο και προσωπικά, στον κ. Γ. Κόντη, Γραμματέα του Δ.Σ του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου και Πρόεδρο του Συλλόγου Επισιτιστών «Ο Ξένιος Ζευς», στην κα Ανδριάνα Ρεκουνιώτη, στέλεχος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου και στις δύο κυρίες της Respond on Demand, Χρύσα Κρασσά και Μαρία Αθανασοπούλου οι οποίοι μας υποδέχτηκαν, μας φιλοξένησαν, μας φίλεψαν με ιδιαίτερη ζέση και επαγγελματισμό. Σας ευχαριστούμε πολύ!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v