Βρες τις διαφορές ή πώς με τα ίδια περίπου υλικά φτιάχνουμε δύο διαφορετικές σαλάτες

Η Αγάπη μάς δείχνει πώς να παίξουμε με τα υλικά για να φτιάξουμε δύο διαφορετικές σαλάτες και μας παρακινεί να δημιουργήσουμε τη δική μας συνταγή.

Βρες τις διαφορές ή πώς με τα ίδια περίπου υλικά φτιάχνουμε δύο διαφορετικές σαλάτες

Θυμόσαστε το παιχνίδι «βρες τις διαφορές»; Το παίζατε; Εγώ με μανία. Άραγε, υπάρχει πια αυτό το παιχνίδι; Ποιος ξέρει. Εδώ και πολλά χρόνια ακονίζω το μυαλό μου καθημερινά με παιχνίδια λέξεων που μου αρέσουν τρελά και μάλιστα στα αγγλικά, για εξάσκηση. Λέγεται πως τα παιχνίδια με τις λέξεις προφυλάσσουν τον εγκέφαλό μας από διάφορα κακά που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων, αν και από όσα έχω διαβάσει, μάλλον αυτή η θεωρία δεν ευσταθεί επιστημονικά. Πάντως, σίγουρα, κακό δεν κάνουν. Το ίδιο έχω διαβάσει και για το sudoku αλλά εγώ και οι αριθμοί έχουμε χωρίσει τα τσανάκια μας προ αμνημονεύτων ετών.

Σήμερα αποφάσισα να σας βάλω σε παλιομοδίτικο mood φτιάχνοντας δύο πανομοιότυπες σαλάτες, αρκετά διαφορετικές, συγχρόνως (για να είμαι ακριβής, η πρώτη είναι χθεσινή, ενώ τη συνταγή για την δεύτερη την είχα δημοσιεύσει αρκετά πιο παλιά), κι όχι μόνο σας προσκαλώ να βρείτε τις διαφορές, αλλά να φτιάξετε μια τρίτη εκδοχή, τη δική σας. Πώς βρίσκετε την ιδέα μου; Δεν θα κουραστώ να λέω πως τα παιχνίδια στην κουζίνα είναι από τα πράγματα που έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη διάθεσή μας και να ζωντανεύουν την καθημερινότητά μας. Κυρίες και κύριοι, στις κουζίνες σας ολοταχώς και καλή σας όρεξη.

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΕΠΟΝΙ, ΑΓΓΟΥΡΙ & NOODLES ΡΥΖΙΟΥ
Για 4 άτομα.

 

Κοτόπουλο: Βγάζουμε δύο φιλέτα από στήθος κοτόπουλου από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με ελάχιστο sesame oil. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα φιλέτα πρώτα σε δυνατή φωτιά ξεσκέπαστα για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και κατόπιν σε μέτρια φωτιά με το τηγάνι σκεπασμένο. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ξύλινη τάβλα, τα σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τα κόβουμε σε κύβους.

 

Σαλάτα: Κόβουμε μισό πεπόνι σε κύβους, 2 μικρά ή 1 μεγάλο αγγούρι σε λεπτές φέτες και μισό κινέζικο λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Τρίβουμε 2 μέτρια καρότα. Ρολάρουμε 5-6 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα φυλλαράκια από μισό μάτσο φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν μας αρέσει αντικαθιστούμε με ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή αυξάνουμε την ποσότητα του βασιλικού). Ψιλοκόβουμε 1-2 φρέσκες πιπερίτσες chili (με ή χωρίς τα σπόρια, αναλόγως του πόσο μας αρέσουν τα καυτερά). Βάζουμε το πεπόνι, τα σαλατικά και τα μυρωδικά σε μπολ, το ίδιο και το κοτόπουλο. Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας τον χυμό από 2 μοσχολέμονα (limes), 1 γεμάτο κ.γλ. ginger σε σκόνη (ή ένα μικρό κομμάτι νωπού ginger ψιλοτριμμένο), 1 κ.σ. soy sauce, 1 κ.γλ. fish sauce (αν δεν έχουμε αυξάνουμε λίγο την ποσότητα της soy sauce), 1 κ.σ. mirin (αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με μηλόξυδο) και 1 κ.γλ. sesame oil. Προσθέτουμε το dressing στο μπολ με το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για να αναμιχθούν τα αρώματα μέχρι να ετοιμάσουμε τα noodles.

 

Το κάθε είδος noodle έχει διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος: κάποια χρειάζονται μόνο μαλάκωμα σε βραστό νερό και κάποια άλλα βράσιμο λίγων λεπτών, όλα όμως πρέπει μετά το μαγείρεμα να ξεπλυθούν στο στραγγιστήρι με άφθονο κρύο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Στην αγορά βρίσκουμε πολλών ειδών noodles ρυζιού, λεπτά σαν φιδέ και διαφανή (glass noodles), πιο χοντρά σαν ταλιατέλες, διαφανή ή και όχι. Μοιράζουμε τα noodles σε μπολ, από πάνω βάζουμε τα υλικά της σαλάτας με το dressing και πασπαλίζουμε με peanuts.  

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΕΠΟΝΙ, ΑΓΓΟΥΡΙ & ΡΥΖΙ BASMATI
Για 4 άτομα.

 

Κοτόπουλο: Κόβουμε 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες πάχους 3 εκ. περίπου. Μαρινάρουμε σε μίγμα από: 2 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. fish sauce, 1 κ.σ. sesame oil, λίγες σταγόνες chili oil (ή 2-4 ψιλοκομμένες πιπερίτσες chili ή 1-2 κ.γλ. μπούκοβο), ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (limes), 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη, 1 μπαστουνάκι ginger κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπίρτα και 1-2 σκ. σκόρδου που έχουμε πολτοποιήσει με το ειδικό εργαλείο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και αναμιγνύουμε με επιμέλεια, ώστε το κρέας να εμποτισθεί καλά από τη μαρινάδα.  Μαρινάρουμε στο ψυγείο για δύο ώρες, είτε σε μπωλ που έχουμε σκεπάσει με διαφανή μεμβράνη, είτε σε σακουλάκι τροφίμων. Πρέπει να έχουμε υπόψη να αφήσουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψουμε. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με τη μαρινάδα, χωρίς πρόσθετη λιπαρή ουσία. Γυρνάμε το κοτόπουλο συνεχώς για να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Λόγω του ότι είναι κομμένο σε λωρίδες ψήνεται πολύ γρήγορα, κι έτσι θέλει προσοχή για να μείνει ζουμερό. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σαλάτα: Κόβουμε μισό πεπόνι σε κύβους (μπορούμε να αναμίξουμε πεπόνι και ανανά) και 2 μικρά ή 1 μεγάλο αγγούρι σε λωρίδες, ½ ξερό κρεμμύδι σε πολύ μικρούς κύβους, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές διαγώνιες φέτες και 1 μπαστουνάκι ginger σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπίρτα. Προσθέτουμε πιπερίτσες chili κατά βούληση (με ή χωρίς τα σπόρια, αναλόγως του πόσο μας αρέσουν τα καυτερά), ξύσμα και χυμό από 1 μοσχολέμονο και μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό. Βάζουμε τα υλικά σε μπολ, το ίδιο και το κοτόπουλο, προσθέτουμε το dressing και αφήνουμε για να αναμιχθούν τα αρώματα μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.

 

Για τέλεια βρασμένο και αφράτο ρύζι basmati πρέπει απαραιτήτως να το ξεπλύνουμε με άφθονο νερό προτού το μαγειρέψουμε, μέχρι το νερό να γίνει διαφανές. Έτσι απομακρύνουμε το άμυλο και το ρύζι δεν κολλάει. Προσωπικά, αντί να το βράσω σε μετρημένο νερό, το βράζω σαν τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και κατόπιν το στραγγίζω. Μοιράζουμε το ρύζι σε μπολ και από πάνω βάζουμε τα υλικά της σαλάτας με το dressing. Πολύ αρωματικό, επίσης, κι ακόμα πιο ντελικάτο, είναι και το ρύζι jasmine, το οποίο μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Για να γνωρίζετε, το μεν basmati προέρχεται από την Ινδία, το δε jasmine από την Ταϊλάνδη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v