Απίθανες συνταγές με παντζάρι

Σε σαλάτες, σε ριζότο, σε αλοιφές, σε σούπες, το παντζάρι είναι ο απόλυτος γευστικός πρωταγωνιστής. Και με αυτές τις συνταγές θα το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο.

Απίθανες συνταγές με παντζάρι

Είναι πεντανόστιμο, είναι σούπερ θρεπτικό, μαγειρεύεται με χίλιους δύο τρόπους, είναι λόγος από μόνο του να δηλώνεις ότι σου αρέσουν τα λαχανικά και να το εννοείς. Και με αυτές τις συνταγές, θα αγαπήσεις το παντζάρι ακόμα περισσότερο.

Σούπα με παντζάρι και μάνγκο

Υλικά:
800 γρ. παντζάρια φρέσκα, 600 γρ. μάνγκο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. λευκό κρασί, 1 λίτρο ρόφημα καρύδας, 1 κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 1 μάνγκο κομμένο σε κυβάκια 2 εκ., φύλλα κόλιανδρου, πιπέρι φρέσκο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα παντζάρια, το μάνγκο, και τα κόβουμε σε κυβάκια 2 εκ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το παντζάρι, το μάνγκο, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί. Ρίχνουμε το ρόφημα καρύδας, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι, και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σερβίρουμε με μάνγκο κομμένο σε κυβάκια, φύλλα κόλιανδρου και φρέσκο πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και σκόρδο

Υλικά:
2 συσκ. (400 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό, 2 μέτρια ωμά παντζαρια ή προβρασμένα, 2-4 σκελ. σκόρδο ψιλοτριμμένο, αλάτι κατά βούληση, 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 2-3 κ.σ. ξύδι, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο, λίγο αγουρέλαιο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε με γάντια και τρίβουμε το παντζάρι σε ψιλό τρίφτη. Το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξουμε την παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το γιαούρτι, το σκόρδο τριμμένο, το αλάτι, το ξύδι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν αλοιφή.

Ανάλογα με το πόσο κόκκινα είναι τα παντζάρια διαφέρει και η ένταση του χρώματος. Δηλαδή το ωμό παντζάρι δίνει έντονο ροζ χρώμα στην παντζαροσαλάτα, ενώ το βρασμένο δίνει πιο απαλό. Η παντζαροσαλάτα, τρώγεται σαν ντιπ ή συνοδεύει όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Παντζάρι γουλιά με φασολάκια και φρέσκο τυρί γκερεμέζι με φιστίκια Αιγίνης

Υλικά:
400 γρ. παντζάρι μαγειρεμένο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 30 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. ξύδι λευκό μπαλσάμικο, 150 γρ. φασολάκι βρασμένο, 130 γρ. γκερεμεζι με φιστίκι αιγίνης, κομμένο σε μισοφέγγαρα, 80 γρ. βινεγκρέτ παντζάρι, κύμινο τριμμένο, μαραθόσπορο τριμμένο, μάραθο ψιλοκομμένο, τσαϊβς ψιλοκομμενο

Για το βρασμένο φασολάκι: 130 γρ. φασολάκι, 16 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Για την βινεγκρέτ παντζάρι: 100 γρ. παντζάρι μαγειρεμένο, 50 γρ. νερό, 70 γρ. κρεμμύδι, 25 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
Για την σαλάτα: Αναμιγνύουμε το παντζάρι με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το κύμινο, το μαραθόσπορο, τα τσάιβς και το μάραθο. Τοποθετούμε λίγη από τη βινεγκρέτ στο πιάτο και σκεπάζουμε με τα φασολάκια. Προσθέτουμε τα παντζάρια και το γκερεμέζι

Για το βρασμένο φασολάκι: Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα φασολάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν τόσο όσο να κρατάνε λίγο στο δάγκωμα. Κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Αποσύρουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν θα σερβίρουμε τη σαλάτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Για την βινεγκρέτ παντζάρι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ και αλέθουμε καλά. Περνάμε από σήτα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Ριζότο με παντζάρια, θυμάρι και παρμεζάνα

Υλικά:
Για την κρέμα παντζαριού: 250 γρ. Παντζάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 40 ml νερό

Για το ριζότο: 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 250 γρ. παντζάρια, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 300 γρ. ρύζι Arborio, 100 ml λευκό κρασί, 1500 ml καυτό νερό, 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα παντζαριού: Βάζουμε τα στραγγισμένα Παντζάρια Εδem σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), μαζί το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την παρμεζάνα. Πολτοποιούμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το ριζότο: Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα Παντζάρια Εδem. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα παντζάρια και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ρύζι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και σταδιακά ρίχνουμε το καυτό νερό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.

Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αλατίζουμε λίγο και σταδιακά το φαγητό (δοκιμάζοντας), έχοντας πάντα υπόψιν ότι η κρέμα παντζαριού περιέχει παρμεζάνα καθώς και ότι στο τέλος θα ενισχύσουμε με έξτρα τυρί.

Το ριζότο θα είναι έτοιμο σε περίπου 20-25 λεπτά. Πριν απορροφήσει τελείως την τελευταία δόση ζωμού και όσο είναι ακόμα ζουμερό, προσθέτουμε μερικά φυλλαράκια από το θυμάρι (κρατώντας και για το σερβίρισμα), την κρέμα παντζαριού και 2 κ.σ. από την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε απαλά να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό, πασπαλίζοντάς κάθε πιάτο με παρμεζάνα και γαρνίροντάς το με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v