Ελαφριές μυρωδάτες συνταγές για μακαρονάδες

Ακάκιε, είμαστε μακαρονάδες τι να κάνουμε για αυτό και μοιραζόμαστε μαζί σου συνταγές που θα φέρουν την άνοιξη στην κουζίνα σου μια ώρα αρχύτερα.

Ελαφριές μυρωδάτες συνταγές για μακαρονάδες

Η μακαρονάδα παραμένει η επιτομή του comfort φαγητού για αυτό και την λατρεύουμε σε όλες τις εκδοχές της. Αυτή την περίοδο δε, που μας βρήκε η άνοιξη και σταμάτησαν επιτέλους οι βροχές του Γενάρη και του Φλεβάρη εμείς είναι που αναζητάμε περισσότερο την μυρωδιά μιας λαχταριστής μακαρονάδας για αυτό και βρήκαμε τις κατάλληλες συνταγές για σένα και την παρέα σου.

Μακαρόνια με τυριά μπέικον και γιαούρτι

Υλικά: 10 φέτες μπέικον κομμένες σε μικρά κομμάτια, 1 πακέτο μακαρόνια, 250 γρ. γκούντα τριμμένη, 200 γρ. ανθότυρο, 150 γρ γραβιέρα τριμμένη, 3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας, 500 γρ γιαούρτι, ½ κ. γλ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, ½ κ. γλ. φρέσκια ρίγανη, 1 κρόκος μεγάλου αβγού, 60 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το μπέικον σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό al dente και τα σουρώνουμε. Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε την γκούντα, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το γιαούρτι και τη σάλτσα ντομάτας μαζί με το αυγό. Βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το μπέικον και την παρμεζάνα, ανακατεύοντάς τα καλά. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί.

Συνταγή εδώ 

Ταλιατέλες με λουκάνικο και κολοκύθι

Υλικά: 300 γρ. ταλιατέλες, 40 γρ. ελαιόλαδο, 150 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, 100 γρ. κολοκύθι σε στικς, 5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 60 γρ. κρασί λευκό, 400 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 10 γρ. χυμός λεμόνι, 5 γρ. ξύσμα λεμονιού, 40 γρ. ντομάτα κονκασέ, 50 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κύβους, παρμεζάνα τριμμένη, εστραγκόν ψιλοκομμένο, τσάιβς ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Μ' ένα μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος τα λουκάνικα και αδειάζουμε το περιεχόμενό τους σ' ένα μπολ. Με τα χέρια σπάμε το λουκάνικο σε μικρά κομμάτια και κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. Βράζουμε τις ταλιατέλες σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό για 4 με 5 λεπτά περίπου.

Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι να πάρει ωραίο και έντονο χρώμα. Αποσύρουμε το λουκάνικο σ' ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα κολοκύθια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Επαναφέρουμε το λουκάνικο στο τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλο και τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ταλιατέλες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα βότανα και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Συνταγή εδώ 

Σπαγγέτι α λα Νόρμα

Υλικά: 2-3 μελιτζάνες φλάσκες, 120 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο), 1-2 σκ. σκόρδο, 500 γρ. σπαγγέτι, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, 50 γρ. ξίδι, 50 γρ. μέλι, 400 γρ. σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά), 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 30 γρ. κουκουνάρι

Εκτέλεση: Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 40 ml ελαιόλαδο στο τηγάνι και ξεκινάμε να σοτάρουμε τις μελιτζάνες. Δεν ανακατεύουμε συνεχώς. Ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 5-10 λεπτά και ανακατεύουμε όποτε χρειάζεται.

Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με αλάτι και αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ρίχνουμε στο τηγάνι μπούκοβο, ξίδι και μόλις εξατμιστεί το ξίδι ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, 1 κ.σ. από το νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό από αυτό που βράσαμε τα μακαρόνια. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα, κλείνουμε τη φωτιά και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και το ρίχνουμε πάνω από τα ζυμαρικά μας.

Συνταγή εδώ 

Μακαρονάδα με σάλτσα από ωμές μαριναρισμένες ντομάτες

Υλικά: 4 μεγάλες, ώριμες, σφιχτές ντομάτες, 2 σκ. σκόρδο, τα φύλλα από 1 μεγάλο μάτσο φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένα, ½ φλ. τσ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, 1 πρέζα μπούκοβο, προαιρετικά, 500 γρ. σπαγγετίνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας.

Εκτέλεση: Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα σταυρό στη βάση των ντοματών, προσέχοντας να μην κόψουμε βαθιά μέσα στη σάρκα τους.

Τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να δούμε ότι «σκάει» η φλούδα εκεί που την έχουμε χαράξει.

Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις βαπτίζουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός.

Μόλις χλιάνουν τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους. Τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ το οποίο θα πρέπει να χωρέσει τα ζυμαρικά αργότερα και φροντίζουμε να βάλουμε και τους χυμούς που θα έχουν αφήσει κατά το κόψιμο. Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στα δύο και τις προσθέτουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε, επίσης, και τα φύλλα του βασιλικού. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπούκοβο, εάν θέλουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και δροσίζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Όταν έρθει η ώρα για να βράσουμε το νερό για τα ζυμαρικά, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο για να μην είναι οι ντομάτες πολύ παγωμένες.

Αφαιρούμε το σκόρδο. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο βραστό νερό και όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε με λαβίδα στο μπολ με τις μαριναρισμένες ντομάτες, παίρνοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν για να δέσει το σύνολο. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε.

Συνταγή εδώ 

Σπαγγέτι με πέστο, κοτόπουλο σοτέ και ψητά ντοματίνια

Υλικά: 30 γρ. ελαιόλαδο, 250 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές φέτες, 250 γρ. σπαγγέτι, 100 γρ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών, 120 γρ. ψητά ντοματίνια, 120 γρ. πέστο βασιλικού, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε τα σπαγγέτι σε καλά αλατισμένο νερό στον βαθμό της αρεσκείας μας. Σουρώνουμε κρατώντας 100 γρ. από το νερό. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο αφού πρώτα έχουμε αλατίσει, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το νερό απ’ τα ζυμαρικά και το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ψητά ντοματίνια και τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v