Τη Λαμία δεν θα την ξαναβρίσεις, τη Λαμία

Έχει κι η Λαμία τις ομορφιές της κι ήρθαμε του λόγου μας να τις υπερασπιστούμε γιατί δεν την πολύ-συμπαθούν τη δόλια.

Τη Λαμία δεν θα την ξαναβρίσεις, τη Λαμία

Η Λαμία έχει πάρει τη στάμπα της άσχημης πόλης, χαρακτηρισμός που τη συνοδεύει δυστυχώς εδώ και χρόνια, βάζοντας εκείνους που κατάγονται από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας σε μια κάπως άβολη θέση. Εμείς ήρθαμε για να αποκαταστήσουμε κάπως αυτή την αδικία μιλώντας για τις ομορφιές της πόλης τα κοντινά χωριουδάκια της, το επιβλητικό κάστρο στο κέντρο της πόλης αλλά και το εξαιρετικό μερακλήδικο φαγητό. Θα βάλουμε λοιπόν τα στήθια μας μπροστά και σαν άλλοι ιεροκήρυκες θα φωνάξουμε ότι τη Λαμία, δεν θα τη ξαναβρίσεις τη Λαμία.

Μυθολογικές αναφορές

Περίπου 213 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα η Λαμία λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της ακόλαστης χήρας - βασίλισσας της Λυδίας. Ο Λάμος σύμφωνα με κάποιες μυθολογικές αναφορές ήταν εκείνος που έχτισε την πόλη της Λαμίας. Μια άλλη μυθολογική εκδοχή ωστόσο αναφέρει ότι η σημερινή πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας χτίστηκε από τη Λαμία, τη βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Δεν είναι ωστόσο λίγοι κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τις λάμιες (μυθολογικά όντα με πόδια και νύχια πτηνού και ουρά ψαριού) που ζούσαν στην περιοχή λόγω της πυκνής της βλάστησης.

Εν αρχή ην το κάστρο

Αφού τελειώσαμε κάπως με τις μυθολογικές αναφορές ας περάσουμε για λίγο στο sightseeing με πρώτη κι επιβεβλημένη στάση το εμβληματικό κάστρο της πόλης. Το Κάστρο της Λαμίας στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, δεσπόζει και ελέγχει την κοιλάδα του Σπερχειού μέχρι τον Μαλιακό κόλπο και το πέρασμα που οδηγεί δια μέσου της ΄Οθρυος στην Θεσσαλία. Πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες εντός των τειχών της ακρόπολης απέδειξαν ότι η θέση κατοικούνταν τουλάχιστον από την εποχή του Χαλκού (2800-1100 π.Χ.) και ιδιαίτερα κατά την Μυκηναϊκή Περίοδο. Μέσα στο Κάστρο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης το οποίο αξίζει να επισκεφθείς αφού συγκεντρώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής. Πολύ κοντά βρίσκεται ένα γραφικό εκκλησάκι του 18ου αιώνα, η Παναγία η Αρχοντική που λειτουργεί μόνο την ημέρα που γιορτάζονται τα εισόδια της Θεοτόκου.

Πόσες πλατείες χωράνε σε μία πόλη;

Στο κέντρο της Λαμίας που λες χωράνε τέσσερις. Από τη μία η πλατεία Ελευθερίας που είναι γεμάτη μπαράκια, καφέ και φαγάδικα, κι από την άλλη η πλατεία Λαού, στην οποίο στέκεται επιβλητικό το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη (ο οποίος καταγόταν από τη Λαμία, με το πραγματικό του όνομα να είναι Θανάσης Κλάρας). Πολύ κοντά του κι ανάμεσα στα θρυλικά ψητοπωλεία του κέντρου της πόλης βρίσκεται το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου. Το άγαλμα του αγωνιστή της επανάστασης του 1821, ωστόσο στέκει αγέρωχο στην ομώνυμη πλατεία από το 1903 κι αποτελεί μια επιβεβλημένη στάση για φωτογραφίες στο λαμιώτικο κέντρο. Από εκεί περπατώντας μπόλικα σκαλάκια μπορείς να φτάσεις στον κατάφυτο Άγιο Λουκά που αγαπούν ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια χάρη στις μεγάλες παιδικές χαρές του. Την τετράδα των πλατειών συμπληρώνει αυτή του Πάρκου, γύρω από την οποία βρίσκεται το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Πάμε Γοργοπόταμο;

Με μήκος 211 και ύψος 30 μέτρων, η ιστορική σιδηροδρομική Γέφυρα του Γοργοποτάμου ορθώνεται και στέκεται ακόμη και σήμερα επιβλητική πάνω από το ομώνυμο χωριό, στους πρόποδες της Οίτης. Ανακατασκευάστηκε το 1948 και παραμένει ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, στην ελληνική ιστορία, με την 25η Νοεμβρίου του 1942 να έχει χαραχτεί ανεξίτηλη στις μνήμες που τη συνοδεύουν. Σαν βρεθείς εκεί συνεχίζεις προς το φαράγγι του Γοργοποτάμου, που είναι το πιο δύσβατο της Ελλάδος, αλλά θα σου χαρίσει απίστευτες εικόνες φυσικού κάλλους. Επιστρέφοντας από τον Γοργοπόταμο προς την πόλη, πρέπει να σταματήσεις στον Υδρόμυλο του Φραντζή για να χορτάσει το μάτι σου τρεχούμενα νερά σε ένα υπέροχο πετρόκτιστο οίκημα που λειτουργεί πλέον κι ως καφέ.

Η φωτογραφία είναι του Άκη Λούκα

Η πατρίδα του θερμαλισμού

Δύσκολα θα βρεις σε μια περιοχή τρεις λουτροπόλεις στις οποίες συρρέουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο για να κάνουν θερμά λουτρά. Από τα Καμένα Βούρλα, στις Θερμοπύλες κι από εκεί στα Λουτρά Υπάτης υπάρχουν μια σειρά από ιαματικές πηγές που γεμίζουν με κόσμο σχεδόν όλο τον χρόνο. Κάπως έτσι η Λαμία έχει γίνει η μητρόπολη του ιαματικού τουρισμού, αφού γύρω από τις θερμές πηγές της ξεφυτρώνουν τουριστικά θέρετρα, καφέ κι εστιατόρια με παραδοσιακές συνταγές τοπικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσεις.

Κοντινά όμορφα χωριουδάκια έχει;

Δεν θα σου πούμε για την Παύλιανη ξανά γιατί τα έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Θα σου μιλήσουμε αντίθετα για τις Μεξιάτες ένα λατρεμένο χωριουδάκι που έχει ένα από τα ομορφότερα πλατανοδάση της χώρας και τη φημισμένη πηγή του Κεφαλόβρυσου Μεξιατών με τα κρυστάλλινα νερά. Υπέροχο είναι και το Παλιό Υδραγωγείο αλλά και το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που έχει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και στον κάμπο της Λαμίας μέχρι και τον Μαλιακό Κόλπο. Δίπλα στις Μεξιάτες θα βρεις τους Κομποτάδες ένα καταπράσινο χωριουδάκι με όμορφες διαδρομές και μια χαρακτηριστική πλατεία με ταβερνίτσες που ζουν τη φάση σουβλογυριστά σερβίτοντας εκλεκτά κρεατομεζέδια.

Όμορφο και γραφικό χωριό είναι κι εκείνο των Βαρδατών με το Μοναστήρι της Προυσιώτισσας να φέρνει μπόλικους θρησκευτικούς τουρίστες ενώ αν θες και κάποιες παραθαλάσσιες επιλογές πρέπει να πας προς Στυλίδα μεριά. Εκεί θα συναντήσεις τις κοσμοπολίτικες Ράχες με τα beach bars να το ζουν αληθινά όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την Αγία Μαρίνα, που θα σου κλέψει την καρδιά χάρη στο γραφικό λιμανάκι της, την ειδυλλιακή πετρόκτιστη γέφυρα καταμεσής της θάλασσας αλλά και τις ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα.

Που θα φάμε;

Οι σούβλες στο Τρύπιο Κατοστάρι στην Πλατεία Λαού δεν πρόκειται ποτέ να σε απογοητεύσουν με το αρνί σούβλας, το σπληνάντερο και το κοκορετσάκι να κερδάνε στις λεπτομέρειες. Αν πάλι είσαι κοτοπουλολάγνος τότε το Chicken House είναι το απόλυτο place to be για την πάρτη σου και για το πάρτυ σου. Η θρυλική ταβέρνα του Τεμπέλη στον Γοργοπόταμο αποτελεί ένα μνημείο τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού κι οφείλεις να την επισκεφθείς ενώ η Οδός Ονείρων στην Μακρυγιάννη σερβίρει υπέροχη μεσογειακή κουζίνα. Το Καπηλειό στην Ανδρούτσου θα γίνει το επόμενο λαμιώτικο στέκι σου, ενώ αν δεν φας πίτσα στο χέρι από τον Αλέξανδρο στην Πλατεία Πάρκου και σουβλάκι στον Καραπατάκη μην φύγεις από την πόλη. Τελευταία ανεφοδιαστική στάση στον Τσιάτσο για παραδοσιακά κουραμπιεδάκια, χυλοπίτες και τραχανά που διεκδικούν επάξια τον τίτλο των καλύτερων της χώρας.

Που θα μείνουμε;

To Ξενοδοχείο Σαμαράς στο κέντρο της Πόλης δίπλα στην πλατεία είναι μια εξαιρετική επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 75€ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωϊνού. Πολύ καλή κι ιδιαίτερα value for money επιλογή είναι και το Stylish Studio στο κέντρο της πόλης με το δίκλινο δωμάτιο να κοστίζει 48€ ανά βραδιά. To Ermis στα Λουτρά Υπάτης είναι μια καλή λύση επίσης με κόστος δίκλινου δωματίου 50€ ανά διανυκτέρευση με πρωινό αλλά και το Olivia Villas στις Ράχες με το δίκλινο να κοστίζει 65€ τη βραδιά.

** Η φωτογραφία του κειμένου είναι του Άκη Λούκα

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v