Ελεύθερη είσοδος και δωρεάν εκδηλώσεις σε Μουσεία της Αθήνας

Η 18η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων κι οι μουσειακοί χώροι της πρωτεύουσας ετοιμάζουν ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις.

Ελεύθερη είσοδος και δωρεάν εκδηλώσεις σε Μουσεία της Αθήνας

Αν είσαι μουσειολάτρης τότε μάλλον θα γνωρίζεις ότι η 18η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Αν πάλι όχι τότε καλό είναι να το μάθεις και να επισκεφθείς κάποιον από τους μουσειακούς χώρους της πρωτεύουσας οι οποίοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει ξεχωριστές εμπειρίες.

Αρχικά στο Μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ αναμένοντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα των πολύτιμων συλλογών του, ενώ το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Σάββατο 13 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης θα συμμετάσχει στην φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Εκείνη τη μέρα το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας, από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα.

Παράλληλα οι πύλες του ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα είναι ανοιχτές για το κοινό από το πρωί έως τις 9 το βράδυ με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Τέλος κι ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) έχει ανακοινώσει σειρά δράσεων και δωρεάν εκδηλώσεων για την 18η Μαΐου. Ακολουθεί το πρόγραμμα:

11:00| Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων

(Αλκμέωνος 1, Αθήνα)

«Ο Πλάτωνας στο Μουσείο του – Ψάχνοντας τον ορισμό της ευτυχίας»

Θεματική περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για ενήλικες

Μπορούμε άραγε να ορίσουμε την ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο; Σχετίζεται το δίκαιο, η γνώση, η φιλία με την ευτυχία; Είναι η ευτυχία προσωπικός τρόπος ζωής ή υποχρέωση;

Στην περιήγησή μας θα ταξιδέψουμε μαζί με τον Πλάτωνα και θα συναντήσουμε τον Αριστοτέλη, τον Ραφαέλ Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Ιμμάνουελ Καντ προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον ορισμό και τη σημασία της ευτυχίας.

*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 5142138 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 15:00).

11:00| Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

(Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)

«Ενεργειακά αποτυπώματα»

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» για όλη την οικογένεια

Η δράση αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίγνωση των συνεπειών των ανθρώπινων δράσεων στο περιβάλλον, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η πρόκληση (challenges) του κοινού να καταβάλλει για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, μία προσπάθεια που θα εμποδίζει συνειδητά το αρνητικό αποτύπωμά μας στη γη. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με μικρές μεμονωμένες καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, έναν πλανήτη που αν του φερθούμε «φιλικά» θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και παγκόσμια υγεία.

*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 7232604 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00).

12:00| Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

«Το δέντρο της ζωής»

Εκπαιδευτική δράση μουσειακής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών Με έμπνευση το θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και την αφίσα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο κρύβεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ερυσίχθονα! Το «δέντρο της ζωής» που αποτελεί κοινό τόπο στην παγκόσμια μυθολογία αλλά και στην τέχνη, μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι που αναδεικνύει έννοιες όπως βιωσιμότητα, προστασία βιοποικιλότητας, παγκόσμια υγεία, κ.λπ. και δίνει αφορμή για πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες!

*Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 3414466, 210 3452150 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 -14.00).

18:00| Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

Ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές του μουσείου με άξονα αφήγησης το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία μέσα από τις επιτόπιες έρευνές της δίνει πλήθος πληροφοριών, συνδέοντας τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και την σχέση τους με το περιβάλλον, καθώς και οι ίδιοι αισθάνονταν μέρος αυτού. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου θα μας ταξιδέψουν στον ορθολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την κατασκευή και χρήση τους στον λαϊκό πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα του καθημερινού βίου.

Ψηφιακή δράση

«Τα μουσεία λένε πως μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη μας!» για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, καλούνται να ανακαλύψουν την κίνηση μηδενικών απορριμμάτων ή αλλιώς «zero waste» και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη μας. Δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει και στην παράδοσή μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v