Μια τέλεια εκδρομή στην Παύλιανη

Μαζέψαμε συμπράγκαλα, φορτώσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε προς Παύλιανη μεριά γιατί μια φορά εκεί δεν είναι ποτέ αρκετή.

Μια τέλεια εκδρομή στην Παύλιανη

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και εκδρομές αυτοί που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν το βάζουμε κάτω και προσπαθούμε. Άμα υπάρχει μάλιστα και παρέα για να μοιραστούν κάπως τα έξοδα σε βενζίνες και διόδια τόσο το καλύτερο. Μπαίνοντας πια στο βαθύ φθινόπωρο κι ενώ ο χειμώνας καιροφυλακτεί οι χειμερινοί προορισμοί είναι έτοιμοι να ξαναζήσουν μέρες και νύχτες δόξας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Παύλιανη.

Πώς πάμε εκεί Μανωλιό μου;

Αφού μαζέψεις τα απαιτούμενα συμπράγκαλα και πάρεις κι έξτρα ζακέτες γιατί θα έχει το κρυαδάκι του, τα φορτώνεις όλα στο αυτοκίνητο κι ετοιμάζεσαι για ένα ταξίδι που θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από τρεις ώρες. Το κόστος βενζίνης και διοδίων πήγαινε έλα ανέρχεται περίπου στα 90€.

Τι θα δούμε στην Παύλιανη ρε παιδιά;



Η Παύλιανη βρίσκεται στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Οίτης και γύρω της συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, φτιάχνοντας ένα υπέροχο ορεινό σκηνικό, το οποίο θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα αν είσαι και λάτρης της πεζοπορίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το χωριό της Παύλιανης είναι πανέμορφο με γραφικά πετρόχτιστα σπιτάκια και καμινάδες, που μοιάζουν να έχουν βγει από την παλέτα ζωγράφου που έχει μια δεδηλωμένη αγάπη στη φύση.

Ωστόσο αυτό που τραβά δικαιολογημένα τα βλέμματα, τερματίζοντας τα ταγκαρίσματα στο Instagram είναι το -μοναδικό στην Eλλάδα- φυσικό Πάρκο Αναψυχής στις πηγές του Aσωπού. Δύσκολα θα βρεις επισκέπτη του πάρκου που να μην ενθουσιαστεί από το μαγευτικό μονοπάτι του, στο οποίο αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των  καταπράσινων νερών, που ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το φυσικό τοπίο.



Οι κάτοικοι έχουν ρίξει πολλή δουλειά στο φυσικό πάρκο, το οποίο αποθεώνεται από μεγάλους και μικρούς επισκέπτες για όλες τις διασκεδαστικές και δημιουργικές επιλογές που προσφέρει. Ανάμεσα σε πλατάνια, σφενδάμια, καρυδιές και οι καστανιές και τρεχούμενα νερά του ξεκινά το μονοπάτι για το ένα πάρκο υδροκίνησης, με αργαλειούς και νερόμυλους, κι έξτρα χιουμοριστικές πινακίδες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

Το πιάνο- γεφυράκι, το νεροπρίονο, το τελεφερίκ τα παρκάκια με τις αιώρες αλλά και τα ξύλινα κρεβάτια αλλά και η πατεντάτη κούνια με αμαξίδιο που κερδίζει μεγάλο χειροκρότημα είναι μόνο κάποια από τα αξιοθέατα του Πάρκου Αναψυχής. Από την άλλη οι σκληροτράχηλοι φανς του Game of Thrones έχουν σαν μοναδικό στόχο να φτάσουν μέχρι τον περιβόητο θρόνο, ακολουθώντας ένα μεγάλο μονοπάτι που θες 50 λεπτά για να το περπατήσεις. Όταν φτάσεις τον προορισμό σου και βγάλεις τις απαραίτητες I was there φωτογραφίες, θα ανταμειφθείς και με την υπέροχη κι ολοκληρωτική θέα του Μαλιακού κόλπου.



Αν νομίζεις ωστόσο ότι εδώ τελειώνουν οι ωραίες διαδρομές μάλλον είσαι γελασμένος/η. Επιβάλλεται να ακολουθήσεις το γεμάτο καταρράκτες και μπόλικες εκπλήξεις μονοπάτι μέχρι τον υδροβιότοπο Τζιρού, στα νερά του οποίου αράζει το σπάνιο ψάρι Αττικόψαρο. Αντίστοιχα εξίσου εντυπωσιακή κι instgrammable είναι κι η διαδρομή προς το οροπέδιο της Καταβόθρας.

Φεύγοντας από το πάρκο με αίσθημα νοσταλγίας και χαράς που έγινες ξανά έστω και για λίγο παιδί, μπορείς να απολαύσεις τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Οίτης. Αντίστοιχα μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες φυσιοδιφικές στάσεις στο χωριό Πανουργιάς για μια υπέροχη θέα, στον καταρράκτη της Κρεμάσης, στο Μαυρολιθάρι με την γλυκύτατη πλατεία του, στον ξακουστό Αθανάσιο Διάκο αλλά και στην γραφική Καστριώτισσα.



Θα φάμε τίποτις;

Σίγουρα δεν θα μείνεις νηστικός/η στην Παύλιανη μιας και στα πέριξ της θα βρεις εξαιρετικές φαγητό-επιλογές, ενώ αν ανήκεις στους κρεατοφάγους θα πάρεις χαρά μεγάλη στις ταβέρνες της. Ξεκινάμε με την Λίτσα, που φημίζεται για το θεσπέσιο λουκάνικό της, το παραδοσιακό τυρόψωμο, τη σπιτική μελιτζανοσαλάτα αλλά και τα κολασμένα κεφτεδάκια της. Συνεχίζουμε και πηγαίνουμε λίγο έξω από το χωριό για να βρούμε τη Ρουμελιώτικη ταβέρνα του Καπετανάκη, η οποία φημίζεται για τα καλοψημένα κρεατικά της. Η ταβέρνα του Κατσίμπα είναι ξακουστή για τις σπαλομπριζόλες της, ενώ οι αλμυρές λιχουδιές στη Μικρή Αυλή είναι must για τσιμπολόγημα.

Πού θα μείνουμε;

Οι επιλογές για να μείνεις μέσα στην Παύλιανη είναι κάπως τσιμπημένες για την περίοδο του Νοεμβρίου (*το διάστημα 20 έως και 30/11) ωστόσο υπάρχει η επιλογή αυτού του πολύ όμορφου σπιτιού με θέα. Για δύο άτομα, υπολόγισε περί τα 90€ ανά διανυκτέρευση. Αν θες να μείνεις λίγο πιο έξω από την Παύλιανη ωστόσο στο χωριουδάκι της Γραβιάς (10 χλμ μακριά) τότε το Kontolatis Mountain House είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το δίκλινο θα σου κοστίσει 48€ το βράδυ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v